Prima pagină » Economic Local » Cultivatorii de plante aromatice din Iași sunt nemulțumiți că nu s-a lansat programul promis de Ministerul Agriculturii – FOTO

Cultivatorii de plante aromatice din Iași sunt nemulțumiți că nu s-a lansat programul promis de Ministerul Agriculturii – FOTO

12 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Cultivatorii de plante aromatice din Iași vor să convingă autoritățile de faptul că e necesar un ajutor de la Ministerul Agriculturii pentru ca afacerile lor să se dezvolte. Aceștia sunt nemulțumiți că li s-a promis o subvenție cuprinsă între 150 de euro și maximum 3.400 de euro pe hectar dacă cultivă busuioc, cimbru, coriandru, fenicul sau muștar, dar programul nu a mai fost lansat

Cultivatorii de plante aromatice din Iași sunt nemulțumiți de programul promis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care nu a mai fost lansat. Chiar dacă cultivă busuioc, cimbru, coriandru, fenicul sau muștar pe suprafețe de câteva sute de hectare, fermierii consideră că au nevoie de ajutorul financiar pentru a-și mări suprafețele. Mai mult, cultivatorii de lavandă au inițiat o petiție online pentru ca și această cultură să fie introdusă pe lista plantelor eligibile. Asociația Cultivatorilor de Lavandă susține într-o postare pe pagina pe Facebook că, de la începutul anului, Ministerul Agriculturii a recunoscut cultura de lavandă ca parte a economiei țării și a declarat că va susține sectorul.

„Cerem Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să includă pe lista culturilor sprijinite din categoria plante aromatice și medicinale și cultura de lavandă, minimizând astfel importul de plante aromatice și medicinale care în acest moment reprezintă un procent de 70 la sută. Cum o minune nu ține mult, în câteva luni lucrurile s-au schimbat și am fost scoși din categoria plantelor aromatice și medicinale sprijinite de minister. Petiția aceasta nu este doar despre mine, este despre noi toți și despre faptul că merităm mai mult! Sper să ne adunăm forțele și să semneze cât mai multă lume”, susțin inițiatorii petiției.

Cultivatorii de lavandă din Iași vor să obțină ajutorul de minimis pentru plante aromatice

Petru Mihalcea, un cultivator de lavandă din Iași care abia a înființat plantația pe aproximativ un hectar, susține că e necesar ca și micii producători să fie ajutați, nu doar marii fermieri.

„Toată lumea primește un ajutor, numai noi nu. Până la urmă plătim și noi taxe și impozite ca toți ceilalți și dacă statul adună de la fiecare, cred că e bine pentru el, că de la cei mulți, cum suntem noi, adună ceva bani. Nu e vorba de milogeală aici, ci de faptul că suntem cetățeni români cu drepturi, care respectăm obligațiile, și așa cum fermierii mari primesc subvenții, putem primi și noi. E vorba de cum ajută statul producția, să rămână în țară, nu să plece în străinătate”, susține Petru Mihalcea.

Chiar dacă se discută despre acest ajutor de minimis pentru plante aromatice de câteva luni, autoritățile nu au făcut nimic concret pentru ca cei care vor să obțină banii să se înscrie la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Cultivatorii de plante aromatice pot primi între 150 și 3.400 de euro, la hectar

Prin ajutorul de minimis, cultivatorii de plante aromatice sau plante medicinale ar urma să primească o subvenție pe suprafață în cuantum de minimum 150 de euro pe hectar și maximum 3.400 de euro pe hectar dacă cultivă busuioc, cimbru, coriandru, fenicul sau muștar. Cultivatorii eligibili din Iași pentru a accesa ajutorul de minimis la plante aromatice pot fi persoane fizice sau juridice. Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de plante aromatice, înregistrați ca și producători cu atestat. În Iași sunt înregistrate aproximativ 300 de hectare cu plante aromatice și plantații cu lavandă. Interesul pentru micile afaceri cu astfel de plante, din mediul rural, a crescut în ultimii ani. O parte din producători au reușit chiar să obțină atestatele de producători ecologici, fiind înregistrate mai ales culturi ecologice cu lavandă.

A crescut numărul legumicultorilor din Iași care vor să obțină atestatul de producător ecologic

Cei care practică acest tip de agricultură trebuie să respecte reguli stricte privind tratamentele aplicate asupra culturilor. Producătorii care dețin un certificat ecologic pot vinde produse cu prețuri cu 30-50 la sută mai mari față de cei care au culturi convenționale întrucât costurile de producție sunt mai mari. Astfel, ieșenii care produc legume ecologice ies pe piață cu producția mai târziu față de cei care nu au atestatul de la Direcția Agricolă. Una dintre familiile din Iași care cultivă legume ecologice doar în sezonul primăvară-toamnă este familia Ivașcu. Claudiu și Cristina Ivașcu se ocupă de cultivarea legumelor sănătoase din anul 2012, în comuna Voinești, din Iași. În ultimii ani a crescut numărul cultivatorilor de legume fără chimicale, o parte dintre aceștia având și atestatul de producător ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *