Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre izvoarele rugăciunii. Cum a apărut rugăciunea și de ce simt oamenii nevoia de a se ruga?
Rugăciunea reprezintă comunicarea dintre om și Dumnezeu, prin care omul Îl roagă anumite lucruri și, în același timp, își arată recunoștința pentru cele primite. Prin rugăciune, îi putem mulțumi lui Dumnezeu, ne putem exprima dragostea pentru El și, chiar, îi putem povesti întâmplările pe care le-am trăit.
Important de precizat este că rugăciunea nu constă în meditație, ci se referă la conversația directă cu Dumnezeu. Aceasta reprezintă principalul mod prin care un creștin își exprimă sau comunică sentimentele, dorințele și nevoile lui Dumnezeu.
Cum a apărut rugăciunea? Părintele Calistrat: „Ne naștem cu dorul de Dumnezeu”
Părintele Calistrat a precizat că, pentru a afla izvorul cel mai adânc al rugăciunii, trebuie să aflăm cui ne rugăm. Ei bine, rugăciunea este închinată lui Dumnezeu, fiindcă omul se naște cu dorul de Dumnezeu, cu dorul de Împărăția lui Dumnezeu, cu dorul de lumina divină și cu dorul de creatorul de unde și-a luat ființa.
„Întâi de toate, ca să aflăm izvorul cel mai adânc al rugăciunii, trebuie să aflăm cui ne rugăm. De ce simte natura umană nevoia de rugăciune? Și pun această întrebare sub formă de răspuns, ca să înțelegem că sufletul nostru rațional, pe care l-am primit atunci când am fost creați, prin zămislirea în pântecele Maicii și prin insuflarea sufletului de către Dumnezeu, noi ne naștem cu dorul de Dumnezeu, cu dorul de Împărăția lui Dumnezeu, cu dorul de lumina divină și cu dorul de creatorul de unde ne-am luat ființa. Așa spunem și în rugăciunea de dezlegare a morților. Sufletul să meargă de acolo de unde și-a luat ființă, trupul să meargă din țărâna în care a fost alcătuit.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan: „Izvorul este Dumnezeu”
Îndrăgitul duhovnic a explicat că izvorul rugăciunii este Dumnezeu, deoarece, după ce a săvârșit toată creația, în cea de-a șaptea zi, s-a odihnit peste lucrurile Sale, în sensul că le-a umplut de puterea și de harul Duhului Sfânt.
„În momentul când vorbim de izvoarele rugăciunii, evident izvorul este Dumnezeu, care, după ce săvârșește toată creația, a șaptea zi se odihnește peste toate lucrurile Sale, adică le umple de puterea și de harul Duhului Sfânt. Și apoi, găsim scris în Sfânta Scriptură, în cartea Facerii, că Dumnezeu îi spune omului să mănânce din toți pomii Raiului, adică „urcă-te prin creație la Mine, cunoaște-Mă, descoperă-Mă”, dar mai mult decât atât, Dumnezeu ne lasă un răspuns la fiecare zi a Creației. „Și a văzut Dumnezeu că sunt bune și bune foarte”, a spus părintele.
Părintele Calistrat a adăugat că facerea lumii a stârnit numeroase controverse, în special în lumea celor care nu cred în Dumnezeu.
„Aici avem deseori controverse, pentru că în lumea atee, sau în lumea necredincioasă, sau în lumea în care Dumnezeu este superficial, sau este subțirel, sau abia se întrezărește, sau nu există deloc, bineînțeles că raționaliștii, nihiliștii, ateii, care contestă prezența lui Dumnezeu, ei cer niște explicații limitate la ceea ce înseamnă cum poate Dumnezeu să facă lumină, cum a putut Dumnezeu crea fotonul sau cum a putut Dumnezeu sau dacă nu a fost Dumnezeu, cum a putut natura să transforme tot tabloul lui Mendeleev în ființă vie.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
afara poponarule, mars la puscarie sa te gaureasca toti violatorii
boaita kklistrat a fost oprit de la slujire de scopitii de la mitropolie