Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Cum a apărut ciuma în Europa? Cum se manifestă ciuma?
Cum a apărut ciuma în Europa? Cum se manifestă ciuma?

Cum a apărut ciuma în Europa? Cum se manifestă ciuma?

16 iul. 2020, 13:30,
în Cultural

Cum a apărut ciuma în Europa în anul 1347? Se presupune că primele cazuri de pestă au apărut în Asia Centrala în jurul anului 1330. În trecut, boala a luat forme de pandemie întinzându-se pe mai multe continente. “Moartea neagra”, cum i se mai spunea ciumei bubonice, s-a extins în China și India. În anul 1347 a ajuns si în porturile Imperiului Otoman Constantinopole și Trebizonda de acolo fiind doar un pas pana sa ajungă în partea Occidentală a Europei 

In doar câțiva ani populația Europei a fost decimata de ciumă, numărul populației reducăndu-se la jumătate. La nivel global populația s-a redus cu mai bine de un sfert.

 „Moarea Neagră” a redus populația lumii de la aproximativ 475 de milioane la 350–375 milioane. 25 de milioane de oameni erau europeni.

Cum a apărut ciuma în Europa?

Intoarse de pe Marea Neagră, prin Marea Mediterană, 12 corabii italiene au debarcat in anul 1347 in portul sicilian Messina. Mai multi marinari au venit morti si cateva zeci dintre acestia au venit slabiti. La vremea aceea nimeni nu isi putea imagina cu ce problema se confruntau.

Vinovati de raspandirea bacteria raspunzatoare de boala au fost sobolanii de pe vasul ancorat in portul Messina din Sicilia. Acestia s-au amestecat printre sobolanii de pe uscat, iar puricii care se hraneau cu sangele sobolanilor bolnavi au transmis bacteria celor sanatosi.

Dupa ce sobolanii au inceput sa moara din cauza bolii, puricii au cautat alta sursa de sange si astfel, au transmis boala oamenilor.

Puricii infectați cu bacteria cauzatoare de ciumă prin intermediul șobolanilor, au cauzat moartea a milioane de oameni. Pesta s-a răspândit repede și datorită igienei precare și a orașelor pline de gunoaie din secolul al XIV-lea.

Cum se manifesta ciuma?

Teribila boala avea ca simptome aparitia unor pete de sange formate sub piele ce se inegreau. Totodata persoana infectata avea umflaturi bubonice la interiorul articulatiilor coapselor si la subsori.

Victimele sfârșeau îngrozitor la numai câteva ore, în anumite cazuri sau zile, în alte cazuri, după apariția simptomelor.

Exista 3 tipuri de ciuma in functie de calea de transmitter a acestora: pneumonica, bubonica si septicemica. Ciuma bubonica poate fi transmisa prin piscaturile puricilor infectati, cea septicemică se transmite prin sânge, iar cea pneumonică se transmite la altă persoană prin secrețiile eliminate de către bolnav, tuse sau strănut.

Într-o pandemie sunt prezente toate formele de pestă, mai frecvente fiind forma bubonică și pulmonară. Dintr-o formă bubonică care fără un tratament adecvat se transformă de regulă într-o formă septicemică care duce la forma pulmonară.

Cum a apărut ciuma în Europa din nou

In luna Iulie a anului 2020 Rusia a interzis vanatoare de marmote de teama raspandirii ciumei, dupa ce China a emis o alerta sanitara cu privire la pesta.

Autoritățile din Bayan Nur a interzis de asemenea vânătoarea și consumul de carne de marmotă. În prezent, între 1.000 și 2.000 de cazuri apar la nivel mondial, în fiecare an, în rândul oamenilor.

Un studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea din Barceloa arata mai multe similitudini intre ciuma si coronavirus. Asemanarile dintre cele doua sunt la nivelul comportamentului uman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *