Prima pagină » Titlurile zilei » Cu siguranță, l-ai văzut pe acest tânăr pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, dar nu îi știi povestea din spate. S-a îndrăgostit de Cristina, iar totul s-a schimbat pentru el

Cu siguranță, l-ai văzut pe acest tânăr pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, dar nu îi știi povestea din spate. S-a îndrăgostit de Cristina, iar totul s-a schimbat pentru el

12 aug. 2024, 02:00, 6 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Rodrigo Carrizales are o poveste incredibilă. A ajuns să cânte pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, tocmai din Mexico City

Rodrigo Carrizales a ajuns acum doi ani în România și nu știa la ce să se aștepte de la țara noastră. Tranziția a fost dificilă, însă l-a ajutat mult soția sa, Cristina, care este din Iași. Având experiență de 14 ani în Mexic, bărbatul și-a făcut curaj și a început să-și arate talentul pe străzile din oraș.

Povestea chitaristului de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași

Rod, după cum îi spun prietenii, a venit prima dată în România în anul 2022, deoarece s-a îndrăgostit de o româncă și s-a căsătorit. De atunci, ieșenii l-au zărit pe mexican pe străzile din oraș în timp ce cântă la chitara electrică melodii cunoscute. Totuși, nimeni nu știa povestea din spatele acestui tânăr.

„Noi, în Mexic, avem două nume de familie, unul de la tată și celălalt de la mamă. Eu îl folosesc pe cel de la mama mea, deoarece ea a fost cântăreață și datorită ei am avut primul contact cu muzica, atunci când încă eram în burta ei. Am fost născut în Mexico City, am crescut în partea de nord a orașului. Am ajuns prima dată în România în 2022, nu am vrut neapărat să vin aici, însă am cunoscut o româncă în Mexic, Cristina, ea era din Iași și a vrut să vină înapoi acasă, să facă masterul la facultate, iar eu am urmat-o”, povestește Rodrigo Carrizalez.

Rodrigo auzise de România doar în cărțile de istorie, când era mic, însă acum a devenit a doua sa casă. Bărbatul de 35 de ani se simte bine în Iași și adoră atmosfera orașului.

„România mi-a oferit niște experiențe interesante până acum. Chiar îmi place această țară și istoria ei, însă mai am mult de explorat. Când eram copil, citeam în cărțile de istorie despre România, însă nu mi-am imaginat vreodată că voi ajunge să trăiesc aici. Vin din unul dintre cele mai mari orașe din lume, unde este haos. Chiar dacă pentru unii nu pare, din perspectiva mea, Iașul este un oraș frumos, curat, sigur și are o magie aparte care mie îmi place enorm. Sunt căsătorit, locuiesc acum în Iași, însă restul familiei mele a rămas în Mexic, am fost acum câteva luni să îi vizitez, pentru că nu îi mai văzusem din 2022. Aici, predau spaniola online, la oameni din diferite țări, iar în timpul liber cânt la chitară”, adaugă Rodrigo.

Muzica este viața lui

Pasiunea pentru muzică a moștenit-o de la mama și sora sa, care cântau într-o trupă când Rodrigo era mic. După ce a primit prima chitară electrică, la 12 ani, acesta nu s-a mai putut despărți de ea și zilnic a învățat să cânte.

„Cânt la chitară încă de la 12 ani. Am primit prima chitară electrică când aveam 13 ani, iar pe a doua la 15 ani. Am început să învăț să cânt pe cont propriu, nu am avut profesor. După cum am spus, mama mea era cântăreață și lucra ca profesor de muzică la o grădiniță. Sora mea mai mare și mama mea cântau într-o trupă de muzică latino-americană folk și muzică andeană cu ritmuri din Peru, Bolivia, Ecuador, Chile și Columbia. Toate acestea mi-au permis să experimentez diferite instrumente muzicale și ritmuri. Când am împlinit 18 ani, m-am înscris la o școală de muzică unde am studiat cântatul la chitară timp de patru ani”, își amintește Rodrigo.

După ce a terminat patru ani la școala de muzică, Rod a lucrat în diferite locuri în Mexic. A cochetat cu industria muzicală mexicană, a cântat în cluburi și la evenimente private. Muzica nu poate fi un job pentru el, astfel că a decis să renunțe la acea viață și a început să cânte pe străzi, unde se simte mult mai liber.

„Timp de 14 ani, cântatul la chitară a fost meseria mea, am lucrat ca muzician și chitarist în industria muzicală mexicană. Înregistram în studiouri, în orchestre, în cluburi de noapte, baruri sau evenimente private. După ce a venit pandemia, am încetat să mai lucrez ca muzician, iar acum cânt la chitară doar din pasiune, ca să mă relaxez, mă ajută să mă conectez cu mine și să găsesc puterea pentru a mă descătușa. Înainte era doar un job, acum este ceva personal, este pur din pasiune, nu o mai fac din obligație. Am avut propuneri să cânt la petreceri, nunți și tot felul de evenimente, însă încă nu m-am decis dacă o voi face”, a mai spus mexicanul.

Rodrigo Carrizales: „Românii sunt dificili”

Rodrigo nu știa la ce să se aștepte când a venit în România, nu cunoștea cultura, oamenii sau istoria, însă și-a asumat riscul. Schimbarea a fost dificilă pentru el, însă cu timpul a ajuns să-i îndrăgească pe români.

„Primul meu contact cu românii a fost oarecum complicat, deoarece este diferența culturală, care se simte. La început, mi s-a părut că românii sunt puțin nerăbdători, dificili, reci și că se plângeau din orice. Din cauza asta nu m-am deschis foarte mult pentru a îmi face prieteni. După ce am început să iau chitara și să cânt pe străzi, atunci am început să primesc doar iubire și reacții pozitive din partea oamenilor. În unele situații, am ajuns să îmi dea lacrimile, deoarece eram emoționat cum reacționau la felul cum cântam. Le mulțumesc celor care se opresc să mă asculte, este dovada că muzica ne conectează pe toți. Văzând reacțiile oamenilor, ajungi să te îndrăgostești de ei, te simți foarte bine”, spune bărbatul de 35 de ani.

Vrea să exploreze România

Mexicanul nu este prea sociabil, însă a reușit să-și facă prieteni în Iași de când a început să cânte pe stradă. L-a surprins faptul că a găsit și alte persoane latino-americane în Iași.

„Cunosc puțini oameni în Iași și am puțini prieteni, dar pe cei pe care îi cunosc sunt niște persoane foarte speciale pentru mine. Trebuie să recunosc, consider că sunt puțin antisocial, însă de când cânt pe stradă, am reușit să mă împrietenesc cu câțiva oameni. Chiar am și prieteni latino-americani aici, în Iași, pe care i-am descoperit fără să vreau”, precizează chitaristul.

Rod adoră cultura românească și vrea să experimente cât mai mult din ea, astfel că pe viitor își dorește să cânte în mai multe orașe.

„În viața mea personală se întâmplă multe lucruri acum, care mă ajută să devin o persoană mai bună. Vreau să vizitez și alte orașe din România, ca să cânt pe stradă. Nu exclud și posibilitatea ca să mă alătur vreunui proiect muzical, însă îmi place libertatea să cânt când vreau. Voi continua să fac filmulețe cu mine când cânt, să le distribui cu prietenii ca să rămân conectat cu ei”, a încheiat Rodrigo Carrizalez.

Povestea lui Rodrigo Carrizalez a început în Mexico City, însă acum a ajuns să cânte pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași.

Comentarii
  • Luați-l să vă cante vouă, incontinuu, la geam. Apoi, duceți-l la voi acasă, tot sub geam. Ori la poarta.
    Să pună mâna să muncească undeva, nu!
    Dar la cerșit, da?
    Legea 61 o cunoașteți?
    Știți ce scrie în ea, că este INTERZIS a folosi instrumente, amplificatoare, aparatura care deranjează liniștea locuitorilor? Locuitori, nu locatari.
    Ia luati-o la citit, promotori de cerșetori ce sunteți.
    Căci din șantaj și cerșeală (pe la oameni de afaceri) v-ați născut și acolo sunteți și astăzi.

    • vai, s-a simțit deranjat dinozaurul

      ”Cap de prost” mai ești! În toate țările civilizate pe zonele pietonale sunt artiști stradali. Dacă te simți deranjat înseamnă că locuiești în blocurile din apropiere, adică ești un fost securist cu gândire îmbâcsită care a ascultat toată viața Irina Loghin și discursurile ceaușiste.

    • Mars inapoi la tara. Acolo nu canta sub geam decat cocosul.

  • Vai de capul tau revoltatule si prostule, de unde stii tu ca ceilalti locuitori sunt deranjati, poate le place foarte mult

  • Maricel Ciulacu

    Manca-ne-ati plua, cu tot cu orasele si capitalele europene. Numai evazionism si cerseala aveti in cap. Si femeile puse la videochat.

  • Comentariile pro cerșeală sunt ale lu’ Cristina, care primește seara cate 50 de lei de la evazionist + o limba-n ceașcă pentru că facilitează mexicanului șederea în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024