Prima pagină » Cancan » Cum a fost tratată o bunică de etnie, îmbrăcată tradițional, într-o gară din România. Povestea a ajuns virală

Cum a fost tratată o bunică de etnie, îmbrăcată tradițional, într-o gară din România. Povestea a ajuns virală

24 iun. 2024, 13:08,
BZI.ro, în Cancan

Modul în care o bunică de etnie a fost tratată într-o gară din România a stârnit indignarea internauților. Experiența prin care a trecut femeia în timp ce călătorea spre București, pentru a ajunge la nepoțica ei bolnavă, a fost extrem de tulburătoare.

Pe Facebook, postarea făcută de Adriana Galatâr a devenit virală, în care relatează povestea unei bunici de etnie romă care a ratat trenul pentru că nu a primit ajutor din partea celor din jur.

Cum a fost tratată o bunică de etnie, îmbrăcată tradițional, într-o gară din România

Bunica avea nevoie să ajungă la București pentru că nepoata ei avea o programare la medic și își dorea să fie alături de ea. A achiziționat un bilet, dar din cauza faptului că nu știe să citească, nu a reușit să identifice trenul în care trebuia să urce.

Bătrânica a cerut ajutor călătorilor și personalului CFR, dar nimeni nu a răspuns. Din acest motiv, a ratat trenul și a trebuit să aștepte un altul.

”Călătoresc alături de o bunică de etnie romă îmbrăcată tradițional. Cand a urcat în tren, era speriată. Mi-a povestit cum a pierdut primul tren…deoarece nu stie sa citească.

A întrebat controlorii din gară care e trenul spre capitală și oamenii nu i-au raspuns, au parut chiar deranjați de ea. Cum angajatii CFR nu i-au raspuns, ea nestiind sa citeasca ce scrie pe trenuri…pa pa tren.

Nu stiu ce a facut, dar a ajuns din Mureș la Teius, unde s-a urcat in tren cu mine. Femeia e super faina! O bunică ca toate bunicile, dar cu accent de rom. Nu stie ea sa citeasca, dar stie 3 limbi. Romana, t1ganeste si ungurește.

Ea s-a pornit de nebună la Bucuresti, desi nu a mai fost plecată de 20 de ani cu trenul…pentru că nepoata ei merge la doctor. Practic bunica va ajunge dimineațā la Buc, merge cu nepoata si rudele la control, iar la 13 30 spera sa prinda trenul spre casă. (In aceeasi zi)

Cand mi-a povestit de controlorii rasisti care au facut-o să piardă trenul, mă tot intreba:
„Ei nu se gandeau ca am probleme? Cum au facut asa ceva? Aveam bilet…doar ca nu stiu sa citesc..”, e o parte din textul publicat pe Facebook.

Internauții au fost scandalizați

Utilizatorii de pe internet au fost șocați și au condamnat actele de rasism, încurajând reclamarea comportamentului angajaților CFR. Unii au exprimat dezaprobarea față de cei care au refuzat să ajute femeia și au împărtășit experiențele lor despre cum au fost sprijiniți de membri ai comunității rome.

“Sunt rasiști mai peste tot… Eu am luat bătaie de la români până am terminat liceul… Tot româncă și eu, dar cu tenul închis, mai ales vara. Unul din copiii mei seamănă cu mine, tot așa și el e chinuit de colegi la școală… Asta e lumea în care trăim, nu putem câțiva să o schimbăm. Apoi, cred că totul pornește de la părinți și de la educația pe care le-o dau copiilor lor, să nu râdă de alții și să nu îi lovescă doar pentru că sunt puțin diferiți.”, a scris o internauta la postare.

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Apelul la linia telefonică pentru ajutor specializat (helpline) poate fi făcut de către potențiala victimă/victimă a violentei domestice, a traficului de persoane, a discriminării de gen sau a discriminării multiple, un părinte sau un alt membru al familiei, o persoană din cadrul rudelor/ afinilor, un vecin sau un cunoscut al familiei, fie de un martor sau de o altă persoană care știe de existența unui caz din această categorie.

Postarea în care se vorbește despre cum a fost tratată o bunică de etnie, îmbrăcată tradițional, într-o gară din România, a ajuns repede virală și a reușit să strângă peste 400 de comentarii într-un timp scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *