Prima pagină » Coronavirus » Cum ar putea coronavirusul afecta pe termen lung cariera femeilor
Cum ar putea coronavirusul afecta pe termen lung cariera femeilor

Cum ar putea coronavirusul afecta pe termen lung cariera femeilor

27 aug. 2020, 18:02,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Pe măsură ce numărul șomajului bate record după record în toate țările lumii, femeile suferă mai mult decât bărbații atunci când vine vorba despre concedieri.

În condițiile în care nu se cunosc încă măsurile care se vor lua cu ocazia începerii noului an școlar, părinții își fac griji dacă vor fi puși să aleagă între locurile de muncă și familiile lor. Acest calcul ar putea avea un impact mai mare asupra femeilor care muncesc, care și-au asumat o pondere mai mare de îngrijire la domiciliu și de îngrijire a copilului.

Dacă femeile continuă să piardă din câștigurile salariale în timpul acestei crize economice, acest lucru ar putea avea repercusiuni masive asupra câștigurilor pe care femeile le-au obținut în ultimii ani, prin creșterea discrepanței dintre veniturile pe care le obțin bărbații în comparație cu femeile.

Cum ar putea coronavirusul afecta pe termen lung cariera femeilor

În SUA, femeile au fost lovite mai tare de criza economică declanșată de Covid-19, cifra șomajului din iunie arătând că 11,2% dintre femeile cu vârsta peste 20 de ani sunt șomere, ceea ce reprezintă un punct procentual mai mare decât șomajul masculin din aceeași grupă de vârstă, potrivit celui mai recent raport al locurilor de muncă al Biroului Statisticilor Muncii. Acest lucru se datorează în parte faptului că femeile au mai multe șanse de a ocupa locuri de muncă în sectoarele care au fost afectate în special de criză, cum ar fi sectoarele de servicii și retail.

„Rata șomajului pentru femei a fost de fapt mai mică decât pentru bărbați, chiar înainte de venirea virusului. Dar, din păcate – și aceasta este o statistică pe care am urmărit-o – vedem că rata șomajului pentru femei este acum mai mare decât cea pentru bărbați”, a declarat secretarul din Ministerul Muncii din SUA, Eugene Scalia.

Cum sunt afectate femeile de redeschiderea școlilor

Secretarul din Ministerul Muncii din SUA a adăugat că redeschiderea școlilor este foarte importantă pentru femei.

„Avem un lucru important de făcut și știm că femeile care lucrează vor reuși mai greu să revină la locul de muncă. Acestea se ocupă mai mult de îngrijirea copiilor, în comparație cu bărbații. Redeschiderea școlilor este foarte importantă pentru femei, deoarece în cazul în care copiii trebuie să stea acasă. Ele vor fi cele mai afectate de această decizie”, a adăugat Eugene Scalia.

Cea mai mare întârziere privind revenirea la lucru ar putea fi resimțită de femeile culoare. Femeile de culoare de peste 20 de ani a avut luna trecută o rată a șamajului de 14%, comparativ cu 10,3% șomaj pentru femeile albe, potrivit Biroului Statisticilor Muncii.

Această rată a șomajului pentru femeile de culoare este mai mare decât cea a bărbaților de culoare, a femeilor albe și a bărbaților albi. Și femeile de culaore se luptă deja cu un decalaj salarial mult mai mare: câștigă 38 de cenți mai puțin decât câștigă bărbații albi, în timp ce femeile albe câștigă 79 de cenți în comparație cu un dolar câștigat de bărbații albi, potrivit LeanIn. Și muncitorii de culoare și familiile lor sunt mai susceptibili să se confrunte cu riscuri de sănătate din cauza coronavirusului, deoarece acestea includ un procent mai mare de lucrători în prima linie, potrivit Institutului de politică economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *