Prima pagină » Eveniment-Social » Cultura ieseana este mai saraca! A murit unul dintre cei mai apreciati universitari, academicieni si matematicieni ai Iasului – Constantin Corduneanu
Cultura ieseana este mai saraca! A murit unul dintre cei mai apreciati universitari, academicieni si matematicieni ai Iasului - Constantin Corduneanu

Cultura ieseana este mai saraca! A murit unul dintre cei mai apreciati universitari, academicieni si matematicieni ai Iasului – Constantin Corduneanu

30 dec. 2018, 19:24,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:678215;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Continua sirul vestilor tragice pentru mediul cultural, intelectual si universitar al Iasului @ La finele saptamanii trecute, tocmai in Statele Unite ale Americii, anume in Arlington, statul Texas, s-a stins din viata (la 90 de ani – n.r.) unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati ieseni pe plan international @ Este vorba de reputatul profesor, matematician si academician Constantin Corduneanu

Un nou moment trist pentru mediul cultural, intelectual si universitar al Iasului. La finele saptamanii trecute, tocmai in Statele Unite ale Americii (SUA), anume in Arlington, statul Texas, s-a stins din viata (la 90 de ani – n.r.) unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati ieseni pe plan international. Este vorba de reputatul profesor, matematician si academician Constantin Corduneanu.

Nascut la 26 iulie 1928, la Iasi, Constantin Corduneanu a urmat Liceul Militar din Iasi si Colegiul National Militar "N. Filipescu" din Predeal (Manastirea Dealu) (1940 – 1947). În anul 1951 devenea absolvent al cursurilor fostei Facultatii de Stiinte a marii Universitati din Iasi, Sectia matematica. In 1953 se înscrie la doctorat la aceeasi Universitate. În 1956 obtine titlul de doctor în Matematica cu teza "Probleme globale pentru ecuatii diferentiale de ordinul I si II", avându-l conducator stiintific pe prof. Ilie Popa si referenti pe Miron Nicolescu, Gr. C. Moisil si A. Haimovici.

Citeste si: Strada care traverseaza campusul didactic al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” dinspre Podu Ros va purta numele academicianului Cristofor Simionescu

O somitate a Matematicii, pe plan mondial

La Universitatea din Iasi a parcurs toate treptele ierarhiei universitare, de la preparator la profesor (1949 – 1977), ocupând prin concurs posturile de lector, conferentiar si profesor. Concomitent a cumulat functii de asistent sau conferentiar si la fostul Institut Politehnic "Gheorghe Asachi" din Iasi, dar si la Institutul Pedagogic din Suceava. A fost decan al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi (1968-1972), prorector (1972-1973 si 1974 -1977) si sef al Catedrei de matematica si fizica (1964-1966) si rector (1966-1968) la Institutul Pedagogic din Suceava.

Citeste si: DOLIU in lumea academica din Romania! Un ilustru academician roman s-a stins din viata

"Dupa repetate stagii ca profesor invitat în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Statului Rhode Island (1967-1968, 1973-1974 si 1978) si la Universitatea Statului Tennessee (1978-1979), în anul 1978 se stabileste peste Ocean, unde activeaza ca profesor titular la Universitatea Statului Texas din Arlington.
Din aceasta pozitie s-a pensionat în 1996, devenind profesor emerit. Profesorul Constantin Corduneanu a contribuit la pregatirea matematica a aproape 4.000 de studenti în România si a peste 3.000 de studenti în Statele Unite ale Americii. Peste 20 de doctoranzi sau tineri cercetatori si-au sustinut doctoratul sub îndrumarea sa", se arata in biografia sa.

Dupa 1990, a fost prezent deopotriva în SUA si în România, unde a activat la Institutul de Matematica "Octav Mayer" din cadrul Filialei Iasi a Academiei Române. Din 1979 a activat în Academia Româno-Americana de Arte si Stiinte, unde a avut functia de membru al comitetului de conducere (1982-1995) si apoi pe cea de presedinte (1995-1998). Dupa încheierea mandatului, a fost ales profesor emerit.

"A publicat, în România si în strainatate, aproximativ 200 de carti si articole stiintifice în care a abordat variate domenii de cercetare: teoria globala a sistemelor diferentiale, teoria admisibilitatii si aplicatii la sisteme diferentiale, integrale sau cu operatori Volterra generali (cauzali), teoria stabilitatii sistemelor, cu precadere prin metoda comparatiei, teoria miscarilor oscilante si a undelor, în special cazul aproape periodic", se mai arata in datele oficiale despre activitatea sa prestigioasa.

Citeste si: Editie de gala universitara la BZI LIVE! Invitat special, unul dintre cei mai importanti academicieni si matematicieni romani – prof. univ. dr. Viorel Barbu, fost rector al Universitatii Cuza

Este Doctor Honoris Causa al universitatilor din Constanta, Brasov, Iasi, Suceava si al Universitatii "Ural" din Ekaterinburg (Federatia Rusa). Academia Româna l-a ales membru corespondent în anul 1974, calitate care i-a fost retrasa ca urmare a plecarii din tara în anul 1978. A fost repus în drepturi în 1990, iar în anul 2015 a fost ales membru titular.
"Academia Româna aduce un respectuos omagiu personalitatii academicianului Constantin Corduneanu. Vestea stingerii sale din viata a fost primita cu profunda durere de membrii Academiei Române, de comunitatea stiintifica româneasca si de catre discipolii pe care i-a îndrumat", au transmis reprezentantii Academiei Romane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`