Prima pagină » International » Cuba deţine un vaccin pentru oprirea amputării picioarelor la persoane diabetice. Alte 23 de țări au la dispoziție acest tratament, iar România nu
Cuba deţine un vaccin pentru oprirea amputării picioarelor la persoane diabetice. Alte 23 de țări au la dispoziție acest tratament, iar România nu

Cuba deţine un vaccin pentru oprirea amputării picioarelor la persoane diabetice. Alte 23 de țări au la dispoziție acest tratament, iar România nu

11 ian. 2022, 14:00,
în International

Cuba deţine de aproximativ 12 ani un patent revoluţionar pentru un vaccin care tratează piciorul diabetic. În afară de statul cubanez, alte 23 de ţări au acest tratament pentru oprirea amputării picioarelor la diabetici, dar nu şi România.

Anul trecut, statul cubanez a anunţat că este în căutarea unei companii Pharma pentru a deveni parteneri şi a începe testele clinice în Statele Unite ale Americii. Pe plan internaţional acest vaccin mai există în China, Rusia, Argentina, Venezuela, Vietnam, Ucraina, Turcia şi altele. De această ocazie au beneficiat circa 250.000 pacienţi din Cuba.

„Suntem țara cu cea mai mică rată de amputaţii, în ulcerul diabetic, din toată lumea. Rata de amputaţie în ulcerul diabetic, în Cuba, e mai mică de 5 la sută. Statele Unite ale Americii au o rată de 36%, în Europa ajunge la 40%, o ţară că Marea Britanie amputează în jur de 11 mii de picioare în fiecare an”, a declarat Manuel Raices, cercetător.

Cuba este cea mai mică țară din lume care are propriul vaccin anti-COVID-19

Pariul cubanez a fost un succes răsunător: în primăvara trecută, Cuba a devenit cea mai mică țară din lume care a reușit să dezvolte și să producă propriul ei vaccin anti-COVID.

De atunci, serviciul de sănătate – cu personal de calitate, dar dotări învechite – a început să ofere vaccinuri într-un ritm alert, imunizând chiar și copii foarte tineri. Vaccinarea a rămas la acel moment complet voluntară în Cuba.

Ambele vaccinuri dezvoltate local au o eficiență de peste 90%, potrivit testelor clinice realizate de Cuba. Vaccinarea intensă a redus ceea ce era cândva una dintre cele mai ridicate rate ale infectării cu COVID-19 din emisfera vestică până la un nivel foarte scăzut în prezent. Anul trecut, Cuba raporta sute de decese în rândul pacienților cu COVID-19.

Reamintim faptul că mai mult de 10 milioane de cubanezi au primit vaccinul împotriva coronavirusului, iar 83% din întreaga populație a Cubei a fost vaccinată cu schemă completă.

„Cuba este o victimă a realismului magic”, a spus John Kirk, profesor universitar specializat pe regiunea latino-americană. Kirk a explicat că, în ciuda faptului că pentru cei de la Pfizer pare de neînțeles cum Cuba, o țară de 11 milioane de oameni, ar putea deveni o putere majoră în domeniul biotehnologiei, pentru cubanezi acesta este un obiectiv realizabil.

De ce apare și um poate fi recunoscut piciorul diabetic?

Diabetul zaharat este o boală cu evoluție cronică. Aceasta se caracterizează prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge. Odată cu înaintarea în vârstă, pot apărea complicații de ordin vascular și neurologic, cea mai cunoscută fiind sindromul piciorului diabetic. Aceasta este una dintre cele mai grave consecinţe din punctul de vedere al complicaţiilor de sănătate pe care le generează şi al impactului asupra calităţii vieţii.

Piciorul diabetic cuprinde totalitatea modificărilor aduse de diabetul zaharat la nivelul picioarelor. De cele mai multe ori, se poate ajunge la cangrenă diabetică, unde infecția de la unul sau de la mai multe degete, se poate extinde la întregul picior.

Primele semne ale piciorului diabetic sunt: senzație de amorțeală sau furnicături în picioare, senzație de arsură, durere înțepătoare la nivelul picioarelor, durere sau slăbicioune la mersul pe jos, rană deschisă, tumefiere la nivelul piciorului, picioare reci la atingere, apariția unor afecțiuni ale pielii (calozități, ulcerații, răni infectate, înroșire, umflare, durere, miros neobișnuit, fisuri în pielea piciorului, piele uscată, puncte fierbinți din cauza încălțămintei inadecvate sau a mersului mult pe jos).

Vitală în diabet este autoexaminarea piciorului. Aceasta se face prin observarea oricăror modificări apărute la nivelul degetelor. Este necesară verificarea zonelor dintre degete, dar și a colțurilor unghiilor. De asemenea, asigurați-vă că nu aveți crăpături sau leziuni. Verificați și talpa piciorului, dar și zona gleznei și a călcâiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *