Prima pagină » Local » Culisele celei mai noi afaceri de succes din Iasi – FOTO

Culisele celei mai noi afaceri de succes din Iasi – FOTO

06 mart. 2012, 21:38,
Ionut Craciun, în Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:273859;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Un nou tip de afacere, bazat pe cresterea vacilor de lapte, a inceput sa prinda contur in Iasi @ Investirea intr-un dozator de lapte a fost un real succes pentru o familie din satul Uricani, care detine o ferma de vite @ Cu toate ca deciziile autoritatilor locale nu sunt mereu de partea familiilor Velescu si Ciornei, fermierii au reusit, din 2007 si pana in prezent, sa furnizeze lapte pentru procesatori si sa infiinteze un punct de vanzare in oras, printr-un dozator in cartierul Tatarasi

Veniturile fermierilor cu spirit intreprinzator din judetul Iasi se pot rotunji prin initiative indraznete. Alegerea unei familii de fermieri din satul Uricani, comuna Miroslava, a fost de a infiinta in municipiul Iasi un dozator de lapte natural. Ineditul punct de comercializare a laptelui, amplasat intr-o toneta din cartierul Tatarasi, a fost deschis in septembrie 2010, data de la care si-a format un grup numeros de clienti fideli. Ideea le-a venit producatorilor agricoli cand au observat cum, zilnic, puteau acumula o cantitate de lapte mai mare decat cea pe care o vindeau procesatorilor. Intrucat relatiile comerciale cu marile magazine din oras li se pareau nesigure si mult prea costisitoare din punctul de vedere al investitiilor, au ales sa isi vanda laptele la pretul pe care ei il numesc „real”, adica mai aproape de valoarea la care merita vandut, luand in calcul calitatea. „Am pornit afacerea cu dozatorul de lapte in toamna lui 2010. Atunci am platit 5.000 de euro pe dozator si in jur de 20.000 de lei pe toneta, pe care am achitat-o in rate. Pot spune ca a mers bine afacerea si inca functioneaza, drept pentru care intentionam sa aducem si al doilea dozator. Productia de lapte a fermei poate sa acopere cat furnizam unui procesator de lapte, plus pentru doua dozatoare”, a declarat Laura Velescu, un membru al familiei de fermieri din Uricani.

Munca la ferma  abia este compensata de profit

Intretinerea si dezvoltarea unei ferme de vaci de lapte, cu 75 de capete, cate sunt in prezent, din rasa Holstein, nu este treaba usoara, dupa cum ne povestesc fermierii din Uricani. Afacerea a fost pusa pe picioare in 2007, accesand fonduri europene prin unul dintre programele SAPARD pentru agricultura. La un an de la inscrierea in program, din Germania le-au fost aduse 15 vite de rasa, fiecare costand in jur de 2.200 de euro. Ferma si terenul aferent fusesera primite de la tatal unuia dintre initiatorii proiectului, care cumparase saivanele de oi ale fostului CAP din Miroslava, iar cofinantarea a fost asigurata din credite bancare contractate de membrii familiei care a pornit afacerea. Un alt sprijin financiar pe care l-au primit a fost din partea statului, obtinand subventionarea a jumatate dintr-un credit, pe care l-au folosit pentru achizitionarea a inca 20 de vite, de data aceasta la pretul de 1.600 de euro.

Ideea de a construi o ferma le-a venit celor doi soti Velescu dupa ce au vazut in presa cateva proiecte de succes deja implementate. Ei incercasera sa deschida o pensiune turistica pe litoral, in Vama Veche, dar au fost convinsi rapid ca, in agricultura, o afacere poate fi dezvoltata mai mult decat in turism. Investitia cea mai importanta de care fermierii din Uricani au nevoie este un tractor, pe care nu l-au putut cumpara prin fonduri europene anul trecut, din cauza piedicilor birocratice. Nici de programul „Rabla” pentru tractoare nu au fost prea incantati, drept pentru care anul acesta vor sa puna la punct alta cerere pentru accesarea de fonduri europene.

Daca au gasit sprijin si consiliere din partea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi (DSVSA), fermierii din Uricani nu pot spune acelasi lucru si despre administratia locala. „Drumul pana la ferma este asa cum l-ati vazut, aproape impracticabil, mai ales cand ploua. Platim taxe, ca toti ceilalti, dar primaria se pare ca ne-a uitat aici, la marginea localitatii. Iarna aceasta a trebuit sa platim pe cineva pentru a deszapezi drumul, autoritatile nu au intervenit deloc aici. Mai mult, am fost amendati de primarie cu 1 miliard de lei vechi pentru ca am construit o cladire pentru birouri, avand deja certificat de urbanism. Am obtinut in instanta anularea amenzii”, a adaugat Laura Velescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *