Multe persoane care vor să se bucure de beneficiile acestei legume se pot întreba cu ce se mănâncă ridichea neagră, astfel încât să poată fi introdusă în alimentație. Aceasta poate fi consumată crudă, în salată sau gătită în supe și tocănițe. În medicina tradițională, sucul de ridiche neagră este folosit pentru stimularea funcției biliare.
Ridichiile negreu mai sunt cunoscute și sub numele de ridichii de iarnă, deoarece sunt rezistente la frig. Dar după cum îi spune și numele, coaja este de culoare neagră, iar miezul alb. Din păcate nu sunt agreate de foarte multă lume din cauza gustului iute pe care îl au.
Cu ce se mănâncă ridichea neagră
Unul dintre cele mai simple moduri de a consuma ridiche este sub formă de salată. Fie că o consumi simplă, fie în combinație cu alte rădăcinoase (morcovi, țelină, sfeclă roșie) sau cu fructe (mere, gutui, struguri, portocale, mandarine sau lămâi), efectele sunt foarte bune de fiecare dată. Timpul de preparare este mic (circa 15 minute) și valoarea nutritivă a salatei este destul de mare.
Ingredientele necesare: o ridiche neagră; o ceapă; sucul de la o jumătate de lămâie; o linguriță de ulei de măsline; sare și piper după gust; o linguriță de muștar; o lingură de smântână și pătrunjel proaspăt pentru decor.
Se spală bine ridichea și se curăță de coajă. Apoi cureți ceapa de foi și păstrezi codița pentru a o răzui. Dai pe răzătoare ridichea și ceapa. Se adaugă uleiul și amesteci bine pentru a preveni oxidarea. Adaugi sare și piper, apoi amesteci muștarul dulce cu smântâna și le adaugi în salată. Amesteci bine și o pui într-un bol de sticlă. Apoi ornezi cu frunze de pătrunjel pentru un aspect apetisant.
O alță rețetă este cea de supă cremă de ridiche neagră, la care vei avea nevoie de 2 ridichi negre; 2 cartofi; o ceapă; un morcov; o bucățică de țelină rădăcină; supă de carne; sare și piper după gust; o lingură de ulei; 3-4 căței de usturoi; 3-4 boabe de nucșoară și verdeață.
Spală bine legumele și curăță-le de coajă. Apoi mărunțește legumele și pune-le la fiert în supa de carne. Când legumele sunt bine fierte, strecoară-le și păstrează supa. Mixează bine legumele cu ajutorul unui blender și adaugă uleiul, sarea, piperul, usturoiul pisat și nucșoara. Amestecă legumele blenduite cu supa și dă-le într-un clocot și adaugă verdeața tocată mărunt, iar după preferință: mărar sau pătrunjel verde.
Beneficiile asupra organismului
Ridichea neagră este un foarte bun detoxifiant, fiind o sursă de vitamine A și B, dar și magneziu și calciu. În plus, conține și o substanță care ajută la secreția glandelor tiroide. Întărește sistemul imunitar și este recomandat atât pentru a trata tusea seacă, cât și pe cea productivă, siropul de ridiche neagră este indicat copiilor, și mai ales când se instalează răceala deoarece întărește sistemul imunitar. Regenerează celulele hepatice, detoxifică ficatul și contribuie la regenerarea celulelor hepatice. Totodată, reglează producția și fluxul bilei, totodată elimină excesul de bilirubină din sânge.
Îmbunătățește circulația sangvină, iar datorită conținutului de potasiu, ridichea neagră ajută la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sangvină. Antioxidanții conținuți de ridiche îți scad nivelul colesterolului din sânge. Ridichea este și o sursă foarte bună de potasiu și magneziu. Aceste două minerale sunt necesare pentru a menține echilibrul chimic cerebral, fiind și electroliți valoroși.
Mai mult, se poate spune că ridichea restabilește echilibrul electrochimic al creierului, crește capacitatea de concentrare și îmbunătățește memoria. Tot ridichea neagră poate stimula pofta de mâncare. Astfel, poate fi un bun aperitiv, în special pentru persoanele care suferă de anemie.
Pentru că are un conținut mare de apă, ridichea neagră ușurează tranzitul intestinal și este un bun remediu pentru constipație. Prin urmare, dacă vrei să consumi această legumă, trebuie să știi cu ce se mănâncă ridichea neagră.