Multe femei se întreabă cum afectează sarcina ovarele polichistice. Tocmai de aceea, în emisiunea BZI LIVE, a fost invitată dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, care a discutat despre sindromul ovarelor polichistice și despre posibilitatea femeilor, care se confruntă cu această boală, de a rămâne însărcinate.
Sindromul ovarelor polichistice este caracterizat de capacitatea ovarelor de o produce o cantitate mai mare de hormoni masculini decât în mod normal. Acest sindrom poate fi recunoscut prin trei aspecte principale, și anume: menstruație neregulată (apare cu o frecvență mai redusă sau nu ține cont de periodicitatea standard), niveluri peste normal de androgeni (excesul de hormoni masculini generează pilozitate facială și corporală în exces sau acnee și creștere în greutate) și ovare polichistice (pot fi identificate cu ajutorul unei ecografii transvaginale; în acest caz, ovarele au un volum crescut și prezintă chisturi).
Cum afectează sarcina ovarele polichistice? Iată ce spune medicul Raluca Mogoș
Este binecunoscut faptul că sindromul ovarelor polichistice poate afecta fertilitatea, deoarece hormonii masculini blochează ovulația firească. Cu toate acestea, un astfel de diagnostic nu înseamnă că femeia nu poate avea copii, grație evoluției medicinei. În prezent, există tratamente care o pot ajuta pe pacienta cu ovare polichistice în acest sens. În altă ordine de idei, acest sindrom constituie o cauză tratabilă a infertilității la femei. Chiar și așa, femeile care rămân însărcinate prezintă risc ridicat de avort, motiv pentru care au nevoie de monitorizare atentă pe tot parcursul sarcinii.
De asemenea, medicul Raluca Mogoș le recomandă femeilor cu ovare polichistice, dar care sunt un pic mai plinuțe, să slăbească. Atunci, scade rezistența la insulină și poate să apară ovulația spontană, chiar dacă pe perioada cât au avut probleme, nu a existat ovulație.
„Sindromul ovarelor micropolichistice este o boală, de fapt, metabolică, decât boală ginecologică. Și atunci apare rezistența la insulină, care poate fi tratată, cu succes, de antidiabetice orale. În general, dacă doamnele sunt un pic mai plinuțe, eu le recomand, în primul rând, să slăbească, pentru că atunci va scădea și rezistența la insulină și poate să apară și ovulația spontană, chiar dacă pe perioada cât au avut probleme, nu a existat ovulație. Pentru că în ovarul micropolichistic pot exista cicluri ovulatorii și anovulatorii.”, a declarat medicul Raluca Mogoș, pentru BZI LIVE.
Dr. Raluca Mogoș: „Ovarele polichistice nu se tratează”
Din păcate, ovarele polichistice nu se tratează, însă anticoncepționalele reprezintă o modalitate de a ține sub control ciclul menstrual al femeii. Dar, în momentul în care este oprit contraceptivul, situația rămâne aceeași.
„Ovarele polichistice nu se tratează. Anticoncepționalele sunt un fel de a ține cumva sub control și a ne juca cu ciclul menstrual al femeii și ea va avea o sângerare falsă, practic, la 28 de zile, pentru că ovarele și hipofiza și tot ce înseamnă hormonii gonadotropi sunt puși pe pauză și corpul nostru va răspunde exclusiv la estrogenul și progesteronul, pe care noi îl dăm prin contraceptiv. Dar nu trece. În momentul în care oprești contraceptivul, situația rămâne la fel. Nu este o patologie care se tratează, nu e o gripă.”, a adăugat dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică- ginecologie.