ROGVAIV sau VIAVGOR, acronime folosite pentru a descrie culorile curcubeului. Acestea își fac apariția pe cer după o ploaie.
Culorile ce se pot observa pe cer atunci când un curcubeu apare, sunt rezultatul unei dispersii a luminii ce se separă în mai multe unde ce au diverse lungimi de undă. Acest fapt ne duce cu gândul la spectrul culorilor ce variază de la nuanțe de albastru – violet, până la culoarea de roșu.
Culorile acestea sunt așezate în aceeași ordine de fiecare dată, iar în copilărie am fost învățați de acronimul pentru acestea, anume ROGVAIV (roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet).
Descoperirea curcubeului
În Grecia Antică, filozoful Aristotel este printre primii oameni ce au lăsat informații despre concepțiile avute despre curcubeu și culorile acestuia, cu mai bine de 2 milenii în urmă. Ideile sale au fost preluate de către alți filozofi, precum Seneca cel Tânăr, și au avut diverse volume în care apăreau informații despre acestea. Seneca primind o mulțime de credite pentru propriile idei avut în acea perioadă, având chiar o percepție asupra prismelor pe care le-a folosit newton cu multe secole după.
Multe persoane au încercat să își formeze o opinie a ceea ce înseamnă curcubeul și circumstanțele în care acesta apare. În fiecare caz, s-a observat că există 2 elemente absolut esențiale pentru a produce această explozie de culori. Aerul să conțină mulți vapori de apă, iar în jur să fie prezentă lumina. Isaac Newton a dovedit ulterior că aceste condiții sunt reale, iar lumina albă pe care o percepem, este de fapt compusă din mai multe lumini cu diverse lungimi de undă.
Culorile Curcubeului
În ceea ce privește culorile curcubeului, pentru o simplificare majoră a acestuia s-a ajuns la o convenție că acesta ar avea 7 culori majore. Dacă are loc o observare a acestuia, se poate crede inițial faptul că această propoziție ar fi adevărată, dar dacă facem o inspecție mai profundă, se va observa că sunt cu mult mai multe decât 7.
Un curcubeu nu reprezintă un spectru pur, acesta conține o mulțime de unde electromagnetice cu diverse proprietăți, iar ceea ce observăm cu ochiul liber, este doar spectrul vizibil, celelalte unde fiind inobservabile fără aparatură specială. Percepția omului începe la undele de 780 nm (specifice culorii roșii) și se termină cu cele mai scurte unde vizibile de 380 nm (culoarea violet).
Memorarea culorilor curcubeului
Culorile curcubeului pot fi memorate folosind acronimul VIAVGOR sau acronimul ROGVAIV. Această metodă se numește mnemonică și reprezintă o prescurtare a unui termen cu o literă a sa. Cel mai adesea, litera dorită este prima literă cu care începe cuvântul, dar dacă se repetă sau nu este suficient de potrivită, se poate folosi o altă literă a cuvântului.
Așa că folosind mnemonica, primele litere a culorilor curcubeului vor forma cuvintele spuse mai sus. Pe lângă faptul că sunt incluse toate cele 7 culori, acestea sunt așezate și în ordinea crescătoare, respectiv descrescătoare. Această tehnică poate fi folosită cu succes în mai multe domenii.