Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cultivarea căpșunilor curgătoare în ghivece. Plantare și îngrijire
Cultivarea căpșunilor curgătoare în ghivece. Plantare și îngrijire

Cultivarea căpșunilor curgătoare în ghivece. Plantare și îngrijire

03 ian. 2024, 15:20,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Nu toți iubitorii de căpșuni au oportunitatea de a planta acest fruct în propria grădină. Din fericire, cultivarea căpșunilor curgătoare în ghivece suspendate este ușoară și poate fi făcută direct pe balcon.

Caracteristicile căpșunilor curgătoare

Căpșunile curgătoare sunt un tip special de căpșuni care au un obicei de creștere răspândit. Căpșunile fac parte din familia trandafirilor (Rosaceae). Sunt plante erbacee perene cu frunze lungi, trifoliate, acoperite cu peri moi. Căpșunile dau flori albe cu cinci petale rotunde, care sunt iubite de albine și alte insecte. Pentru a se reproduce, planta formează lăstari. În funcție de soi, pot înflori și fructifica din aprilie și până în toamnă.

Căpșunile curgătoare sunt un soi unic de căpșuni cu un obicei de a crește răspândit. Lăstarii lor lungi și creșterea compactă îi fac ideali pentru a fi cultivați în ghivece, deoarece căpșunile atârnă pe margini. Deci, dacă vrei să cultivi căpșuni, dar ai un spațiu limitat, căpșunile curgătoare sunt ideale. Nu ai nevoie de o grădină, deoarece căpșunile curgătoare pot fi crescute într-un ghiveci pe balcon.

Cultivarea căpșunilor în ghivece suspendate: locație și procedură
Locația perfectă pentru căpșunile curgătoare este una însorită, aerisită și bine protejată de vânt și ploaie. Preferă un sol bogat în humus, nutrienți și ușor acid. Solul poate fi ușor umed, dar căpșunile nu tolerează excesul de apă. Căpșunile curgătoare se dezvoltă și în semiumbră, dar recolta va fi mai mică decât într-un loc însorit.

Atunci când plantați căpșuni curgătoare este bine să țineți cont de câteva aspecte. Căpșunile sunt sensibile la îngheț. Chiar dacă primele plante de căpșuni sunt disponibile la începutul primăverii, ar trebui să fie plantate într-un ghiveci doar când riscul de îngheț a trecut. Ghiveciul ar trebui să aibă un diametru minim de 25 cm și un bun drenaj al apei. Acest lucru va oferi suficient spațiu pentru 2-4 plante de căpșuni. Căpșunile curgătoare nu atârnă pe pământ, astfel că rămân frumoase și curate și nu mucegăiesc.

Modul corespunzător de plantare și îngrijire

Pentru a semăna căpșuni puteți cumpăra semințe sau puteți salva semințele din fructe coapte. Semințele ar trebui să fie păstrate într-un loc răcoros și uscat până la momentul semănării. Iată un mic ghid despre cum să semănați căpșuni curgătoare:

Perioada de semănat recomandată este începând cu februarie și până în martie. Înainte de semănare, lăsați semințele să stea în apă călduță timp de 4 ore. Umpleți o tavă de germinare cu un compost care oferă condiții optime de germinare pentru semințele de căpșuni. Împrăștiați semințele pe sol, apăsați-le și udați-le. Acoperiți tava cu folie transparentă pentru a menține umiditatea constantă, dar nu uitați să le aerisiți o dată pe zi. Așezați tava cu semințe într-un loc semi-însorit pe o fereastră și udați solul când observați că se usucă. Temperatura potrivită de germinare este intre 16 – 20  de grade Celsius. După 2 – 6 săptămâni, vor apărea primii lăstari de căpșuni. De îndată ce plantele de căpșuni au dezvoltat 5 frunze, pot fi transplantate.

Căpșunile sunt în general rezistente. Cu toate acestea, deoarece căpșunile curgătoare sunt cultivate în ghivece, va trebui să le protejați pentru ca rădăcinile să nu înghețe. Pentru aceasta, puteți să plasați ghiveciul într-un loc luminos și răcoros în interior. Nu uitați să udați puțin căpșunile din când în când în timpul iernii, astfel încât rădăcinile să nu se usuce complet. Evitați îmbibarea cu apă pentru a preveni creșterea fungilor. Plantele nu au nevoie de îngrășăminte în timpul iernii. Alternativ, puteți izola ghiveciul cu paie sau folie. După iernat, este o idee bună să înlocuiți tot solul pentru a le oferi căpșunilor putere pentru noul sezon. Căpșunile curgătoare pot fi propagate prin lăstari și semințe. Pentru a se propaga prin lăstari, folosiți părțile plantei care cresc chiar lângă planta mamă. Acestea sunt de obicei cele mai puternice și, astfel, cresc șansele de succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *