Prima pagină » Sanatate » Culoarea urinei în infecții urinare. Ce afecțiune semnalează mirosul înțepător a acesteia

Culoarea urinei în infecții urinare. Ce afecțiune semnalează mirosul înțepător a acesteia

08 iul. 2022, 13:33,
în Sanatate

De cele mai multe ori, culoare urinei în infecții urinare se modifică semnificativ. De obicei, urina diluată este practic incoloră. Urina concentrată are o culoare galbenă bogată. Culorile altele decât galbenul sunt considerate anormale. Medicii pot determina de obicei cauza culorii anormale a urinei examinând urina la microscop sau efectuând teste chimice.

Uneori, nu doar infecțiile urinare influențează nuanța urinei. Medicamentele pot păta urina în diferite culori. De obicei, culoarea acesteia se modifică în maro, negru, albastru, verde, portocaliu și roșu. Tratamentul este necesar numai atunci când este identificată cauza de bază fenomenului apărut sau atunci când simți durere a vezicii urinare. Infecția tractului urinar reprezintă o leziune infecțioasă a sistemului urinar, care include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Rinichii formează urina prin eliminarea excesului de lichid din sânge și deșeurilor care nu sunt necesare organismului. Urina provenita din rinichi prin tuburi speciale adică ureterele pătrund în vezica urinară, unde se acumulează si este excretat periodic prin uretră. De asemenea, atunci când sunt prezente leucocitele în urina, aceasta poate suferi o modificare a culorii.

medic care tine un recipient cu urina in mana

Uneori, nu doar infecțiile urinare influențează nuanța urinei

Culoarea urinei în infecții urinare. De ce este pătată aceasta

Atunci când suferi de o infecție urinară cel mai frecvent sunt afectate părțile inferioare ale sistemului urinar, adică vezica urinară și uretra. O infecție a tractului urinar apare atunci când bacteriile intră în uretră și se înmulțesc în vezică. Atunci are loc și modificarea culorii urinei. Odată cu dezvoltarea în continuare a procesului inflamator, o scădere a apărării organismului, infecția se poate răspândi prin uretere și afecta rinichii, provocând complicații grave.

Infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează caracteristicilor structurale ale sistemului urogenital masculin și feminin. Pentru tratamentul acestor boli sunt prescrise diferite medicamente antibacteriene.

femeie care se tine de josul abdomenului

Atunci când suferi de o infecție urinară cel mai frecvent sunt afectate părțile inferioare ale sistemului urinar, adică vezica urinară și uretra

Este bine să știi că urina maro poate fi rezultatul descompunerii hemoglobinei nu doar a manifestării infecției urinare. Hemoglobina este proteina care transportă oxigenul din celulele roșii din sânge. Hemoglobina descompusă se poate scurge în urină atunci când apare sângerare în rinichi, ureter sau vezică urinară sau poate pătrunde în urină din cauza anumitor boli, printre care și infecția urinară. Această infecție afectează sau distruge celulele roșii din sânge, manifestând și anemia hemolitică. Urina maro poate fi cauzată și de o proteină musculară care este excretată în urină după leziuni musculare severe.

Urina neagră, roșie și cea tulbure. Pigmenții care influențează culoarea acesteia

Urina poate fi neagră din cauza pigmenților produși de melanom. Aceasta nu apare, de obicei, în timpul unei infecții urinare. Urina roșie poate fi cauzată atât de sânge, cât și de pigmenți alimentari, cum ar fi sfecla roșie, coloranți artificiali și rareori porfirie.

femeie care se tine de zona intima

Infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente la femei decât la bărbați

Pe când urina tulbure indică un număr excesiv de globule albe din sânge din cauza unei infecții ale tractului urinar, a prezenței de cristale de acid uric sau de sare de acid fosfori. De asemenea, această culoare se poate manifesta și din cauza prezenței secrețiilor vaginale.

Mirosul urinei se poate modifica și de obicei nu este un semn de boală, cu excepția pacienților care au anumite tulburări metabolice rare. De exemplu, urina concentrată poate avea un miros puternic de amoniac, fiind prezent și mucusul. În plus, o infecție a tractului urinar poate face urina să miroase urât.

Culoarea urinei în infecții urinare poate rămâne aceeași dacă consumi suficiente lichide. Apa ajută la eliminarea bacteriilor prin urină. Nu tolerați nevoia de a urina pentru o perioadă lungă de timp, stagnarea prelungită a urinei în vezică crește riscul de infecție.

grafica femeie care se tine de zona intima fiind asezata pe pat

Urina poate fi neagră din cauza pigmenților produși de melanom

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024