Prima pagină » Sanatate » Cuișoare în loc de gumă de mestecat? Află ce beneficii îți pot aduce

Cuișoare în loc de gumă de mestecat? Află ce beneficii îți pot aduce

13 dec. 2021, 13:21,
în Sanatate

Poate că nu știați, dar cuișoarele mestecate au multiple beneficii pentru sănătate. Au efect antioxiodant, antibacterian, digestiv, antiinflamator și puternic vermicid.

Cuișoarele sunt obținute din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum), care face parte din familia mirtaceelor. Această familie mai include, printre altele mirtul și eucaliptul. Arborele provine din Insulele Moluce ale Indoneziei, însă este cultivat și în alte regiuni tropicale sau ecuatoriale. Pentru a fi cât mai bine păstrați, mugurii sunt uscați și iau forma unor cuie mici, de unde și denumirea de cuișoare. De asemenea, acestea sunt măcinate și se găsesc sub formă de pulbere. Producătorul principal este Indonezia, dar de cuișoare se ocupă și Madagascar, Tanzania și Sri Lanka.

flori de cuișoare

Cuișoarele sunt obținute din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum), care face parte din familia mirtaceelor.

Cât de benefice sunt cuișoarele mestecate?

Cuișoarele au proprietăți deosebite. Se află pe primul loc pe scara ORAC ( oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului), având un mare potențial antioxidant. Următoarele locuri sunt ocupate de tărâțele neprelucrate de sumac, pudra de scorțișoară, tărâțele de sorg bogate în tanin și pudra de oregano uscat.

Pe lângă efectul antioxidant, cuișoarele sunt cunoscute ca agent antifungic, antibacterian, antiseptic și analgezic. Efectul antiseptic este dat de eugenol, o substanță folosită de medicii stomatologi, având un miros specific.

Cuișoarele mai au în compoziție tanini şi flavonoide – antioxidanţi anticancerigeni, care ajută şi la fortificarea peretelui venelor. De asemenea, mai conțin mangan, acizi grași Omega 3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu și fibre.

Cuișoarele sunt utile în durerile dentare, în balonare, gastrită, dispepsii, dureri reumatice, dar și în diferite infecții: oro-faringiene, dermatologice şi infecţii genito-urinare.

mai multe cuișoare uscate

Pe lângă efectul antioxidant, cuișoarele sunt cunoscute ca agent antifungic, antibacterian, antiseptic și analgezic.

Când și cum trebuie să fie mestecate cuișoarele?

Cuișoarele sunt cunoscute de mulți oameni ca înlocuitoare pentru guma de mestecat, datorită eugenolului. Tot ce trebuie să faceți este să mențineți o cuișoară în gură, fără să o mestecați prea des. Aceasta va absorbi mirosurile neplăcute, va avea efect antiseptic și antibacterian, va conferi un miros și un gust proaspăt în gură.

În scop terapeutic, poate fi utilizat și uleiul de cuișoare. Acesta se administrează intern, amestecat cu miere, pe o bucățică de pâine sau în capsule.

Atenție, însă! Cuișoarele au un gust puternic și înțepător. De aceea, trebuie să vă obișnuiți treptat cu ele.

cuișoare și ulei de cuișoare

În scop terapeutic, poate fi utilizat și uleiul de cuișoare.

Alte utilizări ale cuișoarelor

În principal, cuișoarele sunt utilizate în alimentație, de exemplu la prepararea vinului fiert, a unor ceaiuri sau la numerose sosuri din bucătăria indiană.

În Indonezia, cuișoarele sunt folosite pentru confecționarea unor țigarete parfumate (kretek) din tutun, alături de alte substanțe aromatizante. Aceste țigarete au fost inventate de Haji Jamahri, la începutul anilor 1880, pentru a ameliora simptomele astmei de care suferea.  Efectul benefic este dat de inhalarea eugenolului din compoziția cuișoarelor. În prezent mai mult de jumătate din producția de cuișoare a Indoneziei se folosește pentru fabricarea acestor țigarete. În această țară sunt preferate de circa 90% dintre fumători.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Furia românilor aduce o schimbare majoră în sistem. Se aplică de acum!
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Imagini rare cu Mirabela Grădinaru. Cum arăta partenera lui Nicușor Dan în urmă cu câţiva ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`