Multe culturi folosesc scorțișoara Ceylon pentru a condimenta atât mâncărurile, cât și dulciurile. Totuși, unii o utilizează și pentru diabet, indigestie, diaree, obezitate și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice solide în acest sens. Ceylon este un tip de scorțișoară care provine din coaja unui copac veșnic verde, iar Sri Lanka furnizează aproximativ 80 la sută din oferta mondială.
Se crede că uleiurile găsite în acest produs reduc spasmele și gazele și luptă împotriva bacteriilor și fungilor. De asemenea, substanțele sale ar putea acționa și ca insulină, pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge, dar aceste efecte sunt considerate destul de slabe.
Ce este scorțișoara Ceylon
Nu confundați scorțișoara Ceylon cu alte tipuri, inclusiv scorțișoara Cassia, scorțișoara Padang, scorțișoara indiană sau scorțișoara Saigon, deoarece acestea nu sunt la fel. Antioxidanții protejează corpul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, iar această mirodenie este plină de antioxidanți puternici, inclusiv polifenoli. Un studiu a constatat că suplimentarea unei diete cu scorțișoară ar putea crește semnificativ nivelurile de antioxidanți din sânge, reducând, în același timp, nivelurile markerilor utilizați pentru a măsura inflamația. De fapt, efectele antioxidante sunt atât de puternice încât mirodenia poate fi folosită chiar și ca un conservant natural pentru alimente.
Inflamația este extrem de importantă, deoarece ajută corpul tău să răspundă la infecții și să repare daunele tisulare. Cu toate acestea, poate deveni o problemă atunci când este cronică și îndreptată împotriva propriilor țesuturi, iar scorțișoara poate fi utilă în acest sens. Studiile arată că această mirodenie și antioxidanții săi au proprietăți antiinflamatorii puternice datorită ingredientului activ, cinamaldehida, ducând la simptome negative mai puține, calmând chiar și arsurile la stomac. Inflamația este legată de afecțiuni cronice, precum bolile de inimă, diabetul și artrita. Astfel, se crede că scorțișoara Ceylon ar putea reduce semnele acestor afecțiuni.
De asemenea, vitaminele și mineralele din scorțișoara Ceylon oferă beneficii semnificative pentru sănătate. De exemplu, este plină de beta-caroten, motivul pentru care are o culoare bogată, maronie. Familia de pigmenți carotenoizi acționează ca provitamine importante, deoarece pot fi convertiți în vitamina A, o parte importantă a menținerii sănătății ochilor.
Beneficii are pentru sănătate
Scorțișoara de Ceylon poate fi folosită atât sub formă de baton, cât și măcinată, fiind la fel de utilă, însă cea de-a doua variantă este mult mai ușor de adăugat la majoritatea preparatelor. Păstrarea condimentului într-un recipient etanș poate ajuta la menținerea aromei acesteia. Scorțișoara este un ingredient sănătos pe care îl poți integra în dieta ta, oferind și un plus de savoare. Astfel, îl poți folosi la chai latte, în rulouri cu scorțișoară, în plăcinta sau supa de dovleac, în curry pentru un gust mai profund sau chiar în vin fiert pe care să îl condimentezi cu un baton de scorțișoară.
Scorțișoara Ceylon este plină de antioxidanți care ajută corpul tău să gestioneze radicalii liberi și reduce riscul apariției unor afecțiuni de sănătate, precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Este, de asemenea, bogată în mineralul mangan, care susține corpul astfel încât să gestioneze enzimele ce produc hormoni și ajută la repararea oaselor tale. Manganul funcționează, de asemenea, ca un antioxidant ca parte a enzimei superoxid dismutază, protejând corpul de radicalii liberi. Toate tipurile de scorțișoară conțin un compus cunoscut sub numele de cumarină, care este dăunător în cantități mari. Totuși, scorțișoara Ceylon este o variantă mai potrivită, deoarece conține mult mai puțin decât cea Cassia.