Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cum a apărut păstrăvul somonat și cât de indicat este să-l consumăm
Cum a apărut păstrăvul somonat și cât de indicat este să-l consumăm

Cum a apărut păstrăvul somonat și cât de indicat este să-l consumăm

11 oct. 2023, 08:10,
în Stiri si curiozitati

Deși poate părea greu de crezut, există un peşte care poate fi descris ca fiind la exterior păstrăv şi în interior somon. Păstrăvul somonat se găsește și în România, iar carnea sa este una calitativă. Și pentru că nu este greu de găsit un pește de acest fel, majoritatea hypermarketurilor având stocuri suficiente, vă vom prezenta o rețetă de păstrăv somonat. Un păstrăv somonat întreg, gătit la cuptor în compania legumelor , se poate transforma într-un prânz delicios și sățios sau într-o cină ușoară și rapidă, perfectă pentru a încheia o zi obositoare.

Ce este păstrăvul somonat, și de unde a apărut

Deși denumirea „păstrăv somonat” sună ca o combinație de specii piscicole, acest pește este produs chiar aici, în țara noastră. Carnea sa prezintă o culoare rozalie distinctă, datorită unei diete speciale elaborate pentru a obține o carne sănătoasă și apetisantă. Păstrăvul somonat este, de fapt, un tip de păstrăv curcubeu, o specie mai puțin cunoscută în România, iar Ovidiu Fărcaș, un crescător local de păstrăv, a dezvăluit detaliile procesului de creștere al acestor pești.

Potrivit lui, păstrăvul somonat, cunoscut și sub numele de păstrăv curcubeu, își modifică culoarea cărnii datorită unei diete speciale. Această specie este pe deplin adaptată crescătoriilor din România, iar coloritul curcubeului de pe pielea sa reprezintă una dintre trăsăturile distinctive ale acestui pește.

Păstrăvul somonat are origini pe coasta Pacificului din Statele Unite și a fost introdus în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea. A devenit rapid popular și a fost crescut în aproape toate țările europene, mai ales în cele cu climă temperată de pe coastă.

Acest tip de păstrăv nu este rezultatul unei mutații genetice, așa cum s-ar putea crede, ci totul depinde de alimentație. Culoarea specifică a cărnii este obținută printr-o dietă bogată în beta-caroten, similară cu cea folosită pentru crescerea somonului de fermă în faza de îngrășare. De aceea, culoarea nu afectează gustul păstrăvului somonat, care rămâne recunoscut pentru gustul său caracteristic, ușor dulceag și cu un subtil miros de mâl. Pielea groasă a acestui păstrăv păstrează carnea în interior moale și fragedă, a explicat Ovidiu Fărcaș. Trebuie precizat că peștele este o sursă excelentă de omega 3.

Rețetă de păstrăv somonat

Aranjat cu pricepere, păstrăvul întreg înconjurat de legume viu colorate este un spectacol pentru orice farfurie, motiv pentru care merită să-l pregătiți chiar și pentru o masă festivă. Vă garantăm că va satisface toate preferințele culinare și va străluci ca o adevărată vedetă a mesei. Făcând o paranteză, dacă doriți o altfel de carne care să aibă proprietăți benefice pentru sănătate vă recomandăm porcul de mangalița – animalul având denumirea de porcul-somon datorită cărnii excepționale.

Pentru a prepara această savuroasă rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un păstrăv somonat întreg, proaspăt sau decongelat, eviscerat și curățat de solzi.
  • Legume: ceapă roșie, ardei gras colorat, morcov, roșii, usturoi. Puteți adăuga și alte legume după preferințele dvs., cum ar fi felii de dovlecel, cuburi de țelină, păstârnac, etc.
  • Pentru aromă: usturoi, lămâie proaspătă, mărar proaspăt.
  • Sare și piper.
  • Ulei de măsline – acesta va fi folosit pentru a unge tava și pentru a turna un fir subțire peste legume și peste păstrăv.
  • Unt cu un conținut de grăsime de 82% – acesta va fi utilizat pentru sosul cu care veți servi peștele.
  • Usturoi verde – acesta va fi folosit în sosul de unt, deoarece are o aromă mai blândă și mai subtilă. Dacă nu aveți usturoi verde, puteți folosi usturoi uscat.
  • Vin alb – pentru sosul de unt, adăugând aciditate și o aromă plăcută.

Iată pașii pentru preparare:

Practicați câteva creşte pe ambele părți ale păstrăvului, apoi așezați-l într-o tavă unsă cu ulei, presărați sare și piper atât pe exterior, cât și în interior. Umpleți cavitatea păstrăvului cu câțiva căței de usturoi, rondele de ceapă, felii de lămâie și crenguțe de mărar. Păstrați câteva rondele de ceapă și lămâie pentru a pune în jurul păstrăvului în tavă.

Tăiați celelalte legume în rondele sau fâșii. Dacă roșiile sunt mari, tăiați-le în jumătate; dacă sunt mici, le puteți lăsa întregi. Aranjați legumele în tavă în jurul păstrăvului. Stropiți atât peștele, cât și legumele cu ulei de măsline și presărați sare și piper peste legume.

Introduceți tava în cuptor, preîncălzit la 200 de grade Celsius, timp de 15 minute, apoi comutați la programul grill al cuptorului și mai lăsați pentru încă 15 minute pentru a obține o frumoasă rumenire a peștelui și legumelor.

Într-o crăticioară, combinați untul, usturoiul verde tocat fin și vinul. Așezați crăticioara pe foc mic până când untul se topește. Adăugați sare, piper și mărar tocat fin și amestecați bine.

Odată ce păstrăvul somonat este gata, turnați sosul de unt peste el și serviți-l fierbinte alături de legume. Puteți decora cu mărar proaspăt pentru un aspect îmbietor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *