Cultivatorii de tutun din Iași vor încasa subvenții duble de la APIA. Ajutorul național tranzitoriu pentru tutun, ce a fost stabilit anul acesta pentru anul de cerere 2022, este de 5.254,6083 euro la hectar. În anul precedent, fermierii au obținut 2.584,54 euro/ha. Aceștia primesc subvențiile săptămâna viitoare, după ce sunt autorizate cererile de plată
Fermierii din Iași care cultivă tutun vor încasa subvenții mai mari de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dacă, pentru anul 2021, cuantumul ANT 4 tutun a fost de 2.584,54 euro/ha, pentru anul 2022, cuantumul ANT 4 a crescut la 5.254,6083 euro/ha, adică nu mai puțin de 26.005,0564 lei pentru un hectar. APIA face plățile în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022.
De asemenea, crescătorii de bovine primesc ANT în acest an. APIA a stabilit ANTZ bovine la 67,25 de euro pe cap de animal și 19,38 de euro pe tona de lapte livrat. Banii pot fi încasați de fermierii cu bovine, indiferent dacă au rase de carne, lapte sau metiși. Plata se face pentru exploatațiile cu minim 3 animale eligibile.
Cultivatorii de tutun primesc subvenții duble
În afară de ANT, crescătorii de bovine din Iași mai pot accesa și sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). APIA a demarat plățile de anul trecut, fiind stabilite următoarele cuantumuri pentru vaci de lapte – de 347 euro/cap de animal, adică 1.717,30 lei/cap de animal, pentru taurine de carne – 209,33 euro/cap de animal, adică 1.035,97 lei/cap de animal. Din momentul autorizării la plată, în procedură normală este nevoie de câteva zile pentru ca banii să ajungă în contul fermierilor din Iași.
APIA a făcut noi plăți în conturile agricultorilor la începutul acestui an. Ieșenii cu terenuri agricole au primit subvenții în valoare de 600.000 de euro. APIA a plătit, până în prezent, în jur de 50 de milioane de euro, plăți în avans, efectuate în anul 2022, și cele finale, demarate în decembrie 2022, care se vor finaliza la sfârșitul lunii iunie 2023.
Fermierii din Iași primesc subvenții pentru terenurile agricole exploatate
De asemenea, a scăzut numărul ieșenilor care trebuie să returneze banii după ce i-au primit în mod necuvenit. Acest trend se observă în județul Iași în ultimii 5 ani. Fermierii din Iași sunt mai atenți la datele din documentele depuse la APIA, prin care solicită subvenții, astfel că numărul celor care trebuie să dea banii înapoi pentru că i-au primit în mod necuvenit a scăzut. O nouă listă cu fermierii din Iași ce sunt datornici la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost publicată pe site-ul instituției.
Aceștia au obținut subvențiile în mod necuvenit pentru terenurile agricole sau pentru animalele din gospodării și acum trebuie să returneze banii primiți parțial sau integral în acest an. Fermierii din Iași trebuie să returneze subvenții în valoare de 10.000 de lei.
Pe de altă parte, cultivatorii de tutun din Iași au renunțat la aceste culturi în ultimii ani, fiind înregistrați doar 2 fermieri.
deacat sa semanati tigari.. mai bine semanati ,,alimente”