Prima pagină » Sanatate » Frumusete » Cum alegem sapunul astfel incat sa protejam pielea. Vezi si care sunt substantele nocive din sapun
Cum alegem sapunul astfel incat sa protejam pielea. Vezi si care sunt substantele nocive din sapun

Cum alegem sapunul astfel incat sa protejam pielea. Vezi si care sunt substantele nocive din sapun

03 mart. 2011, 11:41,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:1962;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Un sapun care sa nu agreseze pielea este destul de greu de gasit in zilele noastre. Majoritatea sunt pline de chimicale, care lasa pielea uscata. Alcaliul, alcoolul isopropil, lauril sulfat de sodiu, taloatul de sodiu si triclosanul sunt doar cateva dintre substantele nocive pentru piele.

Potrivit dermatologilor, un sapun de calitate este cel care are pH neutru si este imbogatit cu uleiuri sau creme emoliente. „Pentru a nu deshidrata si degresa pielea, sapunul cu care ne spalam, indiferent daca este solid sau lichid, trebuie sa aiba un pH egal pielii, neutru. Multe sapunuri degreseaza pielea si modifica pH-ul pielii, ceea ce face sa se rupa legaturile dintre celule si sa patrunda mai multi microbi”, sustine medicul dermatolog Anca Zbranca, citata de evz.ro.

Evitati sapunurile pe baza de glicerina si pe cele antibacteriene
Sapunurile cu glicerina, dar si cele antibacteriene nu fac bine pielii. Glicerina „fura” apa din piele si confera pielii senzatia de catifelare doar pe moment. Pe termen lung, o usuca. Sapunurile antibacteriene, omoara odata cu microbii nocivi si pe cei „buni”, care traiesc in mod normal pe piele si au rolul de a o proteja. 

„In plus, utilizarea curenta obisnuieste microbii cu bactericidele si antibioticele. Este rezervat strict chirurgilor, care trebuie sa se spele inainte de operatii sau in cazuri rare, la recomandarea medicului, in caz de infectii intinse ale pielii”, atrage atentia medicul dermatolog. Folosite pe termen lung, acest gen de sapunuri favorizeaza in fectiile cu fungi si micozele. 

12 substante toxice din cosmeticele tale (I) 

12 substante toxice din cosmeticele tale (II)  

Nu abuzati nici de sapunurile sau gelurile abrazive, scruburile, exfoliantele, deoarece „va scapa” de celulele care protejeaza pielea, ducand la deshidratare, pierderea elasticitatii si chiar la eczeme. Sapunul obisnuit nu trebuie folosit pe fata si nici in zona genital. Pentru acestea, aveti nevoie de produse speciale.

Sapunul ideal trebuie sa aiba pH neutru, sa fie alb si fara parfum, spun dermatologii, deci nu va entuziasmati prea tare in fata unui sapun frumos mirositor. Colorantii si parfumurile sensibilizeaza pielea, provocand urticarii sau alergii. Daca nu gasiti un sapun care sa corespunda definitiei, alegeti un sapun pentru bebelusi.

Substantele nocive din sapunuri 
1. Aminele
Diethanolamine, triethanolamine si amonoethanolamine au rolul de a conserva produsele de curatare, dar au efecte cancerigene, produc iritatii si chiar dereglari hormonale.

2. Sulfatii
Lauryl sulfate, sodium laureth sulfate sunt emulsificatori care produc spuma, insa pot provoca eczeme, dermatite, iritatii si usturimi. „Sunt clasificati drept mutageni care pot altera materialul genetic al celulelor. De aceea, pe ambalajul acestor produse se recomanda sa clatiti in cazul contactului cu ochii. Sunt substante posibil cancerigene, cu efecte daunatoare asupra ficatului si rinichilor”, spune dermatologul Anca Zbranca. 

3. Triclosanul
Este un agent antimicrobian, dar toxic. In plus, nici nu omoara bacteriile in totalitate, ci da nastere altora mult mai rezistente. Se gaseste in aproape 75% din sapunurile lichide de pe piata (in special cele antibacteriene). 

4. Colorantii
Multi sunt permisi, dar sunt suspectati ca ar fi toxici si cancerigeni, si ca pot trece de placenta si pot afecta fatul. Blue Aluminium Lake 1 si 2, Red 19, Zirconium Lake, Yellow 8 sunt cateva exemple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *