Cu doar 10 zile înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei TikTok în Statele Unite, organizaţia nonprofit Project Liberty, fondată de omul de afaceri Frank McCourt, a anunţat joi că a înaintat o propunere pentru achiziţionarea platformei de socializare de la compania chineză ByteDance.
„Am înaintat o propunere către ByteDance pentru a concretiza viziunea Project Liberty asupra unui TikTok reinventat – construit pe o tehnologie americană care pune oamenii pe primul loc. Astfel, platforma poate rămâne activă fără a se baza pe algoritmul actual al TikTok, evitând interdicţia, iar milioane de americani pot continua să o folosească”, a declarat McCourt într-un comunicat, transmite CNBC, conform News.ro.
Iniţiativa urmăreşte restructurarea aplicaţiei
Un purtător de cuvânt al Project Liberty a confirmat că ByteDance a primit oferta, dar nu a oferit detalii financiare.
Iniţiativa, cunoscută sub numele de ”The People’s Bid for TikTok” (Oferta Poporului pentru TikTok), urmăreşte restructurarea aplicaţiei pe o platformă deţinută de americani şi pune accent pe siguranţa digitală a utilizatorilor.
Project Liberty propune transformarea TikTok într-o platformă open-source, oferindu-le utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor, conform misiunii organizaţiei de a construi un internet mai echitabil şi centrat pe utilizatori.
Iniţiativa este sprijinită de grupul de investiţii Guggenheim Securities şi firma de avocatură Kirkland & Ellis, având susţinători precum Kevin O’Leary, inventatorul World Wide Web-ului, Tim Berners-Lee, şi mai mulţi avocaţi pentru siguranţă digitală.
Context
Vineri, Curtea Supremă a SUA urmează să audieze argumentele legate de interdicţie, care a fost promulgată în lege de preşedintele Joe Biden în aprilie.
ByteDance a refuzat în repetate rânduri să vândă TikTok şi a contestat legalitatea legii pe baza Primului Amendament.
Cazul a fost analizat de mai multe instanţe, iar Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia a decis, pe 6 decembrie, în favoarea legii, argumentând că motivele de securitate naţională ale guvernului sunt suficient de convingătoare.
Într-un document depus la instanţă pe 9 decembrie, TikTok a estimat că interdicţia ar provoca pierderi de 1,3 miliarde de dolari în venituri şi câştiguri pentru micile afaceri şi creatorii de conţinut din SUA, într-o singură lună, afectând peste 7 milioane de utilizatori care folosesc platforma în scopuri comerciale.