Se știe deja cum arată adeverința medicală pe care o primesc persoanele din România care s-au vaccinat împotriva temutului COVID-19. Duminică, în România, s-a dat startul primei etape de imunizare împotriva noului coronavirus. Astfel prima persoană din țară care a primit vaccinul este assitenta medicală Mihaela Anghel, de la Institutul „Matei Balş”.
România a început, din 27 decembrie 2020, vaccinarea anti COVID-19. Primele persoane imunizate sunt cadre medicale din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. În această primă etapă, România are la dispoziție 10.000 de doze de vaccin dezvoltat de Pfizer – BioNTech, care au fost deja distribuite în țară.
Cine este prima persoană din România care a primit vaccinul
Prima persoană din România vaccinată a fost asistenta Mihaela Anghel, de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Aceasta a fost urmată de mai multe cadre medicale atât din București, cât și din țară. De asemenea, cinci medici de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova au fost vaccinaţi, duminică, trei dintre ei fiind şefi de secţie.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au ajuns 250 de doze de vaccin, iar în Iași, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, medicul anestezist Florin Roşu, este prima persoană din judeţ care a fost vaccinată contra SARS-CoV-2.
Cum arată adeverința celor care s-au vaccinat anti COVID-19
În acest context, în urma vaccinării, persoanele imunizate vor primi un document care atestă acest fapt. Potrivit informărilor oficiale ale Guvernului, fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare. Aceasta va cuprinde următoarele informații:
- numele și prenumele persoanei vaccinate,
- data nașterii,
- vârsta,
- județul de domiciliu,
- număr și serie CI,
- date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării),
- date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator),
- semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.
Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie, pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat.
Duminică au fost vaccinate aproximativ 50 de cadre medicale
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, col. Valeriu Gheorghiță, a făcut precizări cu privire la prima zi de imunizare. Astfel, medicul militar a precizat că în cursul zilei de duminică au fost vaccinate aproximativ 50 de cadre medicale. Medicul Valeriu Gheorghiță a spus totodată că se va vaccina şi directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase, urmat de colegii de la Terapie Intensivă, de la Radiologie şi infecţioniştii.
Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecţioase, la această unitate medicală urmează să fie vaccinate în următoarea perioadă 260 din cele 280 de cadre medicale, printre care sunt şi persoane care au avut COVID-19.
Și în Maramureș, 15 cadre medicale au fost vaccinate duminică, în prima oră de la demararea campaniei. Totodată, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara rata de vaccinare este de aproape 90% din personal.
Așadar, în momentul de față se știe cum arată adeverința medicală a persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Mai multe detalii despre vaccinarea anti COVID-19 găsiți pe site-ul Guvernului, vaccinare-covid.gov.ro.