Cum afli dacă ai COVID-19. Medicul Ileana Constantinescu vorbește despre procedura care este aplicată în momentul testării pentru depistarea unei posibile infectări cu noul coronavirus astfel încât rezultatul să fie cert.
Ileana Constantinescu este medic primar virusologie – imunologie, medic șef Laborator, șeful Centrului de Imunogenetica și Virusologie Institutul Clinic Fundeni și coordonator Program Transplant. Medicul prezintă procedurile care se aplică astfel încât rezultatul testării pentru Covid-19 să fie cel corect.
„Lucrând, de-a lungul anilor, în laborator, pot să vă spun extrem de deschis că un test diagnostic ideal nu există. Şi de aceea revin la ideea că este nevoie de mai multe teste ca să poţi să elaborezi o părere corectă despre rezultatul respectiv al pacientului. Aceste teste PCR au o specificitate apropiată de 100% şi o sensibilitate de 97-98%“, spune medicul Ileana Constantinescu.
Cum afli dacă ai COVID-19: „Nu există testul perfect!“
Virusologul consideră că nu avem un test perfect, care să ne spună că sută la sută este fiabil. De asta şi sunt utilizate trei teste PCR; poate să pară un lux dar este realmente o nevoie. Cele două sisteme de PCR care durează 5-6 ore sunt utilizate ca sisteme de screening, iar sistemul american care este foarte specific este folosit pentru confirmarea pozitivilor. Doar aşa se poate construi un rezultat de bună acurateţe, consideră Ileana Constantinescu.
„Impactul este foarte important. Una este să-i spui omului că are Covid-19, alta e să-i spui că nu are Covid-19, de unde şi tratamentele care trebuie să le efectueze în continuare”, a explicat medicul Ileana Constantinescu.
Farmaciștii, jurnaliștii și curierii pot primi 200 de lei ca să se testeze
Primăria București va acorda un sprijin financiar de 200 de lei farmaciștilor, jurnaliștilor, curierilor și funcționarilor pentru a se testa pentru coronavirus.
Proiectul se numește „Testăm pentru a salva economia și locurile de muncă” și are un buget de 633.000 de lei, din care 600.000 de lei sprijinul financiar propriu-zis, 30.000 de lei pentru aplicația de înscriere și 3.000 de lei pentru hosting aplicație.
„Obiectivul proiectului îl reprezintă limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul angajaților farmaciilor, angajaților din domeniul alimentației publice, reprezentanșilor mass-media, angajaților firmelor de curierat, precum și a efectelor extrem de grave ale acestuia, prin testarea RT-PCR pentru SARS-CoV-2, acordând un sprijin financiar în cuantum total de 200 de lei/beneficiar pentru decontarea serviciilor medicale”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de CGMB.
Pot beneficia de acest ajutor financiar 3.000 de persoane, iar proiectul se va derula pe tot parcursul acestui an.
Până astăzi, 1.473 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 17.06.2020 (10:00) – 18.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 decese (12 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mureș, Olt, Suceava, Vrancea și București.
Dintre acestea, două decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire.