Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cu ce se desfundă urechile de ceară. Cele mai practice sfaturi pentru a scăpa de această problemă
Cu ce se desfundă urechile de ceară. Cele mai practice sfaturi pentru a scăpa de această problemă

Cu ce se desfundă urechile de ceară. Cele mai practice sfaturi pentru a scăpa de această problemă

01 apr. 2021, 14:19,
în Stiri si curiozitati

Atunci când ai probleme cu auzul prima întrebare care iți vine în cap este cu ce se desfundă urechile de ceară. Cerumenul sau ceara este o substanță de culoare gălbui-maronie și cleioasă. Aceasta este secretată de glandele de la nivelul conductului auditiv extern.

Scopul cerumenului este acela a proteja urechea de corpi străini și bacterii, având un rol pentru protecția urechii externe și a timpanului. Potrivit medicilor, o ureche care produce ceară este una sănătoasă și nu trebuie curățată cu bețe de ureche. În cazul în care urechea este prea curată, fară cerumen care să o protejeze, apare senzația de mâncărime în interiorul acesteia.

Iată cu ce se desfundă urechile de ceară

Atunci când substanța se acumulează în exces la nivelul conductului auditiv extern se formează dopul de ceară. O cauză principală descoperită de O.R.L-iști în formarea dopurilor o reprezintă folosirea bețișoarelor de urechi care împing ceara către timpan.

Pentru tratarea cerumenului tratamentele sunt variate, iar unele sunt chiar naturiste. Medicul O.R.L-ist iți poate acorda cel mai bun sfat în funcție de gravitatea problemei.

În cazul unei probleme minore, se folosesc câteva picături de glicerină și ulei de bebeluși și se amestecă în apă caldă. Amestecă o cantitate egală de peroxid de hidrogen în aceeași soluție. Întinde-te și toarnă o cantitate mică de soluție de înmuiere a cerii în zona afectată. Imediat ce torni soluția în urechea înfundată,vei auzi niste sunete similar bulbucilor. Când nu mai auzi suntele înseamnă că lichidul trebuie drenat.

De cele mai multe ori îndepărtarea cerii reprezintă un proces natural, realizat de către organism – de cele mai multe ori, ceara se elimina de la sine. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă se pot face spălaturi auriculare. Acestea pot fi făcute atât acasă cât și la cabinetul unui medic O.R.L-ist. În cazul pacienților cu infecții auriculare frecvente, care au tuburi în urechi sau perforație de timpan, tratamentul se poate face doar de către medici.

Cea mai frecventă complicație apărută în urma acestei afecțiuni este otita externă. Această problemă apare în cazul în care dopul este foarte vechi și face compresie la nivelul conductului auditiv extern sau după pătrunderea apei în urechi.

Dacă ajungeți în această situație este necesară administrarea de antibiotic oral, împreună cu antibioticele locale intraauriculare.

Când trebuie să mergi la medic dacă ai dopuri de ceară

Anumite situații necesită prezența la medicul O.R.L-ist pentru a nu agrava mai mult problema. Nu încercați să tratați acasă aceasta afecțiune în cazul în care prezentați unul dintre aceste simptome:

Febră

Dureri acute ale urechii

Secreții abundente sau cu sânge din ureche

Pierderea auzului

Amețeli

În rândurile de mai sus vă sunt prezentate câteva din cele mai celebre metode cu care se desfundă urechile de ceară. Nu încercați să vă asumați anumite riscuri în cazul în care nu sunteți sigur de ce afecțiune suferiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`