Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Cum a murit Burebista, regele cu o personalitate complexă

Cum a murit Burebista, regele cu o personalitate complexă

09 mart. 2020, 14:02,
în Cultural

Cum a murit Burebista O dovadă reală a modului în care a sfârşit Burebista lipseşte cu desăvârşire. Cea mai vehiculata variantă este aceea a unui asasinat între anii 44-42 într-o „revoltă de palat”.

Potrivit lui Strabon, el “a pierit din pricina unei răscoale mai înainte ca romanii să apuce a trimite o armată împotriva lui”. Centrul din jurul Munților Orăștiei, după moartea lui Burebista, a rămas sub stăpânirea lui Deceneu.

Nu se poate spune cu precizie nici cine au fost conjuraţii. S-ar putea ca înlăturarea lui Burebista să fi fost pusă la cale chiar de romani.

Există şi ipoteza că, din cauza politicii lui Burebista ameninţa să împingă Dacia într-un conflict cu Roma. Atunci Deceneu l-ar fi înlăturat pe acela al cărui principal consilier şi colaborator fusese atâţia ani.

Cum a murit Burebista, regele cu o personalitate complexă

Prin mărturire faptelor sale, Burebista apare ca o personalitate complexă. Potrivit spuselor lui Strabon, Burebista a fost un lider politic și militar impresionant, al ținuturilor locuite de geto-daci

A fost intemeitorul statului dac, unificatorul pe plan politic al lumii geto-dacice, creatorul sistemului de fortificaţii din Munţii Orastiei. Totodată apărător al independenţei Daciei. Cu ajutorul marelui preot, Deceneu, a reușit să introducă o serie de măsuri administrative care au avut un rol important în consolidarea și stabilitatea statului.

Burebista trebuie privit ca un om politic clar văzător şi ca un mare comandant, iar epoca sa că una din cele mai importante din trecutul istoric al poporului nostru.

“…Burebista, getul, luând conducerea poporului său a ridicat pe oamenii aceştia … aşa încât în câţiva ani, a întemeiat o mare stăpânire (…);

ba era de mare primejdie şi pentru romani, pentru că trecea Dunărea fără să-i pese de nimeni şi prada Tracia până în Macedonia şi în Iliria, …”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`