Prima pagină » Culinar » Cuib de viespi cu nucă. Rețetă veche ungurească

Cuib de viespi cu nucă. Rețetă veche ungurească

30 nov. 2023, 11:18,
în Culinar

Acest cuib de viespi cu nucă nu are nimic de-a face cu acele insecte furioase, ci se referă la rulouri de aluat cu unt și drojdie umplute cu nuci măcinate. În Ungaria, acești „melci” cu nucă sunt în general serviți ca desert după o supă consistentă.

Originea rețetei de cuib de viespi cu nucă

În timpul Holocaustului, Ilona Kellner, cunoscută sub numele de Ica, a fost închisă la Auschwitz și Hessisch Lichtenau, o fabrică de muniții care era un lagăr secundar care aparținea de Buchenwald. Asemenea celorlalți prizonieri, ea a suferit de foame profundă, dar noaptea, femeile din barăcă vorbeau între ele și împărtășeau diverse rețete.

Între august 1944 și primăvara anului 1945, când Ica a fost eliberată, a scris mai mult de 600 de rețete, notând adesea numele persoanei care i-a împărtășit rețeta. Aceasta provine de la o femeie numită Piri, care a fost ucisă de un ofițer SS doar cu câteva zile înainte ca Ica și femeile supraviețuitoare să fie eliberate.

Ica și-a păstrat moștenirea vie făcând aceste chifle pentru fiica ei, Eva Moreimi, care continuă tradiția, preparându-le în fiecare an de Shavuot (Sărbătoarea săptămânilor). Tehnica este simplă, și presupune prepararea unui aluat cu drojdie care trebuie întins sub formă de dreptunghi mare, uns cu un amestec de unt, rulat ca o ruladă de jeleu, tăiat în chifle și copt într-o tavă. Apoi sunt umplute cu nuci, dar Eva a precizat că pote fi făcute și fără nuci prin simpla omisiune a acestora, și înlocuirea lor cu puțin extract de vanilie.

Pași de preparare

Pentru a a prepara cuib de viespi cu nucă aveți nevoie de 350 g făină, 2 gălbenușuri de ou, un praf de sare, 1 lingură zahăr, 20 g drojdie proaspătă (sau 2 lingurițe drojdie uscată) si 150-200 ml lapte. Umplutura se face din 100 g unt, 100 g zahăr, 100 g nuci măcinate, 150 ml lapte pentru uns deasupra.

Dizolvați drojdia cu zahăr în laptele călduț. Odată ce drojdia este activată, adăugați-o în făină, împreună cu celelalte ingrediente, și frământați până când aluatul devine neted și maleabil. Acoperiți și lăsați-l să crească până se dublează în volum. Între timp, amestecați împreună untul și zahărul, și lăsați-l deoparte. Ungeți o tavă de copt. Întindeți aluatul la o grosime de 4-5 mm, întindeți uniform untul topit deasupra, apoi presărați nucile măcinate peste tot. Rulați strâns aluatul într-o spirală. Tăiați în 12 felii de aproximativ un centimetru grosime.

Așezați fiecare bucată în tava de copt, cu partea spiralată în sus. Repetați cu restul de felii de aluat, așezându-le într-un singur strat în tava de copt. Dacă este necesar, începeți un al doilea strat deasupra primului. Acoperiți și lăsați să crească timp de 1 până la 2 ore, sau până când rulourile și-au dublat dimensiunea. După aceea, așezați-i într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru a-i coace. Când încep să capete o nuanță de galben pal, ungeți partea de sus cu lapte fierbinte și continuați să coaceți acest cuib de viespi cu nucă până devine auriu (coacerea durează 30-35 de minute).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024