Luni, 14 octombrie 2024, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iaşi, va avea loc cea mai mare slujbă în aer liber, la care vor participa sute de mii de pelerini din toată ţara. Sfânta Liturghie va începe la ora 9:30 și va fi celebrată pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
În ziua hramului Sfintei Parascheva, la Iași, are loc cea mai mare slujbă în aer liber
În acest an, pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva a debutat în dimineaţa de 8 octombrie, când racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană, în procesiune, iar apoi aşezată, spre închinare, într-un baldachin situat în curtea Mitropoliei. În acest an, alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, credincioșii veniți în pelerinaj la Iași se vor putea ruga și la moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Acestea au ajuns la Iași de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, în seara de 9 octombrie 2024. În acest an s-a decis aducerea la Iași a acestor sfinte moaște, deoarece 2024 a fost proclamat drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Duminică, 13 octombrie 2024, ora 15:00, peste 157 de mii de pelerini au reușit să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în timp ce 50 de mii de persoane se aflau încă la rând. Timpul de așteptare este de peste 15 ore. Cei mai mulți pelerini sunt așteptați la Iași, în ziua de 14 octombrie, în ziua Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. În ziua hramului, între orele 7:00-9:00, în Catedrala Mitropolitană vor avea loc Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare. Sfânta Liturghie se va săvârși între orele 9:30-11:30, pe podiumul amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile vor fi date de corul Operei Naționale Române din Iași. Între orele 16:00-16:30, în Catedrala Mitropolitană, creștinii vor putea lua parte la Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva. Urmând ca între orele 19:00-23:00 să se săvârșească Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. În acest an, pelerinajul la Sfânta Parascheva se va încheia în data de 15 octombrie.
Pelerinajul de la Iași, prilej de credință și lumină spirituală pentru sute de mii de credincioși
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a transmis un mesaj de încurajare și binecuvântare pentru toți cei care au pornit în această călătorie de credință. El a subliniat că pelerinajul reprezintă o mărturie vie a setei de Dumnezeu și a credinței profunde care încă dăinuie în inimile oamenilor.
„Cu mila Domnului, cu iubirea Sa infinită pentru oameni şi pentru lume, pelerinajul Sf. Parascheva de la Iaşi a început şi anul acesta. Creştini din toate colţurile ţării, din ţările învecinate, se îndreaptă spre Iaşi. Se îndreaptă spre Iaşi pentru a zăbovi o clipă în fața Sfintelor Moaşte ale Sf. Cuvioase Parascheva, cea mult folositoare şi, în curând, în fata Sfintelor Moaşte ale Sf. Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli. Văzându-i, admirându-i, constatăm prin intermediul pelerinilor cât de multă credinţă au în inima lor unii oameni. Constatăm câtă foame de Dumnezeu există la noi şi în lume. Câtă sete de absolut defineşte viaţa unora dintre noi. Pelerinii constituie o lumină strălucitoare şi cu cât mai multă lumină în ei, cu atât mai multă lumină în noi şi mai puţin întuneric în viaţă şi în lume. Lumina din viaţa pelerinilor se arată în atitudinea lor smerită, în spiritul de jertfă, în curajul mărturisitor. Prin atitudinea lor, prin demersul lor, pelerinii ne arată că există încă oameni care-şi asuma responsabilitatea de a gândi, de a decide şi de a acţiona în sensul botezului în care au fost botezaţi, în sensul credinţei pe care o mărturisesc. Aceasta arată că orice rugăciune, cuvânt al Crezului, orice însemnare cu semnul Sf. Cruci se cuvine să devină viaţa, adică acţiune şi atitudine în conformitate cu cuvintele mărturisite şi gesturile împlinite. Altfel, după cum mărturiseşte un părinte contemporan, suntem doar admiratori sau spectatori ai lui Hristos, nu prelungire a prezenţei Sale în lume. Dumnezeu, prin rugăciunile Sf. Parascheva, Sf. Mucenic Pantelimon, să însoţească paşii pelerinilor până la Iaşi, să binecuvânteze prezenţa lor în fata Sf. Moaşte şi întoarcerea lor acasă cu bine, întăriţi duhovniceşte, mărturisind şi altora cât de bun şi dulce este Domnul arătat şi trăit prin sfinţii Săi. Să avem parte de rugăciunile Sf. Parascheva şi Mucenicului Sf. Pantelimon pentru noi şi pentru binele lumii”, a transmis IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Cu prilejul hramului Sfintei Parascheva, la Iaşi, are loc cea mai mare slujbă în aer liber, iar zeci de mii de credincioși se vor ruga împreună.
Frustrati ca o au mica, iesenii sunt in cautare de „cea mai mare”, oricare ar fi aceea. Gandire de oameni mici.
Racla Sf Parascheva este in biserica tot timpul. De ce nu se inchina credinciosii la ea in restul zilelor din an si stau cate 10-15 ore la rand ieseni si din alte localitati? Asta nu se mai numeste credinta, ci dementa nationala, slujba e aceeasi in orice biserica ortodoxa din tara!
Mai taiati si voi din „sutele” alea de mii.
Se refereau la Euro 🤣🤣🤣
Se refereau la Euro 🤣🤣🤣
cea mai mare slujba in aer liber este la Sumuleu Ciuc !!!!!!!
na- sa va fie ciuda