Prima pagină » Actualitate » Cum afli ce vechime ai în muncă. Ce trebuie să știe persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare
Cum afli ce vechime ai în muncă. Ce trebuie să știe persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare

Cum afli ce vechime ai în muncă. Ce trebuie să știe persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare

20 aug. 2024, 09:40,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Iată cum afli ce vechime ai în muncă. Salariații români pot verifica online ce vechime au acumulat în anii de muncă. Vechimea în muncă este diferită de stagiul de cotizare, care reprezintă perioada de timp în care s-au plătit contribuțiile sociale la stat. Iată ce trebuie să știe persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare.

Cum afli ce vechime ai în muncă

Salariații din România pot să verifice online ce vechime au în muncă. Pentru a afla vechimea în muncă acumulată, angajatorul trebuie să își facă un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, apoi să completeze un formular descărcat online. Documentul trebuie completat, tipărit și depus la Casa de Pensii. Cei care au semnătură electronică pot trimite documentul pe email.

Pe platforma de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice cetățenii pot afla ce vechime de muncă au acumulat. Salariații trebuie să știe că noua lege a pensiilor prevede în mod clar perioadele care pot fi considerate asimilate vechimii în muncă. Perioadele în care persoanele au urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar se valorifică numai în situaţia în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate.

Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de acelaşi nivel beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de acelaşi nivel, la alegere. Dacă în perioada studiilor cursantul a avut și un loc de muncă pentru care a plătit contribuții către stat, în calculul vechimii se va ține cont doar de contribuțiile plătite pentru locul de muncă, nu și de cele în care au fost efectuate studiile.

Cum se poate cumpăra vechimea în muncă

2024 este ultimul an în care românii vor putea cumpăra vechime în muncă.  Guvernul a stabilit că persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime în muncă până la 31 decembrie 2024.

Persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă toți cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal.

Cert este că orice salariat din România îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, se poate afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală.

Înainte de orice, trebuie ca persoana să facă un cont online pe site-ul CNPP, pentru a putea vedea vechimea în muncă din evidenţele autorităţilor. În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit şi prezentat, împreună cu actul de identitate (original şi copie), la orice casă locală de pensii. Ulterior, persoana va primi un e-mail prin care va putea seta parola contului, după care va putea accesa efectiv contul personal din site-ul CNPP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *