Prima pagină » Actualitate » Cuba va permite investiții străine pentru a face față crizei economice

Cuba va permite investiții străine pentru a face față crizei economice

17 aug. 2022, 08:25,
în Actualitate

Cuba spune că va permite investitorilor străini să intre în comerțul cu ridicată și cu amănuntul pentru prima dată în 60 de ani. Măsura este luată în contextul în care în țară există o criză economică accentuată, iar sectorul comerțului cu amănuntul este puternic afectat.

Sunt proteste în Cuba pe măsură ce Guvernul traversează o criză enormă care generează şi o inflație uriașă. De exemplu, în 2021, mii de protestatari doreau un program național de vaccinare împotriva COVID-19.

Cuba va permite investiții străine, reprezentând o premieră

Mișcarea din Cuba de a permite investiții străine, este o schimbare majoră pentru guvernul comunist al națiunii insulare și răstoarnă politica Fidel Castro din anii 1960 de naționalizare a comerțului cu amănuntul. Dar Cuba se confruntă acum cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu prețuri în creștere și nemulțumire publică.

Politica are ca scop abordarea penuriei de bunuri de bază, cum ar fi alimente și medicamente, dar nu ajunge la deschiderea completă a comerțului. Oficialii guvernamentali au spus că investitorii străini vor putea deține total sau parțial angrosişti cu sediul în Cuba.  Dar comerțul cu amănuntul nu va fi deschis investitorilor internaționali fără control, deoarece „o piață de stat trebuie să prevaleze”, a spus ministrul comerțului exterior, Betsy Díaz Velázquez.

Ministrul Economiei, Alejandro Gil, a spus că această mișcare va permite „extinderea și diversificarea aprovizionării populației și va contribui la redresarea industriei interne”.

În 1969, Fidel Castro a naționalizat industria privată cu ridicată și cu amănuntul din Cuba. Noul proiect de lege pentru investiții străine, totuși, recunoaște că guvernul centralizat al țării nu poate rezolva penuria de bunuri esențiale fără investiții de peste mări.

Afacerile cu sediul în Cuba vor avea prioritate

Conform noii politici, afacerile care au sediul în Cuba de câțiva ani vor fi prioritare. Oficialii guvernamentali au spus că vor acorda prioritate acordurilor cu companiile care vând tehnologii și echipamente de energie verde care ar putea stimula producția internă. Acesta a adăugat că la început nu va exista concurență pe piață.  Corespondentul BBC pentru America Centrală și Cuba, Will Grant, spune că mișcarea este ceva la care revoluționarii de linie dura s-au opus de ani de zile și că succesul ei nu este în niciun caz garantat. Iar mediul strict controlat de stat din Cuba nu o face o opțiune atractivă pentru mulți investitori, adaugă el.

Unele magazine din țară au fost nevoite să introducă raționalizarea, pentru a se asigura că consumatorii pot avea acces la articole esențiale, cum ar fi uleiul de gătit. Mii de oameni și-au exprimat furia față de prețurile ridicate și penuria de alimente și medicamente în cadrul protestelor din toată țara. Cu toate acestea, adunările publice neautorizate sunt ilegale în Cuba și mulți au fost arestați ca urmare.

Pandemia de coronavirus, subvențiile mai mici din partea Venezuelei și restricțiile și sancțiunile stricte ale fostului președinte american Donald Trump asupra insulei au contribuit toate la problemele economice ale acesteia. Altfel spus, vă aducem aminte faptul că Cuba a devenit prima țară din lume care a vaccinat copiii mai mici de doi ani.  În mai, SUA au fost de acord să ușureze sancțiunile din perioada Trump asupra Cubei. În conformitate cu noile măsuri aprobate de administrația Biden, restricțiile privind călătoriile și câți bani îi puteau trimite rezidenților americani înapoi familiilor lor din familia Cuba au fost relaxate.

Așadar, vom vedea ce investiții străine vor fi în Cuba după anunţul guvernului. Asta în condiţiile în care nu se așteaptă un interes extrem de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025