O tânără din Iași a căutat la bătrânii din sate rețeta celor mai sănătoase legume. Nu s-a așteptat să aibă un asemenea succes în rândul clienților. „Plantele sunt crescute și îngrijite după tehnici tradiționale și sfaturi din bătrâni”, spune Gabriela Ciobotărașu. Aceasta este o tânără din Iași care s-a apucat de agricultură din dorința de a mânca legume fără chimicale. În ultimii doi ani, această dorință, de a mânca sănătos, s-a transformat într-o mică afacere. Ieșeanca afirmă că cei care comandă săptămânal produsele „spun că păstrează în memorie gustul și mirosul legumelor de altădată”
Gabriela Ciobotărașu este o tânără din Iași, care, în urmă cu doi ani, a început să cultive legume fără chimicale. Pe terenul de aproximativ două hectare din comuna Roșcani, județul Iași, tânăra s-a apucat, alături de familia ei, să înființeze un mic solar în care să cultive legume sănătoase.
„Totul a început din dorința noastră, a familiei, de a ști ce mâncăm sau, mai bine zis, de a alege să consumăm mai sănătos decât o făceam până atunci. Iar, pentru a transpune această dorință în realitate, ne-am gândit să valorificăm potențialul unui teren pe care îl avem la Roșcani. Inițial, am cultivat roșii și alte legume, strict pentru familie, prin metode tradiționale, iar rezultatul a fost mai mult decât încurajator. Legumele noastre erau nu doar naturale și sănătoase, ci și cu adevărat gustoase. Surplusul a fost împărțit prietenilor și cunoștințelor, iar feedback-ul lor pozitiv ne-a determinat ca, în următorul an, să repetăm și chiar să facem și ceva nou sau diferit. Așa au apărut diversificarea culturilor de legume și verdețuri, ideea de a ne crea propriile răsaduri, ridicarea unui nou solar pe lângă cel pe care îl aveam deja”, susține Gabriela Ciobotărașu.
Tânăra din Iași a început timid afacerea cu legume, dar se bucură de un succes neașteptat
Investiția inițială în mica afacere cu legume a fost de câteva mii de lei, din fonduri proprii, terenul fiind deja al familiei. Pe parcurs, toți banii câștigați au fost reinvestiți.
„Deoarece familia a fost inițial principala consumatoare a legumelor, nu s-a pus problema accesării fondurilor europene. Fondurile proprii sunt cele care au susținut, până acum, producția noastră de legume”, susține tânăra antreprenoare, care povestește că, pe parcursul celor doi ani, de când a devenit legumicultoare, a avut parte de provocări.
„Legumicultura era un domeniu atât de nou pentru noi și atât de departe de specializările absolvite. Atunci nu ne gândeam să dezvoltăm o afacere din aceasta. Nu ne gândeam la costuri, piața de desfacere, marketing și strategii. Ne doream doar să mâncăm legume sănătoase și, ca niște copii mari, ne bucuram de fiecare transformare și creștere pe care le observam la plante, eram încântați de fiecare moment și etapă din dezvoltarea lor. La finalul primei recolte, am fost atât de entuziasmați încât să ne dorim să ne extindem producția. Însă, în următorul an, ne-am confruntat cu câteva dificultăți care ne-au trezit la realitate”, susține ieșeanca.
Gabriela Ciobotărașu: „Plantele sunt crescute și îngrijite după tehnici tradiționale și sfaturi din bătrâni”
Pentru ca legumele să fie cât mai apropiate ca gust, calitate și aspect de cele cultivate de bunici, Gabriela a căutat rețeta legumelor sănătoase la bătrânii din satele din Roșcani.
„Culturile provin din răsaduri proprii, transferate apoi în solar sau pe teren deschis, curat și verificat anual. Plantele sunt crescute și îngrijite după tehnici tradiționale și sfaturi din bătrâni, însă observarea lor atentă și permanentă este una dintre regulile echipei noastre. Legumele sunt obținute fără creștere forțată și intervenții chimice, respectând ritmul și timpul firesc de dezvoltare și coacere, specific fiecărui soi în parte. Datorită acestui aspect, disponibilitatea legumelor noastre diferă de la o săptămână la alta. Suntem o echipă, nu mare, dar nici chiar mică. Suntem 5 persoane care ne completăm în activități, iar programul îl adaptăm mereu, în funcție de teren, vreme și client. De exemplu, în zilele de vară, acest program începe la ora 5:00 dimineața. Legumicultura înseamnă multă muncă, trudă și răbdare, multe cunoștințe de specialitate și un pic de noroc”, mai spune Gabriela Ciobotărașu.
Un alt tânăr din Iași care a preluat afacerea cu legume de la părinții săi este Marius Postolache.
„Ne spun că păstrează în memorie gustul și mirosul legumelor de altădată”
Gabriela mai susține că, în acest an, piața de desfacere s-a diversificat, iar clienții caută legumele care le amintesc de gustul copilăriei.
„Produsele noastre se regăsesc atât în magazinele agroalimentare și restaurante, cât și în magazinele și comunitățile online de profil. Clienții noștri din piața online sunt, în principal, persoane care, ca și noi, doresc să consume legume naturale și proaspete. Mulți dintre ei ne împărtășesc că păstrează în memorie gustul și mirosul legumelor de altădată, al salatei de roșii și al ciorbelor din copilărie și că își doresc să regăsească acele arome.
Îmi vine în minte, în acest moment, un exemplu recent: o persoană din zona Dancu ne-a contactat prin pagina de Facebook, precizând că dorește legume, citez: «Numai dacă nu sunt stropite din cale-afară. Anul acesta nu am mâncat o roșie care să miroasă și să aibă gust a roșie, nu am mâncat un castravete care să miroasă și să aibă gust a castravete!» Acesta este un exemplu recent și nu e singular, cei mai mulți clienți vor ca masa lor să fie gustoasă, naturală și sănătoasă și, mai ales, cu aromele de altădată”, mai spune Gabriela Ciobotărașu.
Ieșeanca afirmă că nu a renunțat la jobul său, dar nu exclude această variantă
Femeia mai spune că deja a făcut listă cu clienții care vor să pregătească toată cămara cu legume pentru iarnă.
„Comenzile sunt în funcție de ce-și propun clienții noștri: au nevoie să-și asigure meniul pentru weekend / următoarea săptămână, își pregătesc cămara pentru iarnă, vor o programare din timp pentru achiziția tomatelor necesare pregătirii sucului de roșii. Am observat că, dacă în cazul clienților persoane juridice, prețul este un factor important, în cazul clientului persoană fizică primează calitatea. Mai mult decât atât, din rândul acestor persoane crește un puternic curent de încredere și susținere pentru producătorii locali de mărfuri naturale”, explică Gabriela Ciobotărașu, care susține că nu a renunțat la locul de muncă, însă nu exclude ca, în viitor, să se ocupe exclusiv de legumicultură.
„Nu am renunțat încă la practicarea specialității profesiei mele, mult diferită de legumicultură, dar care are, totuși, un punct comun. Ambele implică atenție, înțelegere și răbdare. Deși fac ambele activități cu multă plăcere, constat că legumicultura îmi solicită tot mai mult timp”, mai spune Gabriela Ciobotărașu.
Mic producător de legume este și Eduard Brădescu, un barman din Iași.