Prima pagină » Actualitate » Cum ar putea arăta noua bancnotă a BRICS? Vladimir Putin a fost surprins cu ea în mână – FOTO

Cum ar putea arăta noua bancnotă a BRICS? Vladimir Putin a fost surprins cu ea în mână – FOTO

24 oct. 2024, 15:51, 4 ,
în Actualitate

Vladimir Putin apare în mai multe poze în care ține, aparent, noua bancnotă BRICS. În mod oficial țările BRICS încă nu au constituit o bancnotă, dar sunt analiști care consideră că acest lucru se va întâmpla într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Un analist geopolitic explica recent faptul că umanitatea se îndreaptă în pași rapizi către o multipolaritate, iar supremația SUA și a UE este amenințată. BRICS se extinde rapid și tot mai multe țări vor să ia parte din această organizație mondială.

Cum ar putea arăta noua bancnotă a BRICS

Peste 20 de lideri internaționali, în special din regiunile Africii, Americii Latine și Asiei, s-au adunat în orașul Kazan pentru summitul BRICS, care va continua până joi. Inițial, blocul BRICS era format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, însă în acest an li s-au alăturat noi membri, printre care Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.

Chiar dacă nu s-a ajuns la un consens privind introducerea unei monede oficiale BRICS, președintele Vladimir Putin a primit miercuri o machetă a unei bancnote, despre care Kremlinul a afirmat că a fost concepută de ruși. „A fost realizată de cineva de la Camera de Comerț și Industrie sau de altcineva din țară, dar modelul nu a fost pe placul Nabiullinei,” a declarat Dmitri Peskov, adăugând că aceasta reprezintă efortul comun desfășurat în cadrul BRICS. Înaintea summitului actual, la Consiliul de Afaceri BRICS desfășurat la Moscova pe 17-18 octombrie, a fost prezentat BRICS Pay, un sistem de plăți online care folosește coduri QR. Acest sistem ar urma să permită, în viitor, utilizarea cardurilor Visa și Mastercard în Rusia și, posibil, a cardului Mir în alte țări.

Vladimir Putin are ambiții clare de a transforma BRICS într-o alianță capabilă să contrabalanseze influența Occidentului. Președintele rus a evidențiat că BRICS nu se concentrează doar pe aspecte economice și financiare, ci și pe probleme de securitate globală.

Conform unui raport al The Economist, Putin urmărește dezvoltarea unui nou sistem global de plăți, numit Brics-Bridge, care să reducă dependența de dolarul american în tranzacțiile internaționale.

Supremația petrodolarului american amenințată de noua monedă BRICS?

Crearea unei monede comune pentru BRICS ar putea oferi acestor state posibilitatea de a-și întări independența economică față de petrodolarul american, în timp ce încearcă să concureze cu actualul sistem financiar global, dominat de dolarul SUA, utilizat în aproape 90% din tranzacțiile valutare. Până recent, majoritatea tranzacțiilor cu petrol erau denominate în dolari, însă, în 2023, circa 20% din aceste tranzacții au fost efectuate în alte monede.

Statele membre BRICS au numeroase motive să ia în considerare crearea unei noi monede. Crizele economice recente, împreună cu politicile externe agresive ale Statelor Unite, le-au determinat să exploreze această alternativă pentru a-și proteja mai bine interesele economice și pentru a reduce dependența de dolarul american și de euro.

O astfel de inițiativă ar putea slăbi statutul dolarului american ca monedă de rezervă globală, încurajând și alte state să formeze alianțe și să dezvolte propriile monede regionale. Așadar, momentan noua bancnotă BRICS este la stadiul de studiu, iar Vladimir Putin este primul lider care apare cu moneda.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 octombrie 2024
26 octombrie 2024