Prima pagină » Actualitate » Cuba este prima țară din lume care vaccinează ,împotriva COVID-19, copiii mai mari de 2 ani
Cuba este prima țară din lume care vaccinează ,împotriva COVID-19, copiii mai mari de 2 ani

Cuba este prima țară din lume care vaccinează ,împotriva COVID-19, copiii mai mari de 2 ani

08 sept. 2021, 10:31,
în Actualitate

Copiii care au vârsta mai mare de 2 ani urmează să fie vaccinați împotriva COVID-19. Cuba este prima țară din lume care a luat această decizie. De altfel, vaccinul folosit de autorităţi se numește Soberana 2 și nu este recunoscut de oficialii OMS.

Administrarea vaccinului a început de pe data de 6 septembrie, fiind dezvoltat de institutul de stat Finlay.

Cuba devine prima tară care vaccinează împotriva COVID-19 copiii mai mari de 2 ani

Decizia autorităţilor vine în contextul în care acestea au dezvoltat două tipuri de vaccin împotriva COVID19. Vorbim despre vaccinul Soberana 2 dar şi Soberana Plus. Autorităţile au decis că vaccinul este sigur pentru copii şi din această perspectivă au început deja campania de vaccinare.

Vaccinul are o eficientă de 91,2%, conform autorităţilor. Această imunitate este asigurată de efectuarea a două doze de Soberana 2 şi un rapel cu Soberana Plus. Conform datelor colectate de un portal ştiinţific, peste 51% dintre cubanezi au fost imunizaţi cu cel puţin o doză.

La 3 septembrie, a început vaccinarea elevilor cu vârsta peste 12 ani, în vedere întoarcerii la şcoală. În acest moment, copiii urmează lecţiile prin programe difuzate la televizor, deoarece în multe case nu există conexiune la internet.

Ce tehnologie foloseşte vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Cuba

Conform studiilor existente, vaccinul creat de Cuba combină antigenul virusului cu o componentă a tetanosului.
Un nou val de cazuri Covid a lovit Cuba în timpul verii, atingând maximum de opt sute de cazuri noi înregistrate în august. Combinaţia celor două elemente este concepută pentru a declanşa răspunsul imun al subiectului, garantând imunitatea faţă de coronavirus.

Ca o un fapt divers, vaccinul Pfizer dar şi vaccinul Moderna folosesc tehnologiile ARN, iar vaccinul AstraZeneca foloseşte o tehnologie clasică.

Primul vaccin aprobat în Cuba a fost Abdala, dezvoltat de Centrul pentru inginerie genetică şi biotehnologie. A obţinut o eficienţă de 92,2% cu trei doze în faza finală a studiilor.

Studiul clinic a fost efectuat pe 350 de copii din Havana cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Programul de testare a inclus două doze de Soberana 02 la un interval de 28 de zile, plus una de Soberana Plus în ziua 56.

Copiii cu vârsta de peste 12 ani sunt vaccinaţi împotriva COVID-19

Pe de altă parte, în mai multe ţări din lume a început vaccinarea copiilor cu vârsta de peste 12 ani. Într-o declaraţie recentă, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat că recomandă puternic vaccinarea copiilor de peste 12 ani:

„Pentru copiii de până la 12 ani sunt acceptate afecțiunile cronice dintr-o sferă mai largă pentru a trece pe învățământ online a acestor copii. Pentru copiii de peste 12 ani se recomandă ca acești copii care au boli cronice, care sunt la risc, să se vaccineze, dar, pentru copiii care au imunodeficiențe fie ca o boală primară, fie dobândită ca urmare a unor tratamente, chiar dacă sunt vaccinați, se permite să continue învăţământul online”, a spus Mihăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024