Cultura de aluni pentru trufe constituie o idee de afacere extrem de profitabilă. Îți poate aduce încasări sigure pentru următorii 40 de ani. Iată în ce constă.
Potrivit wall-street.ro, cei mai importanți jucători de pe piața puieților micorizați sunt reprezentanții companiei Il Tartufo Alba. Aceștia au înființat peste 100 de plantații la nivel național. Cum veniturile obținute din comercializarea acestor produse nu sunt de neglijat, este necesar să vorbim mai pe larg despre acest subiect.
Plantele care permit creșterea cu ușurință a trufelor, numite și plante micorizate, sunt pinul, carpenul, fagul, stejarul și alunul. Pentru persoanele interesate de acest tip de afacere, George Jorj, unul dintre reprezentanții companiei Il Tartufo Alba, recomandă alunul. Avantajele acestuia se regăsesc în dubla cultură pe o perioadă de 35-40 de ani. Însă, cei care sunt interesați doar de trufe, ideal este stejarul, deoarece perioada de producere a trufelor este de peste 60 de ani.
În anul 2016, costurile minime de înființare a unui hectar era de aproximativ 19.000 de euro. La această sumă se adaugă îngrădirea terenului, sistemul de irigare și achiziția de utilaje și echipamente necesare pentru îngrijirea culturii.
Cultură de aluni pentru trufe negre: Se poate ajunge la 150 de kilograme la un hectar
Pe o plantație de un hectar, producția de trufe negre este cuprinsă între 120 și 150 de kilograme. În urmă cu câțiva ani, prețul trufelor varia între 100-800 euro/kg, depinzând de tipul de trufă. De exemplu, pentru trufele albe, prețul depășea chiar și 2.500 de euro pe kilogram. În prezent, prețurile sunt cu mult mai mari.
O cultură trufieră poate fi începută pe o suprafață minimă de 1.000 mp, însă pentru a obține un profit mai mare este nevoie de 5.000-10.000 mp. În ceea ce privește solul, specialiștii spun că este nevoie de unul alcalin, calcaros, cu un schelet elevat. Astfel că, este necesară o analiză pedo-geografică asupra terenului, care va stabili tipul de trufă și planta suport, pentru crearea culturii. De precizat este că, de regulă, culturile trufiere intră în producție după patru sau cinci ani.
”În Italia, într-o cultură trufiera realizată de firma noastră s-au găsit trufe şi din al 3-lea an, dar nu în cantităţi mari. Pentru rezultate optime este necesar că anual să se efectueze analiza solului. Doar aşa se pot vedea modificările caracteristicilor solului şi la nevoie se poate interveni, eventual, pentru restabilirea parametrilor optimi dezvoltării trufelor. De asemenea, în al 3-lea an este necesară efectuarea unei analize a aparatului radicular pentru a se observa stadiul dezvoltării micorizei”, a declarat reprezentantul Îl Tartufo Alba.
Cum se întreține cultura și cum se recoltează trufele?
În perioada de secetă, puieții trebuie irigați. Trebuie avut în vedere faptul că apa de la rețea conține clor, care afectează micorizele. De aceea, este necesară evitarea ei. Iarba dintre puieți trebuie cosită, iar din al treilea an este necesară toaletarea.
Recoltarea trufelor se realizează cu ajutorul unor câini dresați: „În acest caz, fie vă cumpăraţi un câine gata dresat, fie vă ajutăm noi să vă dresaţi propriul câine sau venim noi să vă recoltăm trufele cu câinii proprii. După recoltare trufele se vor păstra învelite în hârtie de bucătărie în borcane de sticlă vidate, apoi se pun la frigider”, a mai spus Jorj pentru wall-street.ro.
Un soi de alun extrem de iubit de pasionații în domeniu, cu încasări la hectar de până la 20.000 de euro, este Tonda Gentile, micorizat cu miceliu de trufă. Acest soi este unul rezistent, chiar și la geruri mari, de până la -30°C. Chiar și așa, este sensibil la gerurile mai mici de -10°C ce apar în perioada înfloritului.
”În 2015 preţul la alune aproape s-a triplat, pe fondul prăbuşirii producţiei din Turcia din cauza unui îngheţ, dar şi a cererii din ce în ce mai mari din industria de prelucrare. În consecinţă, interesul pentru această cultură a crescut considerabil”, a mai declarat George Jorj.