Prima pagină » Sanatate » Curiozitati medicale » Culoarea ochilor: cum se formeaza si de ce se schimba

Culoarea ochilor: cum se formeaza si de ce se schimba

30 oct. 2019, 13:46,
în Sanatate

Culoarea ochilor este adesea trasatura genetica care ii fascineaza cel mai mult pe parinti pe masura ce se dezvolta un copil. Ochii copilului pot fi caprui, negri, verzi, albastri sau o combinatie de culori. Descopera cum se formeaza culoarea irisului si cum se poate schimba.

Cum arata un copil depinde de materialul genetic, fiecare parinte contribuind la asta. Dar genele parintilor se pot amesteca si combina in mai multe moduri diferite. Influentele fiecarui parinte nu sunt cunoscute decat dupa nasterea copilului.

Partea colorata a ochiului se numeste iris. Culoarea ochilor umani isi are originea in trei gene, dintre care doua sunt bine intelese. Aceste gene reprezinta cele mai comune culori – verde, maro si albastru. Alte culori, cum ar fi gri, culoarea mierii si combinatii multiple nu sunt pe deplin intelese sau explicabile in acest moment. La un moment dat, culoarea ochilor maro (caprui) a fost considerata „dominanta”, iar culoarea ochilor albastri a fost considerata o trasatura „recesiva”. Stiinta moderna a aratat insa ca culoarea ochilor nu este atat de simpla.

Cum se dezvolta culoarea ochilor

Culoarea ochilor nu este doar o combinatie a culorilor ochilor parintilor. Fiecare parinte are doua perechi de gene pe fiecare cromozom si exista multiple posibilitati pentru modul in care aceasta informatie genetica se exprima in culoarea ochilor.

Si la inceputul vietii, culoarea ochilor se poate schimba. Majoritatea bebelusilor caucazieni se nasc cu ochi albastri care se pot inchide in primii trei ani de viata, sub actiunea melaninei produsa de melanocitele din iris. Copiii pot avea culori de ochi complet diferite de ale parintilor. Dar daca ambii parinti au ochii caprui, este foarte probabil ca si copiii lor sa aiba ochii caprui.

Culorile mai intunecate tind sa domine, astfel incat maro tinde sa domine verdele, iar verde are tendinta de a domina albastrul. Cu toate acestea, daca un parinte are ochii caprui, iar celalalt are ochi albastri nu inseamna automat ca fiul/fiica lor va avea ochi caprui.

Unii copii se nasc cu irisuri de culori diferite. De obicei, aceasta afectiune – numita heterochromie – este cauzata de transportul defectuos al pigmentului pentru dezvoltare, traume locale fie in timpul sarcinii, fie dupa nastere, fie de o boala genetica benigna. Alte cauze pot fi inflamatia, sindromul Horner.

Modificari ale culorii ochilor

Irisul este un muschi care se extinde si se contracta pentru a controla dimensiunea pupilei. Pupila se mareste atunci cand ne aflam in spatii slab iluminate si se micsoreaza la lumina puternica. De asemenea, pupila se micsoreaza atunci cand va concentrati pe obiecte apropiate, cum ar fi o carte pe care o cititi. Cand dimensiunea pupilei se schimba, pigmentii din iris se comprima sau se raspandesc, schimband putin culoarea ochilor.

Anumite emotii pot schimba atat dimensiunea pupilei, cat si culoarea irisului. De aceea, unii oameni spun ca ochii isi schimba culoarea atunci cand sunt furiosi sau iubitori. De asemenea, culoarea ochilor se poate schimba odata cu varsta. Acest lucru se intampla la 10 pana la 15 la suta din populatia caucaziana (persoanele care au, in general, culori mai deschise ale ochilor). De exemplu, ochii care candva au fost caprui se pot schimba la varste inainte. Si pot lua nuante de chihlimbar sau aurii – un amestec de maro cu verde.

Daca culoarea ochilor dvs. adulti se schimba destul de dramatic, sau daca un ochi se schimba de la maro la verde sau albastru la maro, este important sa faceti un consult medical. Schimbarile de culoare ale ochilor pot fi un semn de avertizare pentru anumite boli. Ne gandim la sindromul Horner sau la glaucomul pigmentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`