Alfabetul fenician este considerat primul alfabet cu litere și din el s-au dezvoltat multe altele, care au influențat semnificativ sistemele de scriere ale civilizațiilor ulterioare. Dar cum a apărut și cum s-a răspândit acest sistem revoluționar?
Alfabetul fenician este un alfabet antic, ale cărui originile sunt descoperite prin inscripții canaanite și aramaice, găsite în regiunea mediteraneană. Acesta a fost folosit pentru a scrie limba feniciană și alte limbi canaanite, cum ar fi amonita, ebraica, edomita și aramaica veche, în perioada epocii fierului.
Cum a apărut alfabetul fenician
Principalele sale caracteristici sunt reglementarea scrierii de la dreapta la stânga și influența comercială a fenicienilor, care au folosit acest alfabet pe tot cuprinsul lumii mediteraneene, contribuind astfel la răspândirea sa. Până în anul 1000 î.Hr., fenicienii foloseau simboluri cuneiforme pentru scriere, dar alfabetul a evoluat începând cu perioada respectivă, fiind influențat de hieroglifele egiptene.
Primele semne de scriere feniciană au fost derivate din hieroglife și se regăsesc pe tăblițele El-Amarna din secolul al XIV-lea î.Hr., folosite de regii canaaniți pentru a comunica cu faraonii egipteni. Un exemplu de scriere feniciană completă se găsește pe sarcofagul regelui Ahiram din Byblos (Liban), datând din jurul anului 850 î.Hr.
Acest alfabet este cunoscut și sub denumirea de „alfabetul liniar timpuriu”, deoarece a transformat scrierea pictografică, bazată pe imagini, într-un sistem liniar, mult mai eficient. Alfabetul fenician era fonetic, fiecare literă reprezentând un sunet, iar sistemul era alcătuit doar din 22 de litere care reprezentau consoane, în ciuda faptului că limba vorbită includea și vocale.
Regulile alfabetului fenician
Acest sistem de scriere a fost mult mai ușor de învățat comparativ cu scrierea cuneiformă sau hieroglifele, care necesitau cunoștințe avansate și erau folosite de o mică elită. Alfabetul fenician a influențat ulterior limba ebraică și limba arabă, care nu conțin simboluri pentru vocale nici în prezent.
Alfabetul fenician s-a răspândit rapid datorită negustorilor fenicieni care l-au folosit în comerțul lor prin întreaga regiune mediteraneană, dar și în Africa de Nord și Europa de Sud. Acesta era mai simplu de învățat și utilizat decât alte forme de scriere din acea perioadă, iar învățătura citirii și scrierii a devenit accesibilă unui public mult mai larg.
Acest sistem de scriere a influențat structura socială, iar alfabetizarea a devenit mai accesibilă, lucru care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării civilizațiilor care au intrat în contact cu el. Regatele din Orientul Mijlociu, precum Babilonul și Asiria, au continuat să folosească scrierea cuneiformă pentru chestiuni oficiale mult timp după apariția alfabetului fenician.