Prima pagină » Stiri si curiozitati » Culoarea lila: Expresia luxului și bogăției

Culoarea lila: Expresia luxului și bogăției

25 nov. 2021, 10:13,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Culoarea lila pe mulți poate să sperie și să o considere excentrică, însă această culoare rezultată prin îmbinarea culorilor roșu și albastru, este una dintre cele mai puternice culori, dar care are destulă suavitate pentru a putea fi combinată cu alte culori de către multe femei.

Oamenii includ de multe ori în sfera movului variații ale acestuia, cum ar fi violetul, o nuanță ce conține mai mult albastru,

Lila este o culoare caldă, care exprimă feminitate în comparație cu movul, care este o culoare rece, undeva în zona magentei sau fucsiei.

Lila este considerată de mulți o culoare importantă în spectrul luminii, fiind situată la marginea indigoului. Până la urmă, lila este o culoare ce rezultă din amestecului unei culori calde cu una reci, iar aceasta preia din caracteristicile ambelor. Este culoare care poate caracteriza oamenii tandri și romantici, dar și pe cei încrezători în ei și care știu întotdeauna ce vor de la viață și care, uneori, pot face orice pentru a-și atinge scopurile.

Lila te duce cu gândul la florile de liliac și la lavandă, fiind atrăgătoare și frumos parfumată.

În cazul în care lila se duce spre mov, deja ne putem gândi la o persoană sobră, la lux, stil, prestanță. De aceea, lila se combină perfect cu alb, galben sau gri, putând crea niște contraste atractive și moderne.

flori de lavanda

Culoarea lila: Simbolizează bogăție și lux

Lila a fost una dintre culorile preferate ale marilor case regale, emanând bogăția și luxul. Fiind mereu combinată cu coroana regală, lila poate fi un simbol al demnității, al onoarei și al respectului de sine.

Lila este culoarea cardinalilor pentru a simboliza superioritatea spirituală, penitența, reculegerea, dar și înțelepciunea. Chiar și creștinismul asociază culoarea violet cu patimile lui Iisus Hristos.

În Evul Mediu, lila era mereu asociată cu opulența, cu luxul și bogăția. Era culoarea cea mai apreciată de împărați.

În perioada Bizanțului, lila era considerată culoarea imperială, fiind considerată o nuanță foarte apreciată de capetele încoronate. Unul dintre cele mai grăitoare exemple pentru importanța culorii lila era faptul că împărătesele nășteau în Camera Lila, iar împărații născuți acolo se bucurau ulterior de un statut cu totul aparte. Lila era principala culoare folosită pentru decorarea cadourilor diplomatice, pentru actele diplomatice, dar și pentru unele pagini din Biblie.

voal lila

Această culoare este în continuare purtată de multe personalități istorice ale timpului nostru. Astfel, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii iubește foarte mult lila, cu variantele mai puternice de mov și purpuriu.

În timpul dinastiei chineze, lila era exponenta spiritualității, a tăriei de sine și a vindecării. În Japonia, lila era folosită pentru a exprima bogăția, luxul și aristocrația.

O semnificație total diferită față de restul lumii o are lila în Thailanda, unde reprezintă doliul.

femeie imbracata in lila

Lila, culoarea care simbolizează pasiunea

Lila este considerată o culoare care inspiră emoția, melancolia și romantismul, stimulând creativitatea și imaginația.

În plus, este culoarea care reprezintă cel mai bine pasiunea trecătoare, pe cale să se stingă.

Din punct de vedere sexual, lila este simbolul celor care au altă orientare sexuală decât hetero. Mult timp a simbolizat și frivolitatea sau sexul, fiind culoarea femeilor cu moravuri ușoare.

Lila nu se găsește mult în natură și nici nu este folosit foarte mult în domeniul alimentar, alimentele mov apărând rar în farfurie, de multe ori doar ca elemente de decor.

Dacă ești interesat de simbolistica și importanța culorilor, poți afla ce simbolizează culoarea roz, din ce culori se face mov sau cum se obține culoarea maro.

camera decorata lila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *