Prima pagină » Razboi în Ucraina » Cum ar putea reacţiona NATO în cazul unui atac nuclear al Rusiei. Un fost şef CIA explică

Cum ar putea reacţiona NATO în cazul unui atac nuclear al Rusiei. Un fost şef CIA explică

03 oct. 2022, 11:07, 4 ,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

În cazul în care Rusia se va decide asupra unui atac nuclear asupra Ucrainei în acest război de invazie al lui Putin, David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA, a declarat că NATO va distruge toate trupele de ocupație, inclusiv din Crimeea și navele rusești din Marea Neagră.

Fostul şef CIA a spus că Occidentul trebuie să ia în serios amenințările nucleare ale Moscovei, amintind că Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, a avertizat Rusia că o asemenea decizie ar genera „consecințe catastrofale.

Amintim că Sullivan a spus că SUA comunică direct cu Rusia pe această temă, inclusiv despre răspunsurile decisive pe care le-ar lua Statele Unite dacă Moscova ar alege să o ia pe „acel drum întunecat”.

Reacţia NATO în cazul unui atac nuclear al Rusiei

Întrebat despre scenariul în care Vladimir Putin ar putea folosi un atac nuclear în Ucraina, David Petraeus, fost şef al CIA, a răspuns:

„Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin desfășurarea unui efort NATO, un efort colectiv, care ar elimina toate forțele convenționale rusești pe care le putem vedea și identifică pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea, precum și toate navele din Marea Neagră”.

Generalul american în retragere a adăugat că un atac nuclear ar genera radiații ce ar ajunge probabil în țările NATO din apropiere, ceea ce ar putea fi considerat un atac asupra Alianței.

„S-ar putea argumenta că este vorba de așa ceva. Cealaltă variantă este că atacul este atât de îngrozitor încât trebuie să existe un răspuns, nu poate rămâne fără răspuns”, a continuat David Petraeus.

Cu toate acestea, fostul şef CIA a insistat să sublinieze faptul că situaţia nu va escalada: „Nu se extinde, nu se extinde, nu – nu este nuclear pentru nuclear. Nu se dorește, din nou, să se ajungă la o escaladare nucleară aici. Dar trebuie arătat că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel”.

De asemenea, și comandantul armatei lituaniene a spus că declarațiile lui Putin trebuie luate întotdeauna în serios.

Vladimir Putin încearcă să facă Europa să cedeze

În ceea ce privește conflictul energiei dintre Rusia și Europa, Petraeus a declarat că este clar că Putin vrea ca țările europene să sufere în timp cât acestea încearcă să izoleze Moscova din cauza invaziei.

„Ei bine, el încearcă să prezinte acest lucru în orice fel poate, într-un mod care să pară amenințător, să fie amenințător, pentru a încerca să facă Europa să cedeze. El crede că Rusia poate să îndure mai mult decât Europa, dacă vreți”, a declarat Petraeus.

Generalul american în retragere a mai spus că indiferent de ce ar putea încerca Putin să facă, Europa își va reveni și va continui să acorde sprijin Ucrainei.

„Și, știți, rușii au îndurat mai mult decât Napoleon și decât naziștii și așa mai departe. Dar nu cred că vor reuși să îndure mai mult decât Europa. Europa va avea o iarnă grea, va exista un flux foarte redus de gaze naturale, dar vor trece peste asta și nu cred că vor ceda în ceea ce privește problema sprijinului pentru Ucraina”, a conchis David Petraeus.

Cu toate acestea, fostul șef CIA a prezentat cum ar putea reacționa NATO în cazul unui atac nuclear în Ucraina.

Comentarii
  • si cred ca Rusia va ramane impasibila, nu va apasa sceleratul de la Kremlin pe butonul rosu dand astfel sfarsitul vietii pe Pamant.

  • pai ce-i de facut? in ritmul asta putler poate intra in orice tara si flutura bomba atomica,nici pe Hitler nu l-au deranjat cand a inceput anexarile cu Austria ca doar vorbesc aceeasi limba,daca asta e sfarsitul lumii ce putem face ne aliniem cu totii sa ne-o traga orcile?

  • Si asta ce inseamna? Ca Nato ataca un stat non-Nato , inainte ca acesta sa fi atacat vreo tara din alianta? Nato devine agresor, cu Rusia. Tampitii astia vor sa rada viata, cu totul , de pe pamant pentru niste rusificati?

  • Pai atunci apucate si invata ruseste,in viitor vom fi republica in cadrul Marii Rusii,asa cum vor hauritii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *