Prima pagină » Titlurile zilei » Cu siguranță ai trecut și tu pe lângă acest bătrânel, însă nu ai știut ce poveste ascunde în spatele zâmbetului său. `Nea Vasile vinde de 18 ani căciuli, în fața Mitropoliei

Cu siguranță ai trecut și tu pe lângă acest bătrânel, însă nu ai știut ce poveste ascunde în spatele zâmbetului său. `Nea Vasile vinde de 18 ani căciuli, în fața Mitropoliei

21 sept. 2024, 02:00, 5 ,
Gabriela Rusu în Titlurile zilei

`Nea Vasile este bătrânelul care, de mai bine de 18 ani, vinde căciuli pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, din Iași. Are standul plasat chiar în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și fie că este iarnă sau vară, el vine zilnic. Reporterii BZI au stat la povești cu acesta și au aflat provocările la care viața l-a supus.

Bătrânelul care vinde căciuli în fața Mitropoliei, de 18 ani

Vasile Butnaru are 68 de ani și locuiește în Lunca Cetățuii. De 18 ani este prezent, în fiecare zi, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, acolo unde vinde căciuli din blană naturală. Își așteaptă clienții cu glume și o vorbă bună și, deși mereu are zâmbetul pe buze, puțini sunt cei care îi cunosc povestea. Reporterii BZI au stat de vorbă cu acesta și au aflat cum, timp de 40 de ani, `nea Vasile a lucrat în una din cele mai mari fabrici de prelucrare a fierului, având meseria de forjor.

„Am fost forjor timp de 40 de ani. Și anume, lucram cu fier forjat. Făceam piese auto, axe pentru tancuri realizate din oțel blindat. Erau cele mai grele piese de făcut pentru că materialul era unul foarte dur și se încălzea greu. Apoi le încălzeam la foc, în cuptoare, și lucram. Chiar dacă lucram la 40 de grade, am rezistat. Acolo, lângă cuptor, erau mult mai multe grade, dar băgam fierul repede și ieșeam afară după. Eu am început să lucrez de la 14 ani. La 18, am mers la București, tot într-o fabrică de forjă, apoi, după nouă ani lucrați acolo, am venit la Iași și m-am angajat la o fabrică din zona Industrială, la IUPSR, Întreprindere de Utilaj și Piese de Schimb. Și, aici, am lucrat următorii 30 de ani. Am luat decizia de a lucra în această meserie pentru că aveam opt clase și nu voiam să rămân necalificat. Așa, după aproape 40 de ani petrecuți în fabrică, am reușit și eu să ies la pensie mai devreme și să mă pot întreține acum. Nu vă zic ce pensie am pentru că e confidențial, dar să zicem că în jur de 4 000-5 000 de lei, iar acum, după recalculare, mi-au mai pus 600 de lei”, a declarat Vasile Butnaru, ieșeanul care a lucrat 40 de ani într-o fabrică de forjă.

Meseria grea care l-a îmbolnăvit

Deși spune că această meserie i-a salvat viața, reușind să își întrețină familia, `nea Vasile ne-a povestit și sechelele cu care a rămas după ce a ieșit la pensie din fabrica de fier. Poluarea și căldura la care era expus i-a afectat grav sănătatea, iar unii dintre colegii cu care lucra la fabrică au murit.

„Câștigam foarte bine pentru că valoarea banului era altfel. Am început de la 400 de lei, însă suma aceasta avea altă valoare, mult mai mare. Adică erau bani. După, a început să crească, 800 de lei, 1 000 de lei, 2 000 de lei și se adăuga și în funcție de categorie. Eu am pornit de la categoria I și am ajuns până la categoria VI. Luam bani mulți pentru că era categoria maximă. Plus că eu am făcut multă producție și luam și bonus. Lucram opt ore pe zi, dar erau perioade când trebuia să facem marfă pentru export și stăteam și 12 ore. De la ora 6.00 dimineața, la 6.00 seara. Așa mi-am întreținut cei trei copii, cu munca la fabrică. Și după cei aproape 40 de ani, s-a închis fabrica. Eu am stat chiar până la final, până mi-am depus și actele de pensie. A fost un mediu greu, toxic. Am rămas și cu probleme de sănătate după. Respiram greu, mi-a căzut tot părul din cap, de asta am și ales să plec de tot din meseria asta. Am colegi care au rămas și s-au îmbolnăvit, au murit după ce au făcut silicoză, li s-a uscat plămânul de la căldură, de la praf”, a declarat Vasile Butnaru, ieșeanul care a lucrat 35 de ani, într-o fabrică de forjă.

După ce a decis să iasă la pensie, `nea Vasile și-a dorit să își găsească, în continuare, un loc de muncă. Așa a ajuns să vândă căciuli din blană naturală la o căbănuță amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare, din Iași. Aici, acesta ne-a mărturisit că și-a găsit liniștea și vine cu plăcere la muncă, fiind încântat să stea în fiecare zi de vorbă cu oamenii.

El este bătrânelul care, de mai bine de 18 ani, vinde căciuli pe bulevardul Ștefan cel Mare, din Iași.

Comentarii
  • Genul asta de casute si tonetele sunt cancerul orasului si ar trebui urgent desfiintate.

    Nici un alt oras din Romania nu are asa tiganeala pe trotuare si pe aleele pietonale, au doar spatii comerciale construite.

    Dar la noi cine sa vada si sa desfiinteze rahaturile astea, politicienii de Bahlui ?

    Niciodata.

  • George Minte Mica

    Povestea de viata este una notabila.
    Insa prostia autorului vis-a-vis de „zambetul” omului arata cat de jos este nivelul de profesionalism al unor jurnalisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`