Prima pagină » Economic Local » Culturile agricole ale fermierilor ieșeni, compromise de secetă. Guvernul vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii irigațiilor
Culturile agricole ale fermierilor ieșeni, compromise de secetă. Guvernul vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii irigațiilor

Culturile agricole ale fermierilor ieșeni, compromise de secetă. Guvernul vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii irigațiilor

01 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu, în Economic Local

Culturile agricole ale fermierilor ieșeni sunt compromise de secetă. În același timp, Guvernul vrea să împrumute 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii irigațiilor. În acest moment, la nivelul județului Iași, situația este tragică la capitolul irigații. Doar în ultimii patru ani, au fost începute cinci proiecte pentru irigații, dar au fost lăsate de izbeliște de către autorități.

Culturile agricole din Iași, compromise de secetă. Irigațiile lipsesc cu desăvârșire

Nu este o noutate faptul că Iașul nu are sisteme de irigații. Potrivit datelor făcute publice de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Iaşi, în anul 2023, suprafața irigată în județ era mai mică decât în 2022.

După cum arată datele puse la dispoziţie, suprafaţa irigată, cumulat, în 2022, a fost de 52.784 ha, cu aproape 11.000 ha în plus faţă de anul trecut. Astfel, de ani de zile, de când seceta a acaparat județul Iași, fermierii se confruntă cu pierderi uriașe în agricultură. Din 2020 și până în prezent, la Iași, pe hârtie, autoritățile au pus cinci proiecte pentru irigații. Practic, le-au început, dar nu le-au mai terminat.

Unul dintre proiecte este „Reabilitarea infrastructurii principale de aducţiune din subsistemul de irigaţii Sud Soloneţ, din cadrul amenajării Tabăra – Trifeşti – Sculeni, judeţul Iaşi”. Investiția figurează în stadiu de execuție și valorează 29 de milioane de lei.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în județul Iași, există șapte stații de pompare irigații de bază și repompare, din care anul trecut au funcționat doar șase.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis că lucrează împreună cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, la un proiect prin care să împrumute 1,5 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru reabilitarea infrastructurii principale și secundare de irigații. Practic, prin acest proiect, șeful MADR vrea să dubleze suma investită în infrastructura de irigații din România.

„Pe partea de infrastructură principală de irigații, sumele sunt clare, 1,5 miliarde de euro pe care Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare îi va investi în această infrastructură principală de irigații. Am o discuție permanentă cu ministrul de Finanțe, domnul Boloș, și încercăm să luăm de la Banca Europeană de Investiții încă 1,5 miliarde de euro pe care îi vom introduce în reabilitatea infrastructurii principale și secundare de irigații”, a precizat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, proiectul este unul viabil pentru că investiția s-ar amortiza în doar patru ani de la finalizarea ei, motiv pentru care speră că va avea câștig de cauză.

„România trebuie să ia un împrumut, iar condiția Băncii Europene de Investiții este foarte clară, singura investiție din România, cu grad de amortizare în maxim patru ani, este sistemul de irigații. Ai făcut investiția, în patru ani ai scos investiția. Deci vrem să dublăm această sumă, 1,5 miliarde de euro, pentru reabilitarea întregii infrastructuri principale și secundare din România. Este un proiect pe care îl discut cu domnul Boloș, eu zic că este un proiect clar și care se poate realiza”, a mai explicat Florin Barbu.

Astfel, fermierii ieșeni afectați de secetă ar putea fi ajutați de stat. Guvernul va împrumuta 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii irigațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *