Prima pagină » Economic Local » Cultivatorii de cireșe din Iași se confruntă cu mari probleme din cauza ploilor din ultima perioadă. Producția de fructe s-a redus cu peste 30 la sută și fermierii se plâng de lipsa zilierilor
Cultivatorii de cireșe din Iași se confruntă cu mari probleme din cauza ploilor din ultima perioadă. Producția de fructe s-a redus cu peste 30 la sută și fermierii se plâng de lipsa zilierilor

Cultivatorii de cireșe din Iași se confruntă cu mari probleme din cauza ploilor din ultima perioadă. Producția de fructe s-a redus cu peste 30 la sută și fermierii se plâng de lipsa zilierilor

13 iun. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Cultivatorii de cireșe din Iași se confruntă cu mai multe probleme anul acesta, prin scăderea producției și lipsa zilierilor. Fermierii din Iași spun că producția de fructe a fost redusă cu 30-40 la sută, după ce, din cauza ploilor, cireșele s-au crăpat și s-au stricat. Producătorii speră să vândă cu prețuri cuprinse între 2,5 și 3,5 lei un kilogram de cireșe la angro, un preț mai mic față de cel obținut în 2019

Cultivatorii de cireșe din Iași se confruntă cu mai multe probleme anul acesta. Producătorii se plâng că se găsesc tot mai greu zilieri care să îi ajute să culeagă cireșele, dar și că producția de fructe a fost redusă drastic din cauza ploilor din ultima perioadă. Producătorii din Iași speră să vândă cu prețuri cuprinse între 2,5 și 3,5 lei un kilogram de cireșe la angro, un preț mai mic față de cel obținut în 2019. Cea mai mare cantitate de cireșe ajunge la străinii care procesează fructele.

Mircea Popa, fermier: „Fructele au rămas mici din cauza secetei și după ploi au crăpat”

Unul dintre cultivatorii de cireșe din Iași care are o plantație pomicolă pe aproximativ 5 hectare, în comuna ieșeană Deleni, spune că producția a fost redusă anul acesta cu 30 la sută.

„Fructele au rămas mici din cauza secetei și după ploi au crăpat. Noi vindem de obicei la piață cu 8-10 lei kilogramul de cireșe. Ne ajutau până acum oamenii la cules, tot oamenii din sat, dar acum nu mai vine nimeni. Le dădeam doi lei pe kilogramul de cireșe pe care îl culegeau. Erau mulțumiți, noi la fel, că făceau treabă. Acum nu știu pe cine să mai luăm pentru că până acum, jumătatea lui iunie, nu am pe nimeni”, spune Mircea Popa, producător din Iași.

Cultivatorii de cireșe din Iași spun că este cel mai dificil an, din cauza lipsei zilierilor care să culeagă fructele

Mircea Popa spune că un zilier primește 2 lei pentru kilogramul de cireșe cules în condițiile în care un kilogram de fructe este vândut la poarta fermei cu 3,5-4 lei. Fermierul crede că nimeni nu mai vrea să muncească acum.

„Nu știu de ce nu m-a anunțat nimeni că vrea să vină la cules. Am aruncat și eu vorbă prin sat, dar nimeni nu știe pe cineva care să culeagă. Eu am nevoie toată luna iunie să culeg cireșele. Soția merge la piață, eu mă ocup de cules. Zilierii au apă, prânz asigurat. Nimeni nu mai vrea să muncească, acum cu coronavirusul, parcă s-au obișnuit cu statul acasă”, spune Mircea Popa.

Străinii cumpără zilnic tone de cireșe de la producătorii din comuna Comarna care au 600 de hectare cu pomi fructiferi

Relu Acatrinei, fermier din comuna Comarna, spune că lipsa zilierilor este mai mare anul acesta.

„Noi îi plătim cu 1,5 lei pe kilogramul de cireșe cules. Nu prea are cine să culeagă cireșele. Vindem cu 2,5 lei kilogramul la un italian care are fabrică la Râmnicu-Vâlcea. E mai mic prețul ca anul trecut. Dacă noi nu suntem în stare să facem o fabrică, dăm cireșele italianului. Eu vând o tonă acum, dar majoritatea de aici din comună dau producția italianului. E bine că le ia pe toate și nu mai vindem cu kilogramul, la piață”, spune Relu Acatrinei, producător de cireșe din Comarna.

Producătorii de cireșe din Iași spun că în ultimii ani au înregistrat producții foarte mici din cauza ploilor

Cei mai mulți cultivatori de cireșe din Iași sunt în comuna Comarna, fiind înregistrate aproximativ 600 de hectare cu aceste plantații pomicole. Nu există sătean care să nu cultive cireșe în localitatea Comarna. Mulți dintre aceștia trăiesc din comercializarea fructelor, astfel că această perioadă din an ar trebui să fie cea mai profitabilă pentru ei. Acest lucru nu se mai întâmplă de ceva timp, iar anul acesta producția de fructe a fost redusă cu 30-40 la sută.

„Ultimii 3 ani au mers foarte prost, producțiile au fost mici, prețurile la fel. Noi nu am avut profit. Am investit tot ce am vândut și am încercat să supraviețuim, să nu radem livada care e veche de 20 de ani”, mai spune fermierul Mircea Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *