Prima pagină » WoW! » Sfaturi pentru casa si gradina » Cu ce scapi de gazulitele de pe tulpinile rosiilor si trandafirilor – Li se mai spune musita si afide
Cu ce scapi de gazulitele de pe tulpinile rosiilor si trandafirilor - Li se mai spune musita si afide

Cu ce scapi de gazulitele de pe tulpinile rosiilor si trandafirilor – Li se mai spune musita si afide

28 iun. 2018, 12:29,
în WoW!
a:3:{s:7:"site_id";i:14;s:6:"old_id";i:6219;s:8:"site_url";s:10:"wow.bzi.ro";}

Paduchii plantelor sunt o pacoste! Pentru ca strica florile si pot ucide plantele am adunat cele mai bune sfaturi care sa te ajute sa scapi de afide. Paduchii plantelor sau afidele sunt daunatori des intalniti pentru unele specii. Astfel trandafiri, Mana Maicii Domnului, Clematis, unii arbusti, dar si fiverse specii de foioase sunt atacate de afide. Acestea au culoare verde-cenusie sau neagra, sunt mici si traiesc in colonii pe spatele frunzelor, pe varfurile lastarilor si pe lujeri. prezenta lor este masiva in lumile mai-iunie atunci cand sug seva plantelor, impiedica dezvoltarea acestora si uneori, pot omori plantele mai tinere.

Afidele au un cicu de dezvoltare anual cu aptru generatii infiecare an. Insecta depune ouale in solzii mugurilor in luna octombrie si ierneaza in stadiu de ou.  Primavara (de regula in luna mai sau indata ce mugurele crapa) apar larvele, care trec pe fata inferioara a frunzelor. Din acestea apar femelele care vor depune viitoarele oua si ciclul se reia.

Frunzele atacate de afide se deformeaza, se ingalbenesc, iar pe partea dorsala a frunzelor infestate se poate vedea cu ochiul liber colonia de afide. Acestea lasa o pasta lipicioasa care sufoca frunza. Tunderea arbustilor si a trandafirilor toamna poate intrerupe ciclul de dezvoltare, dar daca afidele au aparut pe o planta cea mai buna solutie este tratarea acestia si tunderea severa in toamna. Tratamentele trebuie reluate in primavara urmatoare pentru a indeparta toate coloniile.

Dar cum scapi de afide daca acestea sunt prezente pe dosul frunzelor, in luna mai si iunie? Tratamentele chimice sunt eficiente si distrug complet afidele. Este nevoie de doua-trei reprize de stropiri, in zile calde, fara ploaie pentru a distruge complet afidele si este obligatorie o buna curatare toamna si primavara a solului, prin indepartarea tuturor resturilor vegetale si arderea lor.

Exista si metode traditionale care te pot ajuta sa scapi de afide, mai ales in cazul atacurilor la trandafiri, pomi cu flori si arbusti decorativi. Aceste metode trebuie aplicate de indata ce afidele isi fac aparitia si preventiv de alte doua-trei ori dupa ce dispar. Iata cele mai populare metode, altele decat cele chimice care te pot ajuta sa scapi de afide. Spalarea cu un jet de apa puternic, indeparteaza afidele si le omoara. Metoda are o eficenta redusa, dar aplicata la primele semne ale atacului este utila. Pulverizarea unei solutii de apa cu sapun de casa. Rade sapun de casa si lasa-l sa se dizolve in apa calda. Trei linguri de razatura la un litru de apa. Solutia rezultata se imparte in doua. Se dilueaza fiecare parte cu un litru si jumatate de apa si se fac doua pulverizari la interval de doua zile.

Plantarea de tufe de cimbru si levantica in apropierea trandafirilor ii fereste de atacul afidelor, aceste plante avand mirosuri care indeparteaza afidele. Ceaiul de cimbru sau levantica (foarte concentrat) pulverizat pe plantele atacate este eficient, dar efectele apar dupa doua-trei stropiri.
Dusul cu apa si pulverizarea de apa amestecata cu alcool sanitar (o parte alcool, doua parti apa). Solutia alcoolizata omoara ouale si larvele mici si este un bun tratament in prima faza a atacului cu afide. Aplicat la timp te poate ajuta sa scapi de afide. Pentru mai multa siguranta, repeta tratamentul de cateva ori, la interval de doua zile.

Se pare ca este eficient si ceaiul din ardei iute pe care il prepari. Tine cont si de faptul ca buburuzele si vrabiile sunt aliati de incredere in lupta cu afidele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024