Prima pagină » Actualitate » Cum afli dacă ți s-a recalculat greșit pensia? Casa de Pensii face lumină în această situație
Cum afli dacă ți s-a recalculat greșit pensia? Casa de Pensii face lumină în această situație

Cum afli dacă ți s-a recalculat greșit pensia? Casa de Pensii face lumină în această situație

19 aug. 2024, 08:08,
în Actualitate

Peste 4,6 milioane de pensionari vor primi în următoarele săptămâni deciziile de recalculare a pensiilor. Mulți pensionari vor să știe cum afli dacă ți s-a recalculat greșit pensia. Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a precizat că pentru peste 3,8 pensionari, 83% din numărul total de pensionari, se vor opera măriri de la 1% până la 100%.

Cum afli dacă ți s-a recalculat greșit pensia

Peste jumătate de milion de decizii de recalculare au ajuns deja la pensionari, a anunțat președintele Casei Naționale de pensii, Daniel Baciu.

„Începem tipăririle taloanelor cu noile valori ale pensiilor. După ce am finalizat procesul cu deciziile, trebuie să începem imediat tipărirea taloanelor. Și ele să fie înmânate pensionarilor. Cu prima zi din septembrie pensionarii să primească noile venituri. Noi am fost mereu conștienți de presiunea enormă și ne-am mobilizat. Am reușit să încheiem procesul în timp util. Cu prima zi din septembrie, oamenii să își primească pensiile mărite”, a spus Daniel Baciu.

Sindicaliștii de la Blocul Național Sindical (BNS) avertizează însă că există riscul ca anumite pensii să fie recalculate greșit. Dumitru Costin, reprezentant al BNS, a explicat că există mii sau chiar zeci de mii de pensionari care ar putea fi afectați de erori în procesul de recalculare, în special cei care au obținut decizii favorabile în instanță. Acesta a menționat că trei categorii specifice sunt în mod deosebit vulnerabile la erori:

Totuși, Baciu a subliniat că cine este nemulțumit poate să ceară lămuriri de la Casele Teritoriale de Pensii înainte de a se adresa instanței.

Cum verifici corectitudinea noilor cifre

Cei nemulțumiți de recalcularea pensiei pot verifica corectitudinea noilor cifre. Prima recomandare este să comparați punctajul din decizia veche de pensionare cu cel din decizia nouă, rezultată în urma recalculării.

De asemenea, trebuie verificat stagiul de contributivitate în ambele documente pentru a observa eventualele diferențe.

Calculul pensiei finale se realizează prin adunarea punctelor de stabilitate cu punctele de contributivitate. Rezultatul se înmulțește apoi cu valoarea de 81 de lei. În plus, cei care au depășit stagiul contributiv de 25 de ani beneficiază de puncte suplimentare de stabilitate. De exemplu, pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani vechime în muncă, se acordă jumătate de punct.

„Calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la Casele Teritoriale de Pensii, în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare, dacă constată neconcordanțe au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a menționat și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Dacă vrei să afli dacă ți s-a recalculat greșit pensia, iar explicațiile oferite de Casa de Pensii nu sunt satisfăcătoare, există și opțiunea de a acționa în instanță. Termenul legal pentru acest demers este de 45 de zile de la momentul în care decizia de recalculare devine definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`