Prima pagină » Local » Cu ce se ocupă un medic de igienă? Dr. Ioan Chirilă: „Domeniul igienei mi-a dat o altă perspectivă despre ce înseamnă sănătatea” – VIDEO

Cu ce se ocupă un medic de igienă? Dr. Ioan Chirilă: „Domeniul igienei mi-a dat o altă perspectivă despre ce înseamnă sănătatea” – VIDEO

14 nov. 2022, 12:35,
în Local

Dr. Ioan Chirilă, medic primar de igienă la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre domeniul igienei. Cu ce se ocupă un medic de igienă și cât de important este rolul acestuia?

Igiena reprezintă o ramură a medicinei preventive. Această specialitate se ocupă de studierea acțiunii factorilor de mediu asupra sănătății populației, cu scopul prevenirii îmbolnăvirii, a ținerii sub control a riscurilor de mediu și a scăderii expunerii la factori de risc. Toate acestea se realizează prin eforturi concertate ale societății și prin utilizarea eficientă a resurselor.

Cu ce se ocupă un medic de igienă? Dr. Ioan Chirilă: „Igiena este o știință complexă”

Medicul Ioan Chirilă a precizat că igiena este o știință despre sănătate, cu tot ce cuprinde ea. De la factorii de mediu, alimentație și până la regulile privind sănătea în școli, igiena are un rol extrem de important pentru toată populația.

„Igiena este o știință mult mai complexă. Denumirea ei provine de la Hygiea, zeița sănătății în panteonul grecesc. Este știința despre sănătate, cu tot ce cuprinde, este foarte complexă. Deci toți acești determinanți ai sănătății sunt abordați de igienă în mod sistematic. De la factorii de mediu, alimentație, se pune un accent deosebit pe igiena școlară, perioada de creștere, când avem grupul cel mai vulnerabil și atunci se formează și deprinderile pe care le va folosi persoana poate toată viața.”, a declarat medicul Ioan Chirilă, pentru BZI LIVE.

Medicul a adăugat că igiena se referă la sănătatea publică, la epidemiologie, la medicina munciii, care, deși sunt specialități separate, se bazează pe ideea de igienă. Chiar dacă acest domeniu îl privează pe medic de contactul cu pacientul, îi conferă acestuia o altă perspectivă despre ce înseamnă sănătatea.

„Bineînțeles, înseamnă sănătate publică, înseamnă și epidemiologie, înseamnă și medicina muncii, dar acestea sunt niște specialități separate, unde se aprofundează lucrurile. Mi-a plăcut igiena exact din perspectiva aceasta. Țin mintea și acum doamna profesor când am fost la primul curs ca student de iegienă zice: Bun venit în terenul medicinei preventive”. Mi s-a apărut că, într-adevăr, pătrund într-o lume deosebită și am vrut să rămân în lumea aceasta. Și nu regret, pentru că în domeniul igienei, deși pare o specialitate închisă într-un birou, nu am mai avut contactul cu pacientul, totuși domeniul igienei mi-a dat o altă perspectivă despre ce înseamnă sănătatea. Cum poți să abordezi lucrurile preventiv și la nivel comunitar. Și, deși am pierdut satisfacția lucrului cu pacientul, am căpătat bucuria aceasta de a vedea lucrurile dintr-o perspectivă mai largă și de a putea ajuta poate prin decizii care să influențeze populații largi.”, a completat medicul.

Dr. Ioan Chirilă: „Atunci când știința ne ajută să gândim bine și să luăm niște decizii bune, lucrurile acestea pot proteja milioane de oameni”

Deși un chirurg are un rol covârșitor în lumea medicală, acesta poate ajuta câteva mii de cazuri într-un an, însă un epidemiolog ia o decizie care influențează sute de mii sau milioane de oameni în același interval de timp.

„Țin minte la epidemiologie, ne spunea unul din profesori, un chirurg ajută câte un pacient, câte un om, adună mii de cazuri, să zicem, într-un an. În schimb, un epidemiolog ia o decizie care influențează sute de mii sau milioane de oameni. Ori acum pandemia ne-a arătat lucrul acesta, ce înseamnă o decizie. Știu că au fost contestate, nu au fost foarte acceptate, poate nu a reușit sistemul medical să se exprime foarte bine. Poate, pe alocuri, au fost niște exagerări. În schimb, atunci când știința ne ajută să gândim bine și să luăm niște decizii bune, lucrurile acestea pot proteja milioane de oameni.”, a mai spus medicul Ioan Chirilă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *