Prima pagină » Sanatate » Cuișoare în loc de gumă de mestecat? Află ce beneficii îți pot aduce

Cuișoare în loc de gumă de mestecat? Află ce beneficii îți pot aduce

13 dec. 2021, 13:21,
BZI.ro, în Sanatate

Poate că nu știați, dar cuișoarele mestecate au multiple beneficii pentru sănătate. Au efect antioxiodant, antibacterian, digestiv, antiinflamator și puternic vermicid.

Cuișoarele sunt obținute din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum), care face parte din familia mirtaceelor. Această familie mai include, printre altele mirtul și eucaliptul. Arborele provine din Insulele Moluce ale Indoneziei, însă este cultivat și în alte regiuni tropicale sau ecuatoriale. Pentru a fi cât mai bine păstrați, mugurii sunt uscați și iau forma unor cuie mici, de unde și denumirea de cuișoare. De asemenea, acestea sunt măcinate și se găsesc sub formă de pulbere. Producătorul principal este Indonezia, dar de cuișoare se ocupă și Madagascar, Tanzania și Sri Lanka.

flori de cuișoare

Cuișoarele sunt obținute din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Caryophyllus aromaticus, Eugenia caryophyllata sau Syzygium aromaticum), care face parte din familia mirtaceelor.

Cât de benefice sunt cuișoarele mestecate?

Cuișoarele au proprietăți deosebite. Se află pe primul loc pe scara ORAC ( oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului), având un mare potențial antioxidant. Următoarele locuri sunt ocupate de tărâțele neprelucrate de sumac, pudra de scorțișoară, tărâțele de sorg bogate în tanin și pudra de oregano uscat.

Pe lângă efectul antioxidant, cuișoarele sunt cunoscute ca agent antifungic, antibacterian, antiseptic și analgezic. Efectul antiseptic este dat de eugenol, o substanță folosită de medicii stomatologi, având un miros specific.

Cuișoarele mai au în compoziție tanini şi flavonoide – antioxidanţi anticancerigeni, care ajută şi la fortificarea peretelui venelor. De asemenea, mai conțin mangan, acizi grași Omega 3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu și fibre.

Cuișoarele sunt utile în durerile dentare, în balonare, gastrită, dispepsii, dureri reumatice, dar și în diferite infecții: oro-faringiene, dermatologice şi infecţii genito-urinare.

mai multe cuișoare uscate

Pe lângă efectul antioxidant, cuișoarele sunt cunoscute ca agent antifungic, antibacterian, antiseptic și analgezic.

Când și cum trebuie să fie mestecate cuișoarele?

Cuișoarele sunt cunoscute de mulți oameni ca înlocuitoare pentru guma de mestecat, datorită eugenolului. Tot ce trebuie să faceți este să mențineți o cuișoară în gură, fără să o mestecați prea des. Aceasta va absorbi mirosurile neplăcute, va avea efect antiseptic și antibacterian, va conferi un miros și un gust proaspăt în gură.

În scop terapeutic, poate fi utilizat și uleiul de cuișoare. Acesta se administrează intern, amestecat cu miere, pe o bucățică de pâine sau în capsule.

Atenție, însă! Cuișoarele au un gust puternic și înțepător. De aceea, trebuie să vă obișnuiți treptat cu ele.

cuișoare și ulei de cuișoare

În scop terapeutic, poate fi utilizat și uleiul de cuișoare.

Alte utilizări ale cuișoarelor

În principal, cuișoarele sunt utilizate în alimentație, de exemplu la prepararea vinului fiert, a unor ceaiuri sau la numerose sosuri din bucătăria indiană.

În Indonezia, cuișoarele sunt folosite pentru confecționarea unor țigarete parfumate (kretek) din tutun, alături de alte substanțe aromatizante. Aceste țigarete au fost inventate de Haji Jamahri, la începutul anilor 1880, pentru a ameliora simptomele astmei de care suferea.  Efectul benefic este dat de inhalarea eugenolului din compoziția cuișoarelor. În prezent mai mult de jumătate din producția de cuișoare a Indoneziei se folosește pentru fabricarea acestor țigarete. În această țară sunt preferate de circa 90% dintre fumători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *