Prima pagină » Cancan » Cum a aflat Manuela Hărăbor că fiul ei are autism: „S-a întâmplat ceva în luna a 10-a”

Cum a aflat Manuela Hărăbor că fiul ei are autism: „S-a întâmplat ceva în luna a 10-a”

18 mai 2022, 14:44,
în Cancan

Manuela Hărăbor a dezvăluit cum a aflat că fiul ei, Andrei, are autism. La început, nici medicii nu reușeau să îi găsească un diagnostic. Și-au dat seama abia când acesta avea 3 ani, în urma simptomelor. Potrivit spuselor îndrăgitei artiste, băiatul ei a avut o evoluție absolut normală în primul an de viață, însă ceva s-a întâmplat în luna a 10-a.

Actrița Manuela Hărăbor a mărturisit recent că a descoperit, în cazul fiului ei, diferențele de comportament după primul an de viață.

Cum a aflat Manuela Hărăbor că fiul ei are autism

Potrivit spuselor Manuelei Hărăbor, fiul ei a avut o evoluție normală în primul an de viață. În luna a 10-a însă, s-a întâmplat ceva. Aceasta a explicat că a existat o stare febrilă care a cauzat starea lui de sănătate. Astfel, din păcate, pe la 11 luni a început o regresie.

„În primul an de viață a avut o evoluție absolut normală. S-a întâmplat ceva în luna a 10-a. Se pare că a fost totuși o stare febrilă care a cauzat starea lui de sănătate și undeva pe la 11 luni a început o regresie. De unde gângurea foarte des, avea un comportament absolut normal, încet, încet s-au diminuat toate lucrurile astea. Toate acestea se petreceau în 1990 când nu se știa mare lucru despre autism”, a declarat Manuela Hărăbor.

Medicii nu îi găseau niciun diagnostic

Artista a mărturisit și că vreme de doi-trei ani, a refuzat să creadă că autismul este diagnosticul pentru fiul ei. Aceasta a declarat medicilor le-a luat ceva timp până să afle cu ce anume se confruntă Andrei. Manuela Hărăbor a trăit ani buni cu semne de întrebare, pentru că nu înțelegea de ce băiatul el nu vorbea și avea un comportament diferit.

„Nici medicii la rândul lor nu îi găseau un diagnostic. El a fost diagnosticat la 3 ani și jumătate. A mers la un an și o lună, dar avea stereotipii”, a adăugat artista.

În prezent, ținând cont de toată experiența dobândită, ar putea diagnostica un copil care suferă de aceste tulburări în circa două ore.

Băiatul Manuelei Hărăbor face terapie de la 5 ani

La acea vreme nu existau însă prea multe informații și nici nu se făcea terapie. Din acest motiv, Manuela Hărăbor a început primele sesiuni de terapie cu fiul ei, Andrei, pe vremea când el avea 5 ani. Din fericire, aceasta i-a fost de mare ajutor. Datorită ei, în cinci săptămâni a început să vorbească complet. De altfel, în doi ani a reușit să acumuleze și mai multe informații. Și sprijinul celorlalți e foarte important. În tot acest timp, artista i-a avut alături pe părinții ei, dar și pe tatăl copilului.

Manuela Hărăbor a povestit că l-a tratat pe fiul ei chiar și în SUA. Atunci când s-a întors în țară, în anul 2001, a vrut să implementeze anumite lucruri în beneficiul altor părinți și în România. Însă, spune ea, s-a lovit de multă indiferență și delăsare.

„Am găsit atâta indiferență și atâta delăsare, încât la un moment dat m-am lăsat păgubașă”, a mai explicat actrița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *