Prima pagină » Informații utile » Cu ce se stropește usturoiul primăvara? Iată ce trebuie să știi pentru a avea o recoltă bogată!

Cu ce se stropește usturoiul primăvara? Iată ce trebuie să știi pentru a avea o recoltă bogată!

28 apr. 2025, 10:41,
Redacția BZI în Informații utile

De regulă, această plantă se plantează toamna, însă sunt cultivatori care aleg să-l planteze într-un anotimp mai cald, motiv pentru care trebuie să știi cu ce se stropește usturoiul primăvara. În acest fel nu se va usca și va crește cât pumnul.  

Plantarea usturoiului primăvara nu este un proces dificil pentru un grădinar fără experiență, dar trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. Primul lucrul de care usturoiul are nevoie după plantare este azotul. Așadar, specialiștii recomandă utilizarea unui amestec combinat cu nitrat de amoniu și sulfat de magneziu. 

Cu ce se stropește usturoiul primăvara 

Primul amestec conține azot într-o formă accesibilă usturoiului, jută la creșterea mai rapidă a părții aeriene și previne îngălbenirea și uscarea frunzelor. Al doilea tip de îngrășământ pentru stropirea usturoiul este pe bază de magneziu și sulf.. Se spune că ajută la absorbția mai bună a azotului.

Dacă dorești să folosești acest amestec, trebuie să-l prepari conform următoarei scheme: azotat de amoniu 1 lingură, sulfat de magneziu 1 lingură și apă caldă 10 litri. De asemenea, toate substanțele trebuie diluate cu grijă până când cristalele sunt complet dizolvate.

Poți folosi și amoniac, care acționează ca o sursă de azot pentru usturoi. Ai nevoie de 2 linguri de amoniac la o găleată de apă. Conform specialiștilor, acest tip de îngrășământ asigură o bună protecție a plantei, prevenind apariția dăunătorilor. Acest îngrășământ asigură o bună protecție a plantei, prevenind apariția dăunătorilor. Așadar, pansamentul cu amoniac este cea mai bună opțiune.

În plus, usturoiul trebuie fertilizat în iunie. De această dată, el se stropește cu o soluție din cenușă de lemn, care este bogată în potasiu și fosfor. Potasiul ajută la formarea cățeilor, iar fosforul pentru dezvoltarea sistemului radicular.

Drept urmare, amestecă un pahar de cenușă cu 10 litri de apă. Apoi toarnă soluția la rădăcinilor plantelor. Pentru ca usturoiul să facă căpățâni mari, este nevoie să spargă tijele. Dacă acest lucru nu se întâmplă, plantele vor depune toate eforturile în formarea capsulei de semințe, și nu a cățeilor. 

Care este cauza îngălbenirii frunzelor de usturoi  

Usturoiul este împărțit în 2 grupe, și anume usturoi de primăvară și usturoi de iarnă. Îngălbenirea frunzelor de primăvară este mai frecventă la usturoiul de iarnă.

Cauzele îngălbenirii pot fi: factori de stres cauzate de încălcarea tehnicilor agronomice de cultivare; infectarea plantelor de către microbiota fungică și microbiană; infestarea cu dăunători; încălcarea regulilor de cultivare care determină îngălbenirea frunzelor de usturoi.

Pentru a identifica cauzele și a lua măsuri în timp util pentru a proteja usturoiul de îngălbenirea prematură a frunzelor, este necesar, inițial, să se respecte în mod clar toate tehnicile agronomice de cultivare: pregătirea solului și fertilizarea; selectarea și pregătirea materialului săditor; plantarea corectă; îngrijirea în perioadele de toamnă, iarnă și primăvară/vară.

În cazul în care îngălbenirea frunzelor de usturoi este cauzată de încălcarea tehnicilor de plantare, o bună îngrijire, fertilizarea și udarea la timp vor compensa lipsa de îngrijire, iar planta va oferi un randament decent de căpățâni de usturoi după formarea de noi lăstari.

Îngălbenirea frunzelor de usturoi primăvara poate fi cauzată de lipsa de nutrienți de azot. Pentru a păstra azotul în stratul care conține rădăcini și nu în straturile inferioare cu apă, trebuie să folosiți sulfat de amoniu sau uree ca parte a unui îngrășământ complet pentru usturoi atunci când pregătiți solul în toamnă, spun specialiștii. Pentru a avea o recoltă bogată e important să știi cu ce se stropește usturoiul primăvara.  

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025