Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum apar norii roz? Iată explicația climatologilor

Cum apar norii roz? Iată explicația climatologilor

17 dec. 2021, 13:46,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Norii roz sunt un fenomen spectaculos, care încântă privirile tuturor atunci când se formează. Dar care este explicația?

De obicei, norii sunt albi și pufoși, însă uneori aceștia pot fi verzui, roșiatici și chiar roz. Aceste fenomene par inexplicabile pentru ceva care este compus doar din vapori de apă. Însă, în acest articol, vă vom explica modul în care norii ajung să arate atât de fabulos.

De ce se formează norii roz?

Norii devin roz din două motive: optică atmosferică și poluare. În rândurile următoare veți afla cum influențează acestea culoarea norilor.

Optica atmosferică

Primul motiv, și cel mai frecvent, pentru care unii nori par roz se datorează unui fenomen numit optică atmosferică. Când norul este alb, înseamnă că particulele de apă din interiorul acestuia sunt atât de dense, încât lumina nu poate trece. Astfel că, norul este cu atât mai pufos, cu cât particulele de apă sunt mai concentrate. În cazul în care norii albi sunt mai rarefiați, lumina poate trece mai ușor prin ei. Prin urmare, când norii devin roz, roșii sau chiar portocalii, putem atribui acest fenomen luminii.

Totodată, în timpul răsăritului și apusului, lumina soarelui devine roșie, din cauza refracției altor culori din jurul ei. Această lumină roșie este apoi reflectată pe tot cerul și atunci când soarele strălucește prin nori, creează nuanțe de roz, portocaliu și roșu, potrivit naturescu.com.

Important de precizat este că norii nu au culoare, ci nuanțele deosebite pe care le capătă uneori sunt doar o reflectare directă a vaporilor de apă din care sunt creați.

nori roz și violet

Primul motiv, și cel mai frecvent, pentru care unii nori par roz se datorează unui fenomen numit optică atmosferică.

Poluarea

Din nefericire, norii roz pot fi și rezultatul poluării. Când vedeți nori de un roz strălucitor, cu multe nuanțe de roșu, nu este doar contribuția luminii, ci și a poluării.

AR Ravishankara, director de științe chimice al Laboratorul de Cercetare a Sistemului Pământean NOAA din Boulder, Colorado, este de părere cu cerul roșu nu poate exista fără prezența aerosolilor în atmosferă. Aceștia sunt eliberați în urma activităților omenești, a incendiilor forestiere și chiar a deșeurilor. De pildă, în zonele deșertice, cum ar fi Arizona, cerul nu abundă de nori colorați precum se întâmplă în alte locuri de pe Pământ.

Astfel, în marile orașe, aerosolii sunt emiși de mașini, autobuze și camioane, iar norii roz își fac apariția pe măsură ce se termină ziua.

nori colorați în portocaliu

Din nefericire, norii roz pot fi rezultatul poluării.

Când pot fi observați norii roz?

Norii roz apar adesea la apusul soarelui, dar și la răsărit. În momentul în care soarele apune sau răsare, unghiul dintre acesta și orizont este tot mai mic. De aceea, lumina poate să apară roșie, datorită culorilor pe care le refractă. Pe măsură ce lumina intră în atmosferă, lungimile de undă ale acesteia sunt trimise în diferite direcții, creând culori diverse.

Bine de știut este că cele mai frumoase apusuri sau răsărituri pot fi observate în lunile reci de toamnă și de iarnă, când culorile apar mai strălucitoare și mai clare.

Norii se pot colora în cenușiu, galben, roșu, violet și chiar verde, iar acest lucru este fascinant.

nori roz și mov

Norii roz apar adesea la apusul soarelui, dar și la răsărit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *