Prima pagină » Titlurile zilei » Cum a început prigoana de la Poliția de Frontieră Iași! Unul dintre angajați era colaborator autorizat al DNA? – FOTO/VIDEO

Cum a început prigoana de la Poliția de Frontieră Iași! Unul dintre angajați era colaborator autorizat al DNA? – FOTO/VIDEO

24 nov. 2023, 02:00,
Cosmina Puiu, în Titlurile zilei

Procurorii DNA au băgat frica în Poliția de Frontieră Iași, după ce au fost vizați mai mulți angajați și au descins la punctul de la Sculeni. În acest moment, sunt o serie de inculpați și o serie de suspecți

Zile pline pentru procurorii DNA! În data de 22 noiembrie 2023, mai mulți polițiști au fost luați cu dubele de la Punctul de Frontieră de la Sculeni și duși la audieri. Ulterior, cei care au obținut calitatea de inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore și ieri, 23 noiembrie 2023, au fost prezentați judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași cu propunere de arestare. Dar mai urmează zile de audieri în cazul suspecților care pot oricând să obțină altă calitate.

Cum a început prigoana de la Poliția de Frontieră Iași! Procurorii DNA i-au băgat în panică

Potrivit surselor reporterilor BZI, prigoana de la Frontieră a început în momentul în care un „angajat” din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași a devenit colaborator autorizat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a furnizat informații și dovezi un timp îndelungat.

Cristian Mancaș, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, a comis 9 infracțiuni de luare de mită. Gabriel-Alexandru Bertea, agent de poliție, a comis 6 infracțiuni de luare de mită, dare de mită și complicitate la luare de mită. Iar Iulian-Teofil Baciu, agent de poliție, a săvârșit infracțiunile de luare de mită și dare de mită. Cristian Alexa și Ovidiu Dragoș Ciobanu, agent III, sunt suspecți în prezenta cauză împreună cu alte 22 de persoane, colegi, vameși și persoane fizice.

Dar pot oricând să obțină calitatea de inculpat sau să scape de acuzații, deși pare a fi un „drum” lung, fiindcă infracțiunile de luare și dare de mită sunt niște infracțiuni bilaterale, dacă se dovedește că există o infracțiune de luare de mită, cineva trebuie să fie responsabil pentru dare de mită și invers. De asemenea, trebuie să ținem cont și de numărul mare de suspecți și inculpați.

Ce s-a întâmplat la Punctul de Frontieră Sculeni

Practic, în perioada 7 iulie 2023 – 8 noiembrie 2023, inculpații Cristian Mancaș, Gabriel-Alexandru Bertea și Iulian-Teofil Baciu au fost urmăriți de un „coleg” care cel mai probabil este colaborator autorizat DNA și a surprins că în mod repetat ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani nejustificate, aproximativ 700 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.

În schimbul banilor primiți cu titlul de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță al anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile. Ba mai mult, Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume necuantificate până în prezent, pentru a închide ochii la „mercurialul” banilor percepuți cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei.

Iată că procurorii DNA au băgat frica în Poliția de Frontieră Iași după ce au descins la punctul de la Sculeni, vizând angajații de acolo.

Comentarii
  • Mai bine si-ar deschide punct de lucru DNA la Sculeni, dar si la Stanca si in toate celelalte puncte de trecere a frontierei, ca peste tot e la fel. Numai cuantumul spagii difera..

  • MAI BINE ADUCETI VAMESI DIN AUSTRIA, SE REZOLVA TOT.

  • Toti cer spaga nu numai astia. Si vamesii cer bani sa nu controleze masina. Faceti treaba complet.

  • R E A L I T A T E A

    Păi foarte bine au făcut procurorii DNA! Bravo lor! Sincere felicitări! Ce înseamnă asta? Au și servicii stabile, au și salarii bune, au și tot felul de drepturi bănești, iar ei își vând țara pentru bani?! Nu le mai ajung banii?! Ce vor? Să se îmbogățească peste noapte?! Ar trebui pedepse care să creeze puterea exemplului.

  • Bravo D N A !!!!!dar cind intrati si pe vamesi??????????????

  • ti-ai-dreaq de mutanti cu comentariile voastre

  • Acum avem ocazia de a-și toca pe vameși , polițiști. Spuneți din patannile voaste cui ați dat șpagă .

  • Din respect si onoare, conducerea vamii Sculeni ar trebui sa si dea demisia. Credeti ca Ignat e strain de aceste practici??? Ignat e primul spagar, apoi urmeaza Calu’, si mergem pe filiera Albita unde o gasim pe Cotea si viitorul sef (cel care o va inlocui ), Antohi Ovidiu

  • eu nu mai inteleg nimic, ce treaba are politia cu cotrobaitul bagajelor, vamesii c mai fac ? controleaza documentele, oare s-a inversat rolurile ? totdeauna in punctele de frontiera s-a dat si luat spaga si va mai continua, nu poate exista altfel este in legea firii.Asa ca nu va mai strofocati ca respectivii nu vor patii nimic , ca,, organiile” nu pot dovedi infractiunile.frectie cu apa rece la picior de lemn.

  • Vameșii au printre ei o turnătoare, una care a lucrat detașată la OP Păcurari.

  • Muntii Urali

    Cand comenteaza imputitul de rus sau moldovean clocit el comenteaza ptr ca un pervers a fost toata viata lui, si nu ar fi de mirare ca sa fie corect acum , doar daca ar primi o excursie dus in Urali atunci ar fi corect,
    Dar un lucru mai urat si mai spurcat e cand vad comentarii imbarligatoare ale lucratorilor vamali sau ai politistilor de frontiera! Daca aveti ceva in pantaloni puteti spune in fata ce aveti de spus…

  • @Anonim
    Doar una?! :))))
    Habar n-ai tu!

  • COTEA e turnatoare si-o turnat colegii de la Iasi si in schimb a primit un post de sef la Albita….simplu ca buna ziua

  • Omul de baza a doamnei de fier Cotea e divortatul Geambazu cheliosul. Habar nu are, se incalta cu fesu sa nu-i inghete chelia dar el e sef de tura, un mucos

  • Aeo/ Perisabil

    Te sufoci ca nu esti tu sef(sefa) de tura… 🤣🤣Razva a fost,este si va fi un caracter deosebil , cerebral si foarte corect !
    A si am uitat sa spun o vorba mare :
    Eu , altu si Razva : Cine nu ne inghite poate sa ne suga ✔️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *