Unii crescători începători de trandafiri preferă să folosească numai preparate complexe, uitând de îngrășămintele organice. Pe când acestea sporesc fertilitatea solului, reduc cantitatea de buruieni și atrag viermii folositori. Viermii amestecă solul, îmbogățindu-l astfel cu oxigen.
Sfat. Dacă toamna veți face mulcirea, punând în jurul tufelor de trandafiri turbă sau compost, atunci sistemul radicular va crește mai repede.
Fertilizarea cu gunoi de pasăre se face primăvara în perioada de dezvoltare a plantei, precum și în perioada de înflorire. Acest îngrășământ organic poate arde rădăcinile, din acest motiv este foarte important să nu depășiți cantitatea recomandată.
Amestecați gunoiul proaspăt de pasăre cu apă în proporții de 1:20, iar cel putrezit – 1:10. Amestecul se lasă la măcerat pentru 5 zile, iar apoi este iarăși diluat cu apă – 1:3.
Se recomandă să fertilizați trandafirii pentru prima dată atunci când se instalează vremea caldă, pentru că pe vreme rece plantele absorb mai rău substanțele nutritive.
Fertilizarea de primăvară, cu gunoi de pasăre și cu gunoi de grajd, va fi deosebit de benefică plantelor tinere. Dacă ați plantat tufa de trandafiri chiar sub ferestre, ca o alternativă mai puțin ”parfumată” puteți folosi infuzia de buruiene. Umpleți ¾ dintr-un recipient cu iarbă, frunze de legume rădăcinoase sau buruiene și adăugați 2 linguri de bicarbonat de sodiu.
Turnați apă până la marginile recipientului și așteptați până amestecul va fermenta bine. După ce strecurați soluția, o diluați cu apă în proporții de 3:10 și fertilizați plantele foliar. Dar, nu uitați, infuzia de buruiene nu se prepară în perioada de însămânțare. Pentru o înflorire abundentă, este important să combinați îngrășămintele minerale cu cele organice.