Prima pagină » Titlurile zilei » Cum a ajuns o tânără cu dizabilități din Iași preferata patronului care a angajat-o: „Am văzut că nu am nicio șansă, dar am insistat, nu m-am lăsat”

Cum a ajuns o tânără cu dizabilități din Iași preferata patronului care a angajat-o: „Am văzut că nu am nicio șansă, dar am insistat, nu m-am lăsat”

28 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Numărul persoanelor cu dizabilități care lucrează în firmele din Iași a crescut în ultimii ani, potrivit specialiștilor. Într-o companie din Iași cu zece angajați lucrează trei persoane cu handicap mental, care ambalează și etichetează marfa. Una dintre aceste angajate este Alexandra, o tânără din Iași care a reușit să se integreze pe piața muncii și care își face treaba exemplar

În tot mai multe firme din Iași sunt angajate persoane din grupuri vulnerabile, cu dizabilități, care pot fi integrate pe piața muncii. Acestea reușesc să se adapteze ușor mediului de lucru, în pofida problemelor de sănătate, iar patronii spun că sunt conștiincioase și învață repede ce au de făcut. Piața muncii a suferit modificări din cauza pandemiei COVID-19 și asta a fost un alt motiv pentru care patronii din Iași au vrut să angajeze persoane cu dizabilități. Astfel, au apelat la firme specializate în recrutarea personalului din grupurile vulnerabile, pentru a găsi personalul necesar.

Într-o companie din domeniul logistic, din Iași, lucrează zece persoane, iar trei dintre acestea sunt cu handicap mental. Tinerele provin dintr-un centru de plasament din Iași și au fost recrutate pentru angajare în urmă cu câteva luni, când în cadrul companiei era nevoie de personal. Una dintre acestea este Alexandra, o tânără în vârstă de 31 de ani, care în fiecare zi, timp de patru ore, ambalează și lipește etichetele pe produsele alimentare.

Alexandra, tânără cu handicap mental: „Am observat că dacă lucrez, am activitate, e mai bine pentru mine”

Tânăra lucrează de trei luni în cadrul firmei și spune că un loc de muncă o ajută foarte mult să depășească problemele cu care se confruntă din copilărie. De aceea nu a renunțat niciodată să își găsească un loc de muncă și a căutat până a găsit unul potrivit pentru ea.

„Am lucrat ca manipulant, ca femeie de serviciu și la un centru de adulți cu dizabilități. A fost greu să îmi găsesc un loc de muncă din cauza situației mele. Nu voiau să mă angajeze din cauza problemelor pe care le am, le avem noi, de fapt, cei din centrele de plasament. Am fost la mulți angajatori, am dat interviuri, am depus CV-uri și tot nu mă angajau. Am stat și câteva luni sau chiar un an fără un loc de muncă. Am văzut că nu am nicio șansă, dar am insistat, nu m-am lăsat. Am vrut să am un loc de muncă. Când nu mi-am găsit ceva să lucrez mă duceam cu ziua și câștigam niște bănuți.

Am observat că se făceau diferențe între noi și ceilalți din afară, de către angajatori, de aceea nu ne angajau. Spuneau că noi suntem diferiți față de ceilalți, că suntem cu probleme. Mă simțeam aiurea, prost, uneori vinovată. Eu de mică am ceea ce am. În fiecare an merg la evaluare. Am observat că dacă lucrez, am activitate, e mai bine pentru mine”, spune Alexandra, care lucrează de 3 luni în cadrul companiei IFP Logistic.

Directorul Alexandrei: „Îi considerăm oameni absolut normali, care s-au integrat foarte bine în cadrul companiei noastre”

Directorul firmei din Iași susține că cele 3 angajate care au handicap mental își fac treaba exemplar și sunt persoane care s-au integrat pe piața muncii.

„Persoanele cu nevoi speciale pe care le avem la momentul actual, pe care noi le considerăm oameni absolut normali, care s-au integrat foarte bine în cadrul companiei noastre, participă la activități relativ restrânse după un program foarte bine stabilit și definit de noi și asigurându-le cadrul în care se pot manifesta absolut natural, normal, ca toți ceilalți angajați ai noștri. Le-am stabilit o normă de lucru săptămânală, își îndeplinesc obiectivele prestabilite. Am avut un parteneriat foarte bun cu o companie specializată în recrutări, am desfășurat toate etapele recrutării unor astfel de persoane, am participat la discuții, interviuri cu cei sau cele care voiau să se angajeze la noi.

Am ajuns la un consens, am încheiat contractele de muncă și acum fac parte din echipa noastră. Sunt oameni foarte ancorați în realitățile zilelor noastre. Dacă le explici, le dai programul de lucru, le prezinți obiectivele pe care le au de îndeplinit, se adaptează, se integrează și lucrează foarte, foarte bine. Noi ne-am așteptat ca pandemia să schimbe piața muncii și să avem solicitări mai multe pentru angajare, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Dan Mandache, director executiv în cadrul IFP Logistic.

Sute de persoane au fost disponibilizate din cauza pandemiei, în ultimul an, cele mai multe din domeniul HoReCa.

Angela Achiței, președinte ADV: „Se observă o creștere a numărului de persoane din grupurile vulnerabile care reușesc să se integreze pe piața muncii”

Potrivit Angelei Achiței, președinte fundația Alături de Voi (ADV), numărul persoanelor cu handicap care lucrează în companiile din Iași a crescut în ultimii ani.

„Se observă o creștere a numărului de persoane din grupurile vulnerabile care reușesc să se integreze pe piața muncii. Reprezentanții companiilor apelează la firmele de recrutare specializate și de multe ori și nouă ni se cere ajutorul”, susține Angela Achiței.

Potrivit Legii nr. 448 din 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4 la sută din numărul total de angajați.

Astfel, unei firme cu 50 de angajați îi revine obligația de a angaja cel puțin două persoane cu handicap. În cazul în care nu le angajează, trebuie să plătească lunar, către bugetul de stat, o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. O altă opțiune este ca angajatorii să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50 la sută din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Aproape 30.000 de ieșeni sunt încadrați ca persoane cu handicap care reprezintă 3 la sută din populația Iașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *