Prima pagină » Turism » Stiri Turism » Cum ar putea fi salvate recifele de corali
Cum ar putea fi salvate recifele de corali

Cum ar putea fi salvate recifele de corali

03 dec. 2019, 14:22,
în Turism

Recifele de corali. Experiment inedit făcut de specialişti. Recifele de corali afectate de pescuitul intensiv şi schimbările climatice ar putea fi salvate cu ajutorul unor boxe subacvative. Acest lucru este dezvăluit de specialiştii de la revista Nature, un studiu fiind publicat în acest sens.

Boxe subacvatice în Marea Barieră de Corali

Specialiştii au instalat astfel de boxe subacvatice la sfârşitul anului 2017, în nordul Marii Bariere de Corali din Australia. Rolul acestora este de a încuraja peştii tineri să se întoarcă în recifuri şi să se stabilească acolo, relatează CBS News.

Experimentul a dat rezultate spectaculoase. Specialiştii spun că aceasta „îmbogăţire acustică” poate ajuta la reînvierea recifelor de corali la nivel global.

Profesorul Steve Simpson de la Universitatea din Exeter spune ca recifele sunt locuri remarcabil de zgomotoase pe care le-a denumit drept un „peisaj sonor biologic orbitor”.

„Peştii tineri se simt ca acasă pe aceste sunete atunci când căuta un loc unde să se stabilească”, spune cercetătorul.

Profesorul susţine că recifele devin liniştite şi fantomatice atunci când sunt degradate, pe măsură ce creveţii şi peştele dispar. Dacă se folosesc  difuzoare pentru a restabili acest peisaj sonor pierdut se pot atrage din nou peşti tineri.

Recifele de corali. S-a dublat numărul de peşti

După un astfel de experiment inedit, de două ori mai mulţi peşti s-au adăugat la „recifurile îmbogăţite acustic”, comparativ cu zonele în care nu s-au montat astfel de boxe acustice, afirma cercetătorii.

Experimentul a scos la iveală că în recife au venit peşti din toate nivelurile lanţului alimentar – ierbivore, detritivore, planctivore şi prădători.

„Dacă este combinat cu restaurarea habitatului şi alte măsuri de conservare, reconstruirea comunităţilor de peşte în acest mod ar putea accelera recuperarea ecosistemului”, conchide unul dintre co-autorii studiului, profesorul Andy Radford de la Universitatea din Bristol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *