Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Studiu. Cum afectează coronavirusul întregul organism
Studiu. Cum afectează coronavirusul întregul organism

Studiu. Cum afectează coronavirusul întregul organism

11 iul. 2020, 12:49,
în Sanatate

Cum afectează coronavirusul întregul organism? Coronavirusul afectează nu numai plămânii, ci și rinichii, ficatul, inima, creierul și sistemul nervos, pielea și tractul gastro-intestinal, au anuntat cercetatorii vineri într-un studiu asupra rapoartelor despre pacienții cu Covid-19.

Echipa de la Universitatea Columbia Irving Medical Center din New York – unul dintre spitalele inundate de pacienți în primăvară – a trecut prin propriile experiențe și a colectat rapoarte de la alte echipe medicale din întreaga lume.

Analiza lor arată că noul coronavirus ataca practic fiecare sistem important din corpul uman, dăunând direct organelor și provocând cheaguri de sânge, inima iși piarde ritmul sănătos, rinichii varsa sânge și proteine ​​și pielea prezintă erupții cutanate. Aceasta provoacă dureri de cap, amețeli, dureri musculare, dureri de stomac și alte simptome, împreună cu simptome respiratorii clasice, precum tuse și febră.

„Medicii trebuie să se gândească la COVID-19 ca la o boală multisistem”, sustine dr. Aakriti Gupta, cardiolog din Columbia, care a lucrat la studiu. „Există o mulțime de știri despre coagulare, dar este, de asemenea, important să înțelegem că o proporție substanțială a acestor pacienți suferă de rinichi, inimă și creier, iar medicii trebuie să trateze aceste afecțiuni împreună cu boala respiratorie.”

O mare parte a pagubelor provocate de virus pare să vină din cauza afinității sale pentru un receptor – un fel de ușă moleculară în celule – numită ACE2. Celulele căptușesc vasele de sânge, în rinichi, conductele hepatice, pancreas, în tractul intestinal și căptușesc tractul respirator, toate sunt acoperite de receptorii ACE2, pe care virusul îi poate folosi pentru a prelua și infecta celulele, a scris echipa Columbia in recenzie, publicată în revista Nature Medicine, noteaza CNN.

Cum afectează coronavirusul întregul organism

Aceste descoperiri sugereaza ca leziuni in mai multe organe pot aparea cel putin in parte din cauza afectarii directe a tesuturilor virale, a scris echipa.

Infecția cu coronavirus activează și sistemul imunitar. O parte din acest răspuns include producția de proteine ​​inflamatorii numite citokine. Această inflamație poate deteriora celulele și organele, iar așa-numita furtună de citokine este una dintre cauzele simptomelor severe.

„Acest virus este neobișnuit și este greu să nu faci un pas înapoi și să nu fii impresionat de câte manifestări are asupra corpului uman”, a declarat dr. Mahesh Madhavan, un alt cardiologie care a participat la studiu.

Efectele de coagulare a sângelui par a fi cauzate de mai multe mecanisme diferite: deteriorarea directă a celulelor care acoperă vasele de sânge și interferența cu diferitele mecanisme de coagulare din sângele în sine. Oxigenul scăzut din sânge cauzat de pneumonie poate face sângele mai probabil să se coaguleze, au spus cercetătorii.

Aceste cheaguri pot provoca accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord sau se pot depune în plămâni sau picioare. Aceștia înfundă rinichii și interferează cu tratamentele de dializă necesare celor bolnavi.

Agravarea diabetului

Deteriorarea pancreasului poate agrava diabetul și s-a dovedit că pacienții cu diabet au cel mai mare risc de boală severă și deces din cauza coronavirusului.

Virusul poate deteriora direct creierul, dar unele dintre efectele neurologice provin probabil din tratament. „Pacienții COVID-19 pot fi intubați timp de două-trei săptămâni; un sfert necesită ventilatoare pentru 30 sau mai multe zile”, a spus Gupta.

„Acestea sunt intubații foarte prelungite, iar pacienții au nevoie de multă sedare. Delirul si halucinațiile pot fi mai puțin un efect al virusului și mai mult un efect al sedării prelungite.”

Virusul afectează sistemul imunitar, epuizând celulele T pe care organismul le desfășoară de obicei pentru a lupta împotriva infecțiilor virale.

„Simptomele gastro-intestinale pot fi asociate cu o durată mai lungă a bolii, dar nu au fost asociate cu o mortalitate crescută”, au scris cercetătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`